Byggahus.se

Stuga på berg med vatten i torpargrunden!

 1. H
  Medlem Nivå 3
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  AB36E86B-7CF8-4CBA-A0BB-7777BAB18B28.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  AB36E86B-7CF8-4CBA-A0BB-7777BAB18B28.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  66871334-E3D2-4D33-B774-73112F333CDD.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  43D22247-8039-4284-AA8A-027867C1AF3E.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  A7765008-986B-4424-B142-F462C378B0A2.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  C4ECFE8E-7373-438D-8499-0AEFB0F86171.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  7E1BD138-664A-4BC0-B468-975EF08586D4.jpeg

  Är ny här och hoppas på kloka råd. Bröt upp badrumsgolvet och kunde ta upp sex hinkar med vatten ur en klippskreva i , den extremt låga, grunden. Vi har berg i grunden och berg utanför som lutar mot huset. Veckor utan regn har skrevan inte fyllts på, men det är ändå fuktigt.
  Har försökt mura igen och täta hål i muren, samt gett oss på att skära dräneringsskåror i berget, men det kändes ogörligt.
  Ska be om bygglov för ett altantak, som kanske kan blockera en del av regnvätan. Orkar inte bryta upp 60kvm golv för att få en bild av hela grunden. Då kan vi inte sova där när vi är på plats och jobbar. Jobbigt redan nu utan toalett och vatten. Sambon vill ta ett rum i taget.
  Råden vi fått: 1. Riv och bygg nytt. 2. Gjut platta m golvvärme i hela huset för ca 800 000 kr. 3. Gjut golvplatta endast under badrummet. Förslag 1 och 2 går bort då vi lagt våra pengar på inköpet av huset.
  Jag har fattat så mycket att vi måste lägga kapillärbrytande i skrevan, plasta hela grunden, lägga på en isolerande matta o sätta in luftavfuktare. Är orolig att vattnet rinner vidare och orsakar nya problem någon annanstans. Dessutom undrar jag om ett gjutet badrumsgolv skulle försvåra luftcirkulationen som krävs för att avfuktaren ska vara effektiv. Vore väldigt tacksam för alla bra råd vi kan få! Känns som att drömstugan blivit en mardröm. Det mesta måste vi kunna göra själva.
  Hella
   
  • Laddar…
 2. useless
  Självbyggare · Nivå 25
  Finns det några tecken på fuktproblem i grunden? Går det att fylla igen groparna i berget?
   
 3. raveper
  Hobbysnickare · Nivå 12
  Att marken i grunden är blöt behöver inte betyda att det är illa. Hur är golvbjälkar och syll.? Över eller under gränsvärden.
  Nu går ju berg in under huset så även om det inte regnar kommer värmen från berget göra att fukthalten i grunden stiger när det är varmt ute.
   
  • Laddar…
 4. S
  Medlem · Nivå 13
  Finns det påvisbara problem i huset och när byggdes det?
   
  • Laddar…
 5. H
  Medlem Nivå 3
  På gavlarna sitter ventiler i grunden och där har vid olika tillfällen uppmätts ”på gränsen” eller ”för fuktigt”. Om vi fyller igen groparna höjs marknivån upp över träpanelen. Tror vattnet lägger sig mot den då.
   
 6. H
  Medlem Nivå 3
  Syllen verkar frisk. Likaså golvbjälkarna i badrummet. Tyvärr har förre ägaren fixat badrummet själv och ställt det på träplintar i vattenskrevan. Golven i större delen av huset var utbytta och belagda med billig parkett, så vi trodde det var frid och fröjd i grunden. Fukthalten på gränsen eller för hög i grunden. Bjälkarna i resten av huset vet jag inget om.
   
 7. Excel
  Husägare Nivå 9
  Går det att höja huset 1 dm? köp in några domkrafter och lång balk. Ta några cm åt gången?
   
 8. Excel
  Husägare Nivå 9
  Går det att spräcka berget med snigeldynamit?
   
  • Laddar…
 9. useless
  Självbyggare · Nivå 25
  Är det fukthalten i luften i grunden som är för hög vid några tillfällen? Det i sig behöver inte vara något problem så länge träet är tillräckligt torrt och ser bra ut. Öppet vatten i en skreva behöver inte per automatik betyda att luften ovanför är extra fuktig.
   
 10. H
  Medlem Nivå 3
  Det byggdes -73. Problem: Som sagt, vatten i klippskreva i grunden, berg som lutar mot huset. Badrumsgolvet stod på träplintar - tror dock inte att sådana använts på andra ställen. Vi har hela tiden tyckt att huset luktat friskt. Vi har hittat jord, sand och kvarlämnade träbitar i grunden, så den behöver kanske rensas en del. Genom ena gavelns grundventil ser man småsten på marken, så det är väl OK. På motsatta sidan ligger det grusig sand, på ett ställe ända upp mot golvbrädorna.
  Från början var det en mycket enkel sommarstuga, som förre ägaren kostade på nya fönster, golv mm. Vi tänkte att hur illa kan det vara om huset klarat sig sen - 73.
   
  • Laddar…
 11. H
  Medlem Nivå 3
  Det vore säkert jättebra, men vi är rätt ohändiga och jag ser framför mig hur vi bryter sönder hela kåken...
   
 12. H
  Medlem Nivå 3
  Vi har inte vågat ge oss på det. Dels kan man klanta till det och spräcka så man får nya problem och dels krävs det tillstånd. Huset ligger precis intill ett ”prickat” naturområde, så det kanske är kinkigt att få lov att spräcka där. I värsta fall måste grannens hus kollas före och efter så att ingen skada orsakats där. Minns inte exakt, men det verkade krångligt. Annars skulle det säkert kunna vara en lösning. Tack för förslaget.
   
 13. H
  Medlem Nivå 3
  Ja, i grunden. Vid första mätningen var halten på gränsen. Det tyckte jag inte lät så illa, med tanke på att det regnat hela vintern. Vid nästa mätning var den för hög. Golven kommer att ruttna upp, sade de. Det sista du skrev låter ju hoppfullt.
   
 14. raveper
  Hobbysnickare · Nivå 12
  Så badrumsgolvet är egentligen det enda som är fel, förutom att dräneringen också är dålig.
   
 15. raveper
  Hobbysnickare · Nivå 12
  Låter mer som att någon försöker skrämma upp dig mer än nödvändigt.