Byggahus.se

Takstolar dimension

 1. P
  Medlem · 6 inlägg

  Plint

  Medlem
  Bygger ett attefallshus i Falun med sadeltak som sen skall läggas plåttäckning på.
  Vilken dim.skall det vara på takstolarna.
  Måtten är 4.290 x 6.000 väggarna är i 145 virke, tänkte ha ett loft. Taklut 25- 30 grader.
   
 2. Mikael_L
  Medlem · 40 830 inlägg
  Så det håller och följer normer. :cool:  Ärligt talat, du ska kanske beställa takstolar av någon som redan har de rätta beräkningsverktygen. Jag tror du sparar väldigt lite på att spika ihop egna.
   
 3. P
  Medlem · 6 inlägg

  Plint

  Medlem
  Ok,får väl kolla upp det
   
 4. TheOddOne2
  Husägare · Södermanland · 119 inlägg

  TheOddOne2

  Husägare
  Träguiden har ett par tabeller för detta, det kan var till hjälp.
  Annars kan jag rekommendera Takstolsboken för mera varianter och riktlinjer.

  Precis som Mikael säger så är nog det normala att man beställer färdiga, då det är relativ mycket jobb för det lilla man sparar. Men ibland är det roligt och tillfredställande att göra saker själv.
   
  • Laddar…
 5. Mikael_L
  Medlem · 40 830 inlägg
  Jag har programmet takbok (det som följer med takstolsboken), men jag har inte fått det att fungera på de senaste åren, vet ej varför. Kanske att nyare windowsversioner inte stöder något i det. Men som sagt, vet ej.

  Takbok har en massa begränsningar, framförallt att det endast finns några fixa takvinklar att välja mellan. Sen får man ju inte takstolar godkända enligt senaste lagstiftningen, spelar dock ej roll om man bygger utan KA och allt sånt.

  På den tiden det begav sig så räknade och byggde jag själv mina till friggeboden, spännvidd 2,5 meter, och sen de till garaget, spännvidd ca 4 meter. De till garaget tänkte jag beställa, men det var främst pga leveranstid jag sen valde att göra den själva, annars hade jag fått vänta till vintern med att börja stomresa.
  Jag tjänade dock lite pengar på att bygga även dessa, det ramlade ner på minst 100 kr/timme för min egen arbetsinsats, kanske ett par hundra ...

  Till huset blev det köpes från takstolsfabrik, där hade förövrigt takbok inte alls kunnat räkna ut några takstolar, både pga takfallets vinkel men även pga konstruktiv utforming, de var lite speciella.
   
 6. P
  Medlem · 6 inlägg

  Plint

  Medlem
  Nu är det semestertider, och det är lång väntetid, på takstolar, jag bygger egna gjorde det till carporten, det funkade bra. Det blir 6 ST takstolar så det går bra.
   
 7. Mikael_L
  Medlem · 40 830 inlägg
  Det krävs fler uppgifter för att dimensionera.
   
 8. H
  Medlem · 19 inlägg

  Hymas7

  Medlem
  håller på att bygga ett garage med måtten 4,18x 7,18 och har använt 45x120 till takstolar.har man plåt på taket blir det aldrig några stora snömängder på taket då det glider lätt av
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.