Vi har bara rostfria stekpannor och dom är minst lika "bra" som gjutgärn, skillnaden är att man inte kan förstöra dom, vi kör dom alltid i diskmaskinen, det finns det inga andra pannor som gillar.NoOne2k skrev:
Kolstålspannor ser rätt grisiga ut efter ett tag, fungerar väl ungefär som en gjutgärnspanna
dvs. bra att steka saker i om man man inte diskar med diskmedel, men direkt olämpliga att göra köttfärssås i, då förstör man beläggningen.
Förstör beläggningen? Hur menar du då? Jag diskar alltid pannan innan den har svalnat och ibland oljar jag in den när den är "torr".Peter2400 skrev:Vi har bara rostfria stekpannor och dom är minst lika "bra" som gjutgärn, skillnaden är att man inte kan förstöra dom, vi kör dom alltid i diskmaskinen, det finns det inga andra pannor som gillar.
Kolstålspannor ser rätt grisiga ut efter ett tag, fungerar väl ungefär som en gjutgärnspanna
dvs. bra att steka saker i om man man inte diskar med diskmedel, men direkt olämpliga att göra köttfärssås i, då förstör man beläggningen.
Ja det var så jag menade, en panna i kolstål eller gjutgärn får en riktigt bra yta efter en tids användning om man endast steker flottig mat och aldrig diskar med diskmedel.sblixten skrev:
Om man låter en köttfärssås puttra i den ett par timmar så är pannan som ny igen dvs. värdelös.
Jag har använt Le Buyer's kolstålpannor i ett par år. Speciellt pannkaksjärnet gillar jag för den fina stekytan och det läckra fräsandet när smeten hälls i. Jämfört med gjutjärn släpper pannkakorna lättare.NoOne2k skrev:
Nackdelen är att botten slår sig när pannan är varm samt att de rostar. I butik är pannorna täckta med bivax som skall brännas in vilket inte är så enkelt med en glashäll. Min senaste panna brännde jag på friluftsköket och fick en skyddsyta som håller. De andra två pannorna fick inte samma inbränning och är lite ömtåligare. Efter disk brukar jag smörja dem invändigt med en droppe olivolja.
Teflonpannor har vi lyckats förstöra några stycken inklusive ett par Gastrolux. Den senaste Tefalpannan har dock hållit sig fin. Har dock aldrig slitit ut en panna inom ett år.
Medlem
· Västra Götaland
· 3 729 inlägg
Köpte i mitten av 90-talet en ScanPan 2001+ 26cm. Har den fortfarande. Fantastiskt bra. Aluminiumpanna med beläggning av titankarbid. Beläggningen tål precis vad som helst (förutom maskindisk) inklusive att gå loss å det vildaste med den rostfria stekspaden. I mitt tycke en bra kompromiss även om köttbullar kanske mår bäst av att stekas på en ojämnare gjutärnsyta. Googla för att hitta försäljningsställen. Dom är inte helt gratis men dom säljs för under tusenlappen styck.
Scanpan-Sådan har jag med, min absoluta favorit
Döremot kärl från OBH håller ju inte alls, en till två ggr max.
Döremot kärl från OBH håller ju inte alls, en till två ggr max.
Vi har förbrukat x antal teflonpannor och annan non-stick-skit de senaste åren. Har numera bara 3 gjutjärnspannor av olika storlekar, funkar alltid. Favoriten är den vi ärvde av mormor, gammal och väl inkörd, finns inget som slår den!
Grundstött
· Halland
· 28 365 inlägg
Eftersom detta är ett fixar-forum så förväntar jag mig att någon snart postar ett tips om hur man renoverar sin keramiska panna, typ "fyll upp med 3 mm flytspackel, dra av med excenterslipen, som ny!" 
För någon måste väl ha provat???
För någon måste väl ha provat???
Ja nästan!Polyene skrev:
När vi köpte nya gjutjärnspannor för ett par år sedan så slipade jag till stekytan med Rotexen.
Gillar inte den grova ytan som är när man köper dom, blev väldigt bra faktiskt.