K
Hej!

Jag hade ett tiotal fina rossticklingar som jag grävde ner i trädgårdslandet under vinter. För någon vecka sedan grävde jag upp dem och ställde dem i solen. Problemet är att det ser ut att bli kallt igen. Är det en bra eller dålig ide att ta in dem i huset?

Det vore ju trevligt att se dem slå ut och ge dem en bra start på våren.... Men jag vill ju inte att de ska ta skada. Är inte jättesugen på att gräva ner dem igen och i garaget får de dåligt med ljus och riskerar att bli bortglömda.
 
Nu är jag ingen specialist på just rosor men en grundregel med all växtlighet är;
växter som är ägnade att leva sitt liv utomhus med allt vad det innebär är utvecklade och härdade för utomhuslivet och skadas av att plötsligt hamna i torr och varm inomhusluft. Deras normala försvar sätts ur spel och de drabbas ofta av t.ex. skadedjur.

Jag hoppas att dina sticklingar hunnit bilda rötter och att du planterade dem i krukor när du grävde upp dem. I så fall mår de inte dåligt av att stå i sina krukor utomhus, det är bara vi värmeälskande människor som tror att värme alltid är det bästa skyddet.

Lycka till med sticklingarna!
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
C
Man kan ju alltid "gräva ner" krukorna om man inte vill att plantorna skall få det för kallt om fötterna.
 
K
Jag grävde ner krukor med rotade plantor i höstas.. sen täcke jag dem med löv och senare snö för att de skulle hålla värmen. Jag har tagit in två krukor, ställt dem i norrfönstret i ett svalt och grävt tillbaka resten. Våren verkar lite försenad :/
 
BirgitS
Bär ut krukorna igen. De är ju vana vid temperaturer kring 0 grader efter en vinter med snö men absolut inte vana vid 15 grader eller vad du har i ditt fönster. Det är ju inte så att det blir varmt under ett täcke med löv och snö utan det gör ju bara att temperaturändringar går långsammare.
 
  • Gilla
Abies koreana
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.