Byggahus.se

Tak med kertobalkar i november??

 1. S
  Medlem · 204 inlägg

  stenhus05

  Medlem
  Hej!
  Vad säger ni med takläggarerfarenhet: hur går det att snickra tak i november? Taket är pulpetvariant med kertobalkar, isolerat ovanifrån (regn, snö, problem?), plåt på ovansidan. Sitter i valet och kvalet om man ska dra i nödbromsen, täcka över och fortsätta bygga i vår?? Alternativet om det nu blir riktigt skitväder i november med snö, regn etc blir väl riktigt svindyrt om man behöver täcka in (typ tält??). Finns det någon med erfarenhet av takläggning i november? ::)
  mvh stenhus05
   
 2. ByggaNytt
  Medlem · Stockholm · 2 711 inlägg

  ByggaNytt

  Medlem

  Re: Tak med kertobalkar i november??

  Går det inte att isolera (lösulla?) innifrån när väl yttertaket är lagt?
  Även om du väntar tills våren går det inte att lita på vädret i alla fall... Om du kör i alla fall se till att arbeta på en så lite yta som möjligt samt att ha pressar liggande färdig så att du SNABBT kan täcka taket(=isoleringen)!
   
 3. D
  Medlem · 1 854 inlägg

  David

  Medlem

  Re: Tak med kertobalkar i november??

  Borde inte vara några problem även om du får räkna med blött väder. Se till att få det vattentätt så fort som möjligt och se sedan till att torka ut ordentligt innan du börjar med isoleringen. Hyr en fuktmätare innan för säkerhets skull.

  Tror inte på att "stalla" bygget nu. Risken är snarare att presenningar blåser sönder eller att virket får dålig ventilation och att kondens bildas.

  mvh
  David

  Edit: Såg nu att du måste isolera uppifrån. Då blir det givetvis mycket svårare. Finns det inget sätt att göra det underifrån?
   
 4. S
  Medlem · 204 inlägg

  stenhus05

  Medlem

  Re: Tak med kertobalkar i november??

  Ja, vi kommer väl att hamna i slutet av november med taket....Vill helst förstås inte stoppa nu!!! Har ju sett framför mig hur man ska kunna köra på inomhus resten av vintern och flytta in lagom när krokusen börjar titta fram i lervällingen utanför.....Frågan närmar sig förstås någon typ av täckning. Är det nödvändigt med ett avancerat & svindyrt tält eller kan man klara sig med ställning + presenningar? (Blir ju inte heller gratis direkt men kanske billigare lösning än tält) Är det någon som vet vad det kan kosta per kvadrat att fixa tält alt. hyra ställning över vintern. Behöver väl i så fall en ställning som går upp över takhöjden så man kan jobba "torrt" under med taket.
  mvh stenhus05
   
 5. J
  Medlem · 7 inlägg

  Joacim

  Medlem

  Re: Tak med kertobalkar i november??

  Hej!

  Generellt så bör du försöka isolera underifrån vid den här årstiden.
  En bra metod är att gör yttertaket klart (vatten och vindtätt) med erforderlig luftning.
  Sedan kan takstommen få torka ut till lagom fuktnivå. Isolera sedan underifrån, beroende på din konstruktion så finns det olika sätt.
  Tex. Gör klart taket underifrån ned till diff. spärren …dvs montera plastfolien och tejpa den enligt norm. Montera läkt cc 300 och drar gärna den el som skall gå i taket under diff. spärren. Där efter kan en duktig lösullsprutare isolera genom att göra lämpliga hål i diff. spärren och allteftersom nya hål görs så tejpar man igen så lösullen inte rinner ut. OBS för att få tillräckligt med luftning i taket så kan det behövas mer vindavledare/luftspaltskivor än bara vid takfoten.


  Mvh
  Joacim
   
 6. S
  Medlem · 204 inlägg

  stenhus05

  Medlem

  Re: Tak med kertobalkar i november??

  Är lite nervös för det här med att spruta lösull... Känns som att risken är stor att man sabbar lutfspalten - bla därför vill jag helst använda "skivor" istället för lösull, men det funkar väl inte underifrån???
   
 7. J
  Medlem · 7 inlägg

  Joacim

  Medlem

  Re: Tak med kertobalkar i november??

  Ingen problem med lösull ifall du använder vindavledare där det inte bli mer luftspalt än 100 mm.
  Givtvis så får man inte fylla på med mer lösull så att den inte kan sjunka ihop och ge en luftning där du saknar vindavledare.

  Att isolera med skivor går bra...ifall du gör det själv. Annars "dyra" timmar. Det är ganska besvärligt att få en tät isolering ifall du har fackverkskonstruktion på takstolarna.....Men det värsta är att det känns i armarna när man isolerar underifrån med skivor. (Om du har ett stort tak lär du bara göra det en gång i ditt liv :)

  Har du en takkonstruktion med balkar så är det däremot enkelt att använda skivor och läkta allt efter som det behövs.


  Mvh
  Joacim
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.