Byggahus.se

Sliparedag blir hyvlaredag 3/12, välkomna!

 1. Daniel_N
  Moderator + Youtuber · Skåne · 8 355 inlägg

  Daniel_N

  Moderator + Youtuber
  Välkomna till Hyvlaredag i Lund söndag 3/12 kl 11!

  Efter ett antal Sliparedagar (https://www.byggahus.se/forum/threads/sliparedag-med-verktygsoel-i-lund-3-9.280065/ https://www.byggahus.se/forum/threads/sliparedag-ljugaroel-loerdag-27-5.293504/
  https://www.byggahus.se/forum/threads/sliparedag-i-lund-2-11-8-3.222489/page-2) Kände jag att det var dags att gå vidare och faktiskt göra något med de nu rimligtvis väldigt vassa verktygen:) Söndagen 3/12 var tänkt till handverktygsträning med lärlingen, men så kom jag att tänka på att det säkert är fler som är intresserade av att lufta hyvlar, sicklar, sågar etc.

  Min filosofi kring snickeri är ganska enkel - det är rätt likt brottning eller fotboll - för att bli bra räcker det inte att bara spela matcher utan man måste framförallt träna på alla ingående moment. Ofta blir det alldeles för lite träning och när man väl står där och ska handsåga i ett viktigt moment på den fina möbeln så har man alldeles för få timmar med sågen i handen....

  Upplägget för dagen är också väldigt enkelt - ta med dina handverktyg och virke att arbeta i (har du inget virke så finns det spillbitar på plats) och så gör du vad du tycker är roligast eller behöver träna mest på! Det är inte planerat någon instruktion men som vanligt med mycket duktigt folk samlade så finns det chans att få tips för den som så önskar. Både nybörjare och mästerhyvlare är lika välkomna! Matställe för lunch finns i närheten. Tyvärr blir det dock ingen ljugaröl denna gång.

  Ambitionen är att dagen skall vara maskinfri, behöver du hjälp att såga upp eller hyvla ditt virke så kom kl 10 så fixar vi det innan.

  Välkomna!! //daniel
   
  Redigerat 4 nov 2017 23:15
 2. K
  Medlem · Skåne · 378 inlägg

  Kyleman

  Medlem
  Var i Lund skall detta evenemang äga rum?
   
 3. Daniel_N
  Moderator + Youtuber · Skåne · 8 355 inlägg

  Daniel_N

  Moderator + Youtuber
  I Knästorp, ca 1km rakt ut på landet från Lund Södra.
   
 4. Frustrator
  Verktygstokig · Halland · 5 558 inlägg

  Frustrator

  Verktygstokig
  Så otaktiskt datum :( (För bara några dagar bytte jag till mig att jobba kl10-22 den 3/12.. å andra sidan är man ju jämt upptagen)
  Kan du inte bestämma ett datum i juni, så jag kan spärra det i kalendern :)
   
  Redigerat 5 nov 2017 00:06
 5. P
  Medlem · Hallands län · 2 502 inlägg

  Pysslarn

  Medlem
  Vilken kanonidé! Och så kanonsynd att det inte funkar för mig!!!
  Hade gärna varit med men det är tyvärr omöjligt för mig, hoppas det blir en riktigt bra och utvecklande dag för alla deltagare.

  //Ronnie
   
 6. Microkatten
  Medlem · Skåne · 1 283 inlägg

  Microkatten

  Medlem
  Så trevligt, övning och tips från andra kan man inte få för mycket av! Hyvling tvärs fibrer eller laxstjärtar är några saker jag behöver öva på! Men tyvärr är jag på västlandet, errh jag menar i Danmark, den dagen, så inte heller jag kan dyka upp. :cry:
   
 7. Ola C
  Youtubesnickare · Skåne · 3 974 inlägg

  Ola C

  Youtubesnickare
  Jag ämnar nog att dyka upp, brottas låter kul så det kan jag tänka mig. Kan även behöva en timmes spännbandsträning, här tror jag det är nödvändigt med instruktion.

  Om jag efter detta hinner snickra nåt är jag sugen på att testa lite genomgående fyrkantiga tappar, en fog jag är lite skraj att köra skarpt eftersom det inte finns nånstans att gömma misstag.
   
 8. G
  Medlem · Skåne · 14 inlägg

  GertD

  Medlem
  Skulle varit nyttigt med lite träning. Men eftersom jag är på varmare breddgrader den dagen kan jag inte delta. Synd för det brukar vara både lärorikt och trevligt.
   
 9. Daniel_N
  Moderator + Youtuber · Skåne · 8 355 inlägg

  Daniel_N

  Moderator + Youtuber
  Vilken miss att jag valt en så otaktisk datum:( men jag filmar brottningen m Ola, alternativt när Ola brottas m spännbanden så kommer säkert alla ni andra att bli underhållna också! :)

  Vill också gärna skriva att även ni som aldrig varit på besök är såklart varmt välkomna! Och om man är helt ny på handverktyg, eller inte äger några spelar ingen roll alls, bara att dyka upp!
   
  • Laddar…
 10. S
  Medlem · skåne · 6 inlägg

  sparring

  Medlem
  Härligt! Jag tar med min kaffekopp!
   
  • Laddar…
 11. R
  Lösvirkesbyggare · Kungsbacka, Halland · 4 648 inlägg

  roli

  Lösvirkesbyggare
  Hade varit roligt att besöka ett sådan här event efter att ha läst om dem under ett antal år men. För det finns ju alltid en massa sådana så känns det lite långt att åka själv plus att jag har ett projekt här hemma där 2 mindre sovrum och ett allrum skall bli 2 större sovrum. Och detta projekt "övervakas" av övriga familjemedlemmar samt pushas om att bli färdigt, helst innan jul så denna gång precis som de tidigare, blir det nog att man får hoppa över. Skit att det alltid finns så mycket som skall göras på "måste listan". När man hellre vill plocka frukter från "vill göra listan".....
   
 12. jac
  Medlem · Skåne · 3 329 inlägg

  jac

  Medlem
  Använda verktygen ... konstiga ideer du har ... ;)

  Kanonkul ide, jag vet inte riktigt hur det ser ut ännu men datumet är noterat och jag hoppas verkligen att jag kan komma loss. Tänk om jag kunde slita lite på eggarna som omväxling.
   
 13. O
  Medlem · 481 inlägg
  Jag kan tyvärr inte men det hade varit väldigt kul. Bra initiativ!
   
 14. J
  Medlem · Skåne · 65 inlägg

  Jakob Berglund

  Medlem
  Hoppas det finns tid att komma förbi. Är definitivt i den senare gruppen som varken har verktygen eller kunskapen men väldigt intresserad av att lära mig :).
   
  • Laddar…
 15. heos
  Hobbysnickare · Trelleborg · 69 inlägg

  heos

  Hobbysnickare
  Jag har reserverat datumet och kommer gärna. Dock har jag mest kört maskiner men kanske skulle investera i en bra såg och öva lite dovetails :) Som bonus kanske vi får se vad som kan köpas i Daniel_Ns virkesförråd :)
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.