Byggahus.se

Samtal om inspektion av ventilation = Bluff?

 1. R
  Medlem Nivå 2
  Fick precis ett samtal av en företag där de sa att det är lagkrav eller liknande på inspektion av ventilation i badrum/kök etc vart tredje år. Allt gick väldigt snabb och jag var inte helt på hugget och fick intrycket av att det var obligatoriskt som sotning. Fick en tid i nästa vecka och det kostar ca 3000kr. efter samtalet började jag googla lite och såg att det verkar vara rätt vanligt med bluffsamtal om liknande grejer. Någon som råkat ut för något liknande? Företaget är renavillor.se och de skulle utföra följande saker:

  - Rensning och besiktning av Imkanalen och spisfläkten
  - Rensning av frånluftsventilerna och kanalerna i alla våtrum och källare
  - Besiktningsunderlag på alla rensade kanaler i huset
  - Kostnadsfri fukt och mögelundersökning i husets vind och krypgrund.

  Har mailat tillbaka och avbokat tiden.

  Robert
   
 2. Hep
  Garagebyggare Nivå 4
  Nej, nej, nej. Bra att du avbokade, men risken finns att de kommer ändå tyvärr och då får du vara tydlig med att du inte släpper in dem och att du kommer bestrida alla eventuella fakturor från dem.
   
 3. J
  Renoveringsnovis Nivå 6
  De ringer mig också då och då, och försöker precis som du säger få det att framstå som ett lagkrav, vilket det inte är. Otroligt oseriöst och förmodligen precis på gränsen till bedrägeri.
   
 4. Buskfyggaren
  Medlem Nivå 5
  • Laddar…
 5. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Det kanske skulle tas upp i TV-programmet Plus, så fler blir uppmärksammade på skojeriet och varnade för detta blufföretag.
   
 6. FrittDrag_II
  Husägare · Nivå 10
  En del firmor som erbjudit tjänster som dessa har även varit lite lurig då dem sagt ett pris och senare nämnt att priset är efter ROT/RUT.

  Väldigt oseriösa firmor, men vet en del kunder som är lite nöjda då firman har råkat ha sönder gamla takfläktar och då "tvingats" byta ut dessa till ingen eller låg kostnad.
  Men då krävs att man är en rätt driven kund för att få igenom ovanstående.
   
 7. PNO
  Medlem · Nivå 14
  Det här är ett återkommande problem.

  Nej, det finns inget längre krav på att sotare rengör imkanaler i småhus.
  Nej, det har aldrig funnits krav på kontroll eller rengöring av ventilation i allmänhet i småhus.
  Nej, det finns inga krav på kontroll av taksäkerhet i småhus.
  Nej, det finns faktiskt inte krav på kontroll av något särskilt alls i småhus, utom om du har en eldstad.

  Har du eldstad så finns det krav på sotning och brandskyddskontroll. Sotning upphandlas av kommunerna, men du får utföra det själv eller låta någon annan sotningsfirma utföra sotningen. Brandskyddskontroll kan bara utföras av den som är upphandlad av kommunen.

  Alla företag som försöker sälja på er allsköns inspektioner (utöver brandskyddskontrollen och sotningen enligt ovan) försöker i bästa fall sälja på er något onödigt. I värsta fall lura er. Ofta med dunkla hänvisningar till äldre lagstiftning som faktiskt krävde rengöring av imkanaler eller nu gällande lagstiftning om obligatorisk ventilationskontroll av flerfamiljshus.

  Vill du veta vilket företag som utför sotning respektive brandskyddskontroll i din kommun, kolla din lokala räddningstjänsts hemsida. Om du inte hittar information där, ring dom.

  Så här skriver till exempel Uppsala Brandförsvar: https://www.uppsalabrandforsvar.se/aktuellt/varning-for-forsaljare-som-erbjuder-sotning2/
   
 8. Johnwinroth
  Medlem · Nivå 3
  Japp bluff om du är privatperson och inte har någon större byggnad som går under OVK, typ som kontor och affärer.