Byggahus.se

Takpapp på gammalt papp?

 1. S
  Medlem · 10 inlägg

  SusanneOttilia

  Medlem
  Hej, har tagit av tegel för att byta takpapp och läkt.
  Måste jag riva av det gamla pappen eller kan jag lägga ny takpapp på den gamla före jag lägger ny läkt och sätter tillbaka teglet?

  Det är inget läckage inne i boden men ruggit smutsigt under takteglet. Senast teglet var av är det ingen som kommer ihåg
   
 2. Rickard.ag
  Medlem · 2 242 inlägg
  Du måste ingenting men det blir f-n så mycket bättre om du river ;)
   
 3. Microkatten
  Medlem · Skåne · 1 218 inlägg

  Microkatten

  Medlem
  Varför göra ett halvdant jobb och behålla gammal murken papp som potentiellt kan ställa till problem? Jag skulle utan tvekan ta bort den gammal pappen och se till att även underlaget (råspont?) är i bra skick. Se till att dra ur eller banka ner de gamla pappspikarna innan nya pappen läggs på.
   
 4. Scouten
  Byggveteran · Lund · 737 inlägg

  Scouten

  Byggveteran
  Det är inte mycket jobb att ta ner den och blir otroligt mycket bättre. Med tanke på att du kanske aldrig mer behöver göra det, så gör det rätt.
   
  • Laddar…
 5. P
  Självbyggare · 38 inlägg

  postkontrollen

  Självbyggare
  Hej, skulle nog ta bort den gamla takpappen först. Den som ligger där nu ser inte så bra ut. Dessutom ser du ju hur det sr ut under och kan byta trä om det behövs.
   
  • Laddar…
 6. S
  Medlem · 10 inlägg

  SusanneOttilia

  Medlem
  Dumma frågor - men det är första gången jag ger mig på ett sådant projekt.
  Läste att man ska ha en plåt underst mot takrännan - räcker det inte med lite extra långt underlagspapp? Sen ska ju det gamla Takteglet från 1800 talet på igen.
  Måste alla våder av underlagspappen icopal prima spikas eller är det bare den nedersta våden? Det ska ju på ströläst och takfläkt ovanpå allt.
  Hade tagit hjälp om det inte hade varit så dyrt och/eller hitta någon som var villig att hjälpa till. Men nu får jag ju både lära mig något och motion
   
 7. Rickard.ag
  Medlem · 2 242 inlägg
  Ladda ner icopals svenska monteringsanvisning så har du lite fredagsläsning. Följ den noga så ska du se att det blir riktigt bra i slutändan. Va bara lite uppmärksam så du följer anvisningarna på just det underlag du valt.

  Nu när du redan sparat så mycket pengar på att göra det själv tycker jag inte du ska snåla på småsaker.

  Ett litet tips är att du investerar i en stifthammare och stiftar fast underlaget dolt (enligt montageanvisningen såklart), då får du bästa möjliga tak och minst/lättast jobb.
   
 8. S
  Medlem · 10 inlägg

  SusanneOttilia

  Medlem

  Menar du att jag bör montera en plåt längst ner? stifthammare menar du en sådan man använder när man stiftar fönster eller en häfthamnare?
  Med vänlig hälsning,
  Susanne
   
 9. Rickard.ag
  Medlem · 2 242 inlägg
  Ja du bör montera en fotplåt.

  En häfthammare :)
   
 10. S
  Medlem · 10 inlägg

  SusanneOttilia

  Medlem
  Tack!
  Det blir till att läsa på

  Häfthammare verkar vara en bra pryl att investera i. Jag ska hur som helst beställa papper och läkt så får bli en sådan också samt plåt
  Med vänlig hälsning,
  Susanne
   
 11. R
  Medlem · 71 inlägg
  Den plåten du pratar om ska ligga under en bit på takpappen,sen går den till hängrännan,Den är till för att leda kondensvatten ner i hängrännan,Men du ska även ha en remsa papp under takfotsplåten,för plåt avger kondens vid fuktigt väder,den pappremsan är till för att skydda råsponten,vill du spara på jobbet med pappen så gå runt o knacka på råsponten o lyssna om råsponten låter frisk,Då kan du lägga nya duken över gamla,Lycka till.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.