Byggahus.se

Shuntar på panna

 1. S
  Medlem Nivå 7
  Flyttade nyligen in i ett hus med vattenburen värme.

  Varmvattnet i kranen är riktigt skållhett. Man bränner sig nästan även när kranen står i "mittenläge".

  På vår panna (olja/el) finns en shunt (termostat) för varmvattnet. Det är en CTC 1100. Hittade manualen på nätet och identifierade var denna ska finnas. Upptäckte den inte tidigare då vredet saknades. Det visade sig ligga på pannan. Se bilder. Misstänker att den vridits ut för långt och lossnat. Går vredet att få dit igen? Men måste trycka in ventilen en bit innan gängorna börjar ta.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_5002_s.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_5007_s.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_5005_s.jpg  Sedan funderar jag på shunten för radiatorvattnet. Den har ett vred som går att dra ut och trycka in. Fick höra att den har någon typ av automatik, men ingen utomhussensor.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_5009_s.jpg


  Någon som känner igen den? Hur ska den fungera egentligen? Är det meningen att jag ska springa där och vrida beroende på om det är kallt eller varmt ute? Har den autoläge?

  Hur gör man egentligen sommartid? Bör man stänga av cirkulationspump eller dra ner tempen på shunten alternativt tempen på pannan? Har aldrig haft vattenburen värme förut.
   
 2. J
  Medlem · Nivå 15
  Första bilden är som du säger för VV och ratten lossnat, försök att få dit den. Sista bilden är shunten som reglerar värmen i huset
  och om du följer sladden som går från den och ser var den går till ( kanske till en låda eller in i pannan, ett foto på framsidan av pannan är bra
   
 3. S
  Medlem Nivå 7
 4. S
  Medlem Nivå 7
  Jag försöker också lista ut hur man fyller på vatten i systemet. Trycket verkar vara på ca 0.4 bar så det behövs nog fyllas på lite
   
 5. S
  Medlem Nivå 7
  Jag fick dit vredet (det sitter en skruv som man drar åt). Vred ner till 4:an (6 = max). Varmvattnet känns betydligt behagligare nu.

  Jag hittade en manual för pannan på nätet. Där ser jag att vredet för "panntemeratur el" rekomenderas att vara inställd på den fyllda markeringen på skalan, vilket innebär att den är ställd betydligt lägre än rekommendationen (se bilden).
   
 6. J
  Medlem · Nivå 15
  Det är en kombinerad OLJA/EL du har och då ställs brännarmarkeringen på 75 C och EL som säkerhet på 60 C om brännaren stannar av något orsak. Det går även att vrida ner oljan till noll och bara köra på EL, lämplig temp är på EL ca 60 C., när du gör så ska brännarknappen stå på av, och lämpligt då att täta till med stenull eller annat i någon rök/sotlucka så det inte blir självdrag genom pannan som kyler. Det är stort drag genom skorstenen som kyler ner hela pannan och det är onödigt på sommaren. Har du hittat påfyllningen.
   
 7. S
  Medlem Nivå 7
  Verkar som man kan fylla på i avtappningsventilen enligt manualen. Kanske så man ska göra. Verkar bökigt.
   
 8. J
  Medlem · Nivå 15
  Jepp det blir bökigt men enda möjligheten om det inte finns någon annan stans att koppla en slang, det går var som helst, bara det är på ett rör som är för värmesystemet, normalt brukar det sättas ett rör+ ventil mellan VV eller KV för att fylla på.