Byggahus.se

Sjunkande huspriser enligt SCB

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida · 2 596 inlägg

  Redaktionen

  På konsumentens sida
  Huspriserna har vänt nedåt igen enligt färska siffror från Statistiska Centralbyrån.

  Du kan läsa artikeln här: Sjunkande huspriser enligt SCB
   
 2. fgo
  Husägare · Dalarna · 2 098 inlägg

  fgo

  Husägare
  Oj vilken bild jag laddat upp på huset.
  Det ser lite bättre ut nu iaf :crysmile:
   
 3. T
  Medlem · 1 185 inlägg
  Ja, hur skall man göra nu egentligen... köpa eller vänta? Verkar ju inte vara något stopp på raset direkt... Köparnas marknad!
   
 4. Niklasloow
  Renoverare · Skåne · 538 inlägg

  Niklasloow

  Renoverare
  Tror inte du ska hoppas på något enormt ras, svenska ekonomin har inte råd med ett enormt prisfall
   
 5. S
  Medlem · Uppsala · 906 inlägg

  Strontus

  Medlem
  Från artikeln: "Priserna på hus har minskat med i genomsnitt en procent sista tre månaderna, detta jämfört med föregående tremånadersperiod december-februari. Det är dock fortfarande en stigning sett till årsbasis, dock med blygsamma tre procent."

  Betyder det här att priserna har gått ner de senaste månaderna i absoluta tal räknat, eller bara att de har gått ner i förhållande till förra året?
   
 6. T
  Medlem · 1 185 inlägg
  Jag är inte dryg nu, men det där känns som ett standard svar från många. Som sitter med hus och inte vill skapa några "rykten" och vill försöka hålla uppe priserna.

  Faktum är att bostadsmarknad sjunker, priserna går ner. Frågan är bara hur mycket till... Folk får svårare att få lån, folk som säljer står och trampar, knappast att det var som för 3 år sen, då folk kastade sig över objekten.

  Dock har många väldigt svårt att inse detta, och tror att det fortfarande går att göra sig 20-30% i vinst på ett objekt på 2-3 år...
   
 7. A
  Anonym
  Det är väl rykten som påverkar tilltron som skapar marknaden oavsett. Just nu har media m.fl. målat upp en syster bild. Tillsammans med lånekraven blir ju resultatet att folk - och banker blir mer försiktiga. Man kan ju säga att det inte är fel att få få till en mer positiv framtidstro.
   
 8. Niklasloow
  Renoverare · Skåne · 538 inlägg

  Niklasloow

  Renoverare
  Fast det är väl knappast ett standardsvar utan snarare något experter tycks vara rätt eniga om. Senast så sa t.ex. OECD
  Sedan tycker jag personligen att räkna med 20-30% vinst per år är helt sjukt och att man snarare borde räkna på en vinst motsvarande inflationen + investerade pengar.

  Kan också tillägga att jag personligen hade uppskattat ett prisras om jag kunde bibehålla min privata ekonomi. Trots jag är bostadsägare, eftersom jag vet att min nuvarande bostad inte är min sista bostad jag köper.
   
 9. T
  Medlem · 1 185 inlägg

  Inte per år, 20-30% på 2-3 år totalt.
   
 10. T
  Medlem · 1 185 inlägg

  Grejen är den att jag letar själv hus, bevakar marknaden väldigt intensivt och det jag ser är inte "rykten" som media sprider. Faktum är att husen inte blir sålda, inte till dessa priser säljarna vill ha iaf. Också undrat över vad som hänt, fått förklaringar från mäklare etc. "Folk får inte lån", "Man inväntar valet" - Helt enkelt är köparna mer försiktiga.
   
 11. halper
  Husägare · Gnesta · 838 inlägg

  halper

  Husägare
  Äger du inget redan vill du ju köpa så billigt som möjligt, så köp när det ser dystrast ut. Tro inte på att du inte kan pricka bottnen: jag vet några som vann en miljon på en trisslott, så visst går det :) Annars handlar det ju mest om att se till att du har en sund kalkyl; det förändras inte av vilket håll marknaden går för närvarande. Att bankerna pendlar mellan panik och girighet är en annan faktor, förstås.

  Vi har själva precis köpt ett hus för att det passade oss i tiden – vi behövde någonstans att bo eftersom vi precis flyttat till Sverige med familjen. Kalkylen gick ihop (räknat på lägsta av två inkomster) och huset kändes prisvärt då (även om lägre pris alltid är bättre).
   
 12. halper
  Husägare · Gnesta · 838 inlägg

  halper

  Husägare
  Och ja just det: vill man spekulera kan man ju göra det med tillgångar som är lättare att avyttra. Finns ju ett mycket populärt casino man kan sätta sina pengar i och där går ju också att få hävstång på sina (ofta mycket kortsiktigare) investeringar.

  Ska man köpa en stor hög med sten, brädor, betong, glas, ledningar och mycket annat så ska man göra det för att det är varmt och skönt. Sjukt bökigt att sälja hus, så det känns som ett uselt tillgångsslag om det är avkastning snarare än ett hem man söker.

  </åsikter>
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.