Byggahus.se

ROT-avdrag och årsskifte.

 1. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Nu har jag alltså stressat på, rakt in i kaklet just innan jul, för att göra ett par ROT-jobb klara.
  Sen fakturera så fort man kommer hem, så kunden får en chans att betala innan års-skiftet.

  Och det knäppa är ju att enligt skatteverkets regler så måste betalningen synas på mitt konto innan årsskiftet för att blir ROT-berättigat. Så sista vardagen i året blir det omöjligt att utföra ROT-jobb, ty kontant betalning är inte heller godkänt.

  Jag tycker att skatteverket borde ändra reglerna, så ROT-jobb kan utföras fram till den 31/12 kl 23.59, sen skicka faktura, och att kunden måste betala, så beloppet är bokfört senast den 31/1 året efter, dvs inom 30 dagar.

  Och det är ju inte bara för att minska stressen och pressen sista veckan innan nyår utan en mycket viktigare anledning är ju för att kunderna ska få en rimlig chans att utvärdera det utförda arbetet innan de betalar.

  Säg att det gäller en lite större entreprenad, och entreprenören lägger sista handen den 28/12, fakturan kommer den 29/12 och måste vara betald den 30/12 för att få ROT.
  Hur ska kunden ha en rimlig chans att t.ex. få dit en besiktningsman ifall han känner att han vill det?

  Vi vet ju alla hur dålig sits man hamnar i så fort man betalt !!!
   
 2. Jonas ”Snabbe” Andersson
  Medlem · Nivå 10
  Löfvén vill behålla slantarna!
   
 3. optimum
  Medlem · Nivå 14
  Ja det verkar korkat.
  Blir säkert en del luftfakturor
  Alltså att jobbet avses göras början av 2020 men kunden betalar i december för att få med det på ROT då.
   
 4. Nyfniken
  Medlem · Nivå 18
  Man har ju ett helt år på sig att planera. ;)
   
 5. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Jaduuu ..
  Ett av de ROT-jobben, som jag satt och fakturerade på julafton, skickade som PDF, fick betalt idag, och begärde utbetalning hos SKV idag började faktiskt för mig i april i år, då var jag och gjorde strömlöst och så planerade vi lite.

  Men det var en rörmokare som hade gjort halva jobbet som sen absolut inte gick att få tag på i typ ett kvartal, som det hela hängde på.
  Men nu i förra veckan så hade de till sist fått han att komma och göra det sista, så jag sen kunde slutföra mitt, och den stackars familjen fick ett badrum till jul.
   
 6. Nyfniken
  Medlem · Nivå 18
  Är det inte helt magiskt att allting alltid blir klart precis till deadline? :cool:
   
  • Laddar…
 7. B
  Medlem Nivå 3
 8. tttomten
  Medlem · Nivå 14
  På en större entreprenad så går det ju att sätta milestones så större delen av rot görs på innevarande år. Resterande kommer ju då på nästkommande år. Det är ju inte så att bidraget försvinner för att årsskiftet passerats.
  Skulle säga att på en större entreprenad så vill kunden ha det delat på 2 år för att inte slå i taket.
   
 9. Snigla
  Maskot · Nivå 25
  Vi stressar på vår hantverkare just pga att vi vill hinna betala i år.. och få roten på detta år .. (andra projekt nästa år..).

  Vi är eg inte klara än, men jaja.. det ordnar sig. Hen var snäll och mejlade fakturan idag (riktiga posten är för långsam - hen får komplettera med kvittona sedan). Så nu hinner vi betala idag (BG) och det ska gå iväg och ”vidare” måndag..

  Sedan har hantverkaren Jan månad på sig tydligen att få ut roten av Skatteverket (?) Så det var mest bråttom för oss att betala..

  ...men lite snåla är de allt med reglerna.. (Skatteverket alltså).