Byggahus.se

Syns fix genom billigt kakel

 1. J
  Medlem Nivå 2
  Hej!

  Vi har precis köpt ett renoveringsobjekt och ska snart börja renovera det. Har läste mycket på forumet och haft en hel del nytta av det.

  Diskuterade badrum häromdagen med en kollega. Han hade fått höra av en kakelförsäljare att man skulle akta sig för det allra billigaste kaklet, för där kunde ränderna från fixet synas igenom efter ett tag? För mig låter det som skrämselpropaganda för att försäljaren skulle få sälja sitt dyra kakel och inte tappa kunder till Bauhaus och liknande. Finns det någon som helst sanning i det?

  Johan
   
 2. Stefan N
  Verktygstokig · Nivå 20
  En del kakel har väldigt tunn glasyr och tunt gods då kan det ge genomslag.
   
  • Laddar…
 3. T
  Allvetare · Nivå 14
  Ja, man kan se ränderna efter fixet när man fogar ibland på vissa fabrikat men dagen efter när det har torkat så syns dom inte längre.
   
  • Laddar…
 4. J
  Medlem Nivå 2
  Men ränderna försvinner permanent? Så man kan gott köra på ett billigt kakel?
   
 5. nino
  Renoverare · Nivå 19
  • Laddar…
 6. AndersMalmgren
  Renoverare Nivå 21
  Billigt kakel är jobbigt som fan att jobba med, de flisar sig och har sig. Men ska man inte köra med gerade hörn etc är det kanske inte lika viktigt. Men jag tycker man ska undvika billigt kakel (Eller alltid undvika billigt material)
   
  • Laddar…
 7. E
  Medlem Nivå 1
  Kakel och klinkers från Spanien är oftast den som håller bäst kvalité. Försök undvika kakel från Kina, bauhaus har mycket att välja mellan, men jag måste säga att det går faktiskt att hitta kakel på jem o fix. Men vänd på kaklet och se vart det är gjort. Har man ett helt renoverings objekt kanske man inte känner för att lägga flera hundra kr per km2.

  Bilden med granit där man ser vätskan från fixen slå igenom och den ena halvan är mörkt, det blir så för graniten är poröst. Det torkar ut på typ en vecka.

  Men tänk på om du kör större format (rektangulära) kakel att hålla koll på om dom bucktar sig. Det har med bränning att göra, så alla kan slå till viss del men har sett kakel som slagit sig typ flera mm. Det är ett rent elände att sätta upp. :)
   
 8. Piddan77
  Medlem Nivå 1
  Satsa på att köpa en bra kakel när du ändå gör jobbet. Många gånger kan man köpa kakel billigt även om fabrikatet är känt. Lägga pengarna på en billig kakel som sedan ger problem är mycket dyrare. Som några skrev här att ränderna alltid försvinner stämmer inte alls, i så fall skulle hela branschen använda sig av detta och inte av kvalitet. Lägg hellre 100 kr mer och få något som håller i längden.
   
 9. O
  Bannad · Nivå 15
  Intressant argument....

  Hantverkare väljer det kaklet som kunden vill ha...
  Men hur vet man att ett billigt kakel är dåligt? Och inte ett dyrt kakel som säljs billigt?
   
 10. F
  Medlem Nivå 3
  Ja hur vet man vad som är bra eller dåligt? Är det prislappen som säger om det just är bra eller dåligt?

  Som Rolex sa en gång i tiden "Hur blir vi exklusiva? Vi höjer priset!"
   
 11. F
  Byggveteran · Nivå 17
  Du missar här ca halva Sveriges byggindustri där kunden enbart specar färg. D.v.s. de stora entreprenörerna såsom Skanska, NCC o.s.v. Jag har själv arbetat på NCC och vi har aldrig använt något billigt kakel utan enbart kakel ifrån typ Höganäs eller liknande ev. kakel tillverkat i Italien. Det finns säkerligen en anledning till detta.