Stugägare använder vår väg och mark som sedelpress.!

37k läst  106 svar

 1. E
  Medlem Nivå 3
  Min Farfar äger en fastighet/hemman där det under årens lopp har styckats av sommarstugtomter samt att det finns några arrendetomter. Vår farfar lät bygga en skogsbilväg under 40-50 talet som nyttjades av de första arrendetomterna. Men när de senare ville köpa loss tomterna, så var farfar tvungen att flytta vägen en bit och att de avstyckade tomterna fick utfartsservitut på den befintliga vägen.
  Farfar börjar vara gammal och senil och bor nu på ett servicehus, så han har inte längre koll på vad stugägarna håller på med.
  Vi var där under sommaren då vi också har en avstyckad tomt och stuga vid vattnet.
  Stugägarna har en stugförening typ ideel/ekonomisk som sköter snöplogning och sladdar vägen och krattar igen gropar i grusvägen de har även satt upp en väg bom med lås. Det är ingen lantmäteri bildad väg/förening.

  Nu till problemet vi upptäckte att det stod några husvagnar husbilar uppställda på farfars mark och som vi ifrågasatte. Fick då veta att stugföreningen hyr ut nycklar till vägbommen åt dessa husvagnar /husbilar och tar betalt för att dessa använder farfars väg & mark. Ifrågasatte detta med styrelsen men styrelsen vill inte diskutera med oss eftersom de inte tycker att vi ska lägga oss i och anser att vi inte har rätt att ifrågasätta. De anser att det är stugägarnas väg och vi protesterar.
  De hyr ut vår familjs väg till turister för att själva slippa betala snöröjning och grusning av vägen som de är orsak till.
  Har de verkligen rätt att bete sig på detta sätt?
  Hur kan vi stoppa detta?
   
  Redigerat 22 sep 2017 07:02
 2. N
  Medlem Nivå 11
  Börja med att se till så du har rätt att företräda din farfar.
   
  Adoby, busholle, oobum och 16 till gillar
 3. T
  Medlem · Nivå 14
  Du får berätta lite mer om detta.
  Finns det ett protokoll om avstyckningsförrättningen?
  Har stugföreningen ett servitut för vägen och vad står det i det? Står det för vad vägen får användas?
  Använder ni vägen själv?
  Att bli av med oönskade "hyresgäster" verkar inte vara så lätt. Att ta saken i egna händer är oftast inget bra. Man kan ansöka om avhysning hos kronofogden.
  Förmodligen kommer det bli en spännande tvist. Dokumentera allt med foto och datum, samt notera alla samtal ni för i ärendet.
  Om husbilar och husvagnar står på farfars mark utanför vägen bör ni polisanmäla det.
   
  matsgran gillar
 4. Workingclasshero
  Medlem · Nivå 9
  Fixa 51 arrendetomter till som du har kontroll över och få en majoritet i vägföreningen och en alldeles egen sedelpress :)
   
  Kallebo och Noseone gillar
 5. R
  Medlem · Nivå 8
  Börja med att skaffa en fullmakt från farfar så att ni kan agera i hans namn.
  Fördel med husvagnar och husbilar är att de har reg.nr. så det är lätt att ta reda på ägaren.
  Skriv brev och be dem att omedelbart flytta fordonen från marken som de inte har rätt att stå på. Sätt en (rimlig) tidsfrist.
  Om de inte är borta så be Kronofogden att ta bort dem på ägarens bekostnad.
  Alla argument om att de betalat kan du strunta i för det är en sak mellan dem och den som tagit emot pengarna ifall de har lovat saker som de inte kan leverera.
  (detta gällande uppställning på mark som farfar äger)

  Angående vägen så läs exakt hur servitutet är formulerat.
  Finns två alternativ:
  1. Stugägarna ges rätt att ha en väg på farfars mark. Då är vägen deras och de kan ge vem som helst rätt att använda den. Dvs. väganläggningen =grus, diken etc. ägs av dem och enbart marken under av farfar. Då får de ge vem de vill rätt att köra där.
  2. Stugägarna ges rätt att använda en väg som är farfars. Dvs. endast nyttjande av vägen ingår. Då omfattar servitutet det som behövs för den fastighetens behov, dvs. gäster, hantverkare m.fl. få åka utöver ägaren. Men de får inte ge bort rättigheter i andra hand som handlar om annat nyttjande som saknar koppling till deras egen fastighet.

  Är det enstaka långtidsparkerade vagnar, eller som en camping, med gäster som kommer enstaka nätter/veckor?
  Är det solklart att att uppställning är på farfars mark, inte stugägarnas?
   
  Redigerat 22 sep 2017 07:42
 6. R
  Medlem · Nivå 8
  Vill du ha bort vagnarna helt och hållet?
  Eller kan verksamheten vara kvar om den får vettigt ordnade former som ger farfar inkomster?

  Hur stor omfattning är det? Kan bli fråga om att det är något som kräver t.ex. bygglov om det är att betrakta som en camping, eller om det är permanent uppställning.
   
  El_konsult, helder och Anna_H gillar
 7. S
  Medlem Nivå 8
  Det låter som ett kul upplägg... föreningen tar betalt, Farfar står för risken. Om det blir tal om bygglov och vitesförelägganden är det ju fastighetsägaren som blir ansatt, och det är ju en senil gammql gubbe på hemmet som har en god man som inte bryr sig.
   
  matsgran, Herc och El_konsult gillar
 8. harry73
  Allvetare · Nivå 20
  Välj dina strider. Är detta så viktig att du vill lägga energi på det?

  Kommer ni ta över fastigheten efter faderns bortgång?
  Lider fadern skada pga olovligt användandet av vägen?
   
 9. L
  Medlem Nivå 3
  Men ska det vara så jäkla svårt att skilja på "ditt & mitt"? Gör om, gör rätt och sluta okupera mark och annat som inte tillhör dig....*Grrrrr* Det är högst märkligt vilka friheter somliga tar sig!
   
  nihon, Enolf, Solari och 11 till gillar
 10. nizzehult
  Allvetare Nivå 7
  Tycker att Räknenisses plan verkar den rätta. Jag skulle också bli förbannad om folk tog sig friheter och ansåg att dom kan belamra områden som rent juridiskt inte är deras! Och sen t o m tjänar pengar på det!

  Sen kan man tänka på detta: ponera att kommunen får upp ögonen för detta och ålägger markägaren att upphöra med verksamheten och frakta bort vagnarna. Då hamnar detta plötsligt i ert knä!
  Det finns en annan angreppsvinkel om det börjar tjafsas: kontrollera att den betalning som inkommer verkligen redovisas på ett skattemässigt korrekt sätt. Skulle inte bli förvånad om detta sköts helt inofficiellt...
  En annan sak är att man inte får sätta upp bommar hur som helst. Kolla även upp detta.

  Funkar inte ovanstående så kan man skicka en räkning till stugföreningen för hyra på halva beloppet som dom får in på sin verksamhet. Passa även på att formulera nåt i stil med att om inte likviden inkommer på utsatt datum så kommer kronofogen att kontaktas och fordonen avhysas - på deras bekostnad.

  Tror ni har mycket god chans att vinna en juridisk tvist om detta skulle dras till domstol och det tror jag också att dom fattar.
   
  maxmsm, El_konsult och helder gillar
 11. Marcus_L
  Allvetare Nivå 4
  Sätt upp en p-förbudsskylt och ta ut en kontrollavgift för alla fordon som är parkerad på er mark så har du en egen sedelpress.
   
 12. T
  Medlem Nivå 10
  Du skriver att ni har en stuga i området. Är ni inte med i föreningen? Om ni är det har ni ju all rätt i världen att ha en åsikt om problemet, fast från andra hållet så att säga. Ni kan ju ta upp att ni inte tycker er förening ska syssla med olagligheter.

  Fast det snabbast och enklaste är förmodligen att skaffa fullmakt att agera i farfars namn och köra på vad flera tipsat om ovan.
  Exempelvis, leta reda på ägarna och kontakta dessa. Ni behöver ju inte ens hota dem med kronofogde och liknande egentligen utan förklara bara att de har lurats på pengar av föreningen och att ni helt enkelt vill att vagnarna flyttas, alternativt att de kräver pengarna tillbaka från föreningen och betalar er farfar istället. Antar att farfar har en nyckel till bommen också, det är ju vägen till hans mark?
  Nästa steg kan ju bli kronofogde och annat men det är ju egentligen inte ägarna till fordonen som gjort fel...
  Funderar på om man får spärra av sin mark på något sätt och därmed stänga inne fordonen? Sen sätta en lapp om att betongsuggorna (exempelvis) flyttas mot en kostnad?

  Förresten, kan man inte göra en polisanmälan? Det är ju ett brott de begår....
   
 13. T
  Medlem · Nivå 14
  Jag tror att TS inte behöver sådana radikala förslag som extra vägbommar, kontrollavgifter, bortforsling eller annat som kan komma här. Han bor tydligen långt borta och kan knappast agera lokalt.
  Det är bättre om det hela går till systematiskt till. Fullmakt. Skaffa fakta. Brev till ordförande, eventuell polisanmälan. Som Räknenisse har föreslagit.
   
 14. H
  Moderator · Nivå 25
  Jag tycker det är lite oklart i tråden om uppställningen sker på vägområdet, eller på farfaderns mark.

  Är det på hans mark, så handlar det om egenmäktigt förfarande, tyvärr ett brott där polisen ofta lägger ned förundersökningen inom minuter efter en anmälan. Men det går att få aktivitet från kronofogden, med lång ledtid.

  Men eftersom de som ställer upp husvagnarna troligen anser sig ha betalat för att få stå där, så lär de bli rätt upprörda mot föreningen ifall polisen mot förmodan hör av sig.

  Strikt formellt har de troligen betalat för att få öppna grinden, och det kan inte markägaren hindra, grinden tillhör föreningen. Att de sedan åker på vägen kan vara OK eller inte, beroende på faktorer som talats om i tidigare inlägg. Med normala vägservitut får man inte parkera på servitutsområdet, markägaren har via servitut gett tillstånd att färdas på marken, inget annat. Men det kan bero på utformning av servitutet.
   
 15. D
  Medlem · Nivå 14
  Han kan Inte bomma vägen eftersom stugägarna har rätt att använda vägen. Men han kan ta bort stugägarnas bom. De har rätt att använda vägen, men inte ensamrätt på den.
   
  matsgran och helder gillar

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: