Byggahus.se

Stora problem med elinstallationen efter husbygge

 1. G
  Anonym
  De elektriker som under annans behörighet utfört de felaktiga arbetena har nu ansökt och fått egna behörigheter....

  Trots att elektrikern som var den behörige under installationen är anmäld till Elsäkerhetsverket vill husföretaget fortsätta använda honom vid åtgärdandet av felen. De tänker även använda de andra 2 (bland annat med argument "de är behöriga det kan ni inte klaga på") som bevisligen inte har kompetens nog.

  Tyvärr har Elsäkerhetsverket så mycket att göra med nyansökningar så de hinner inte behandla anmälningarna. Till råge på allt är det ju uppenbart väldigt ovanligt att någons behörighet dras in. Trots de grova misstagen som gjorts i det här fallet...
   
  • Svara
 2. pacman42
  Medlem · Nivå 13
  Precis, har man kollat upp vatten, avlopp och ventilation?

  Hur täta är egentligen väggarna?

  Och fungerar värmesystemet (det lilla som krävs) när det blir riktigt kallt?

  Ramlar huset omkull när det blir storm?
   
  • Svara
 3. G
  Anonym
  Du är inte ensam om de funderingarna....

  Tätheten ser i provningen ut att vara god. Trots att det drar bakom lampknapparna i ytterväggar och det saknades en tätningslist för ett öppningsbart fönster fick huset värdet 0.09 l/(s*kvm).

  Värmen funkar men frågan är hur effektiv värmepumpen är....

  FTXen funkar men OVKn gjordes på fläktsteg 3 (av 4), vilket inte går att använda när man är hemma, det låter alldeles för mycket då. Så det känns konstigt.
   
  • Svara
 4. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Är det såpass illa så är installationen absolut helt undermålig och farlig.
  Det är inte ens nära gränsfall eller någon nitisk övertolkning.
  Kabeldimensionerna är dessutom av sådant slag att man inte ens hittar sådan kabel i bilen hos en normal svensk elektriker så det nästan utesluter att det är utfört av en vanlig svensk elfirma. Nog för att många med bristande yrkesstolthet gör fel eller rundar hörn lite väl kraftigt, men att åka till grossisten för att hämta ut fel kabel, det existerar i praktiken inte.
  Det vanliga är att det som borde använts inte råkade finnas i service-bilen så då improviseras det. Och gränsen för hur tokiga saker man kan släppa ifrån sig är beroende på hur elektrikern är som person.

  Men den här listan på fel är riktigt anmärkningsvärd. :eek:


  Är det f.ö du som är byggherre för aktuellt hus?
  Då du har så detaljerad information ...
   
  • Svara
 5. B
  Medlem Nivå 1
  Vi har börjat kika runt på olika leverantörer av så kallade ”passivhus”. En som vid en första anblick verkar intressant är Eco Ready House. När man googlar hittar man dock till denna tråd som onekligen föranleder vissa tveksamheter.
  Är det någon som vet hur det gått för paret Holmström och Dahlén?
   
  • Svara