Byggahus.se

Skiftande tryck i hydrofonen och sprutt i kranarna

 1. A
  Medlem · 3 inlägg

  Aldruna

  Medlem
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  0E10B7AF-26A4-4799-AEE5-0A7BCEC77678.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  09DE4E54-2103-4EEE-9CA2-98A41BBD9CFB.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  0E10B7AF-26A4-4799-AEE5-0A7BCEC77678.jpeg
  Hej!
  Vore så tacksam för kloka tips avseende vad det kan vara vi står inför. Vi bor ute på landet med en borrad brunn, 140m, borrad för ca 10 år sedan.

  Sedan vi flyttade in i dec -19 har allt funkat felfritt. Vattnet är järnrikt och för detta har vi ett filter som byts ca var tredje månad. Nu under sommaren har något hänt där och vi behöver plötsligt byta filter varje månad. Jag vet ej om det är relevant, men nämner det ändå.

  tidigare har man alltid hört hydrofonen gå på så fort man t ex spolar i toaletten eller häller upp ett bad. Nu går den inte igång på samma sätt längre och regelbundet spruttar det i kranar (på båda våningar) och i toastolar som fyller upp igen efter spolning.

  Vi kan också se i det lilla kikröret på hydrofonens utsida att det inte alltid är uppfyllt, vilket det alltid varit hittills.

  Först var vi rädda för vattennivån i brunnen, även om det är sjukt osannolikt med vår typ av brunn. Nu efter nästan två veckor av sprutt och lite googling har vi parkerat den rädslan, och funderar mer kring om ökade halter av järn i vattnet kan ha påverkat/satt igen rör, eller om det av någon anledning kommit in luft i systemet. Trycket svajjar upp och ned i systemet, men vatten kommer alltid till slut.

  Har någon annan varit med om något liknande?
   
 2. HasseTeknik
  Medlem · Uppland · 4 250 inlägg

  HasseTeknik

  Medlem
  Är du säker på att ventilerna vid " kikröret" är öppna båda två, så att du faktiskt läser av rätt nivå?
  Hur skiljer sig nivåerna vid pumpens till- respektive frånslag?
   
  Redigerat 5 sep 2020 18:02
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.