personstar

Sand i vardagsrummet...

572 läst  8 svar

 1. J
  Medlem Nivå 1
  Det enklaste av alternativ verkar ju vara att behålla sanden och lägga åldersbeständig plast samt golvspån över... Även om jag hellre reglar upp...
  Nu en del frågor!

  1. Om man bygger golvspånen på regel (som liggandes i sanden) var/hur ska den åldersbeständiga plasten ligga? Ska jag skruva eller bara limma fast golvspånet?
  2. För att undvika att golvet återigen saggar eller förskjuter sig, vore det en ide att lägga en ram runt rummet (av regel eller läkt, iskruvad i vägg) som man lägger (skruvar?) golvspånet på?
  3. Om jag reglar upp golvet, kan jag lägga tillbaka sandhärket så jag slipper konka ut sanden? Skulle detta kunna påverka reglar o dyl negativt?
   
 2. L
  Bannad · Nivå 20
  Hyreshus , våning , villa ???
   
 3. J
  Medlem Nivå 1
  Sorry, gick lite fort där - bostadsrätt! Byggår '59-'60.
   
 4. B
  Medlem Nivå 6
  En granne här ställde en kontaier utanför och tömde ur sanden (orsaken kan vara fuktskada). Men vilket sätt skulle det påverka reglarna? Här verkar trägolvet ligga dikt an trägolvet, enda jag ser är om det blir fukt eller sanden flyttar på sig. Skulle inte lägga plast om inte nödvändigt (möjligen vindpapp eller liknade).
   
 5. T
  Medlem · Nivå 9
  Det är inte säkert att föreningen gillar att du tar bort sanden. Den ljuddämpar en hel del.
   
  BirgitS gillar
 6. L
  Bannad · Nivå 20
  Så länge som det inte kommer fukt i sanden kan du i princip göra som du vill ,
  det plast ovanför , ska skydda sanden mot utspill av , saftglas , grogg eller så .
  Golvkonstruktionen är inte 100% tät och sanden kan få lite .
  S.k. golvsand är 99% torr och kommer det minsta lite vatten på sjunker den ihop
   
  JDW gillar
 7. J
  Medlem Nivå 1
  När jag läst på är på forumet verkar gängse metod vara att lägga åldersbeständig plast innan golvspånet, ingen aning om syftet... Snustorrt var det iaf i sanden!

  Nu är väl det så att sand var '60-talets bästa budgetalternativ? Har vidtagit åtgärder med syllisolering (mellan klossar och betong) och glasull (mellan reglar) för att försöka försäkra mig om att grannen blir nöjd - mardrömmen vore självklart att behöva göra om och göra rätt efter allt ligger... Räcker detta, tro?
   
 8. L
  Bannad · Nivå 20
  Kan du få sanden jämn , lägg ut en plast , och på med spånet , då har du en botten för vilket golv som helst
   
 9. J
  Medlem Nivå 1
  Tar mig lite tid och svara för att förmedla slutresultatet!

  Nu ligger det sand, byggfolie ("åldersbeständig plast") och sen golvspånet som är limmat med trälim för golv. Sanden fick vi jämn medelst krysslaser, tumstock, vattenpass och svordomar.

  Även för två nybörjare var processen rätt så enkel och hyggligt snabb - enda dryga är förstås att man inte får circelsåga spånskivorna hur sent som helst...
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: