Byggahus.se

Renovera tak

 1. S
  Medlem Nivå 1
  Hej.
  Jag har en fråga angående att renovera ett gammalt plåttak. Jag och min sambo har separerat och jag vill ensam stå kvar som ägare till huset. Jag är inte själv så duktig på byggteknik men jag har familj och vänner som är duktiga. Huset är byggt 1929, plåttaket var nytt 1970. När jag skulle renovera en alkov rev jag ner innertaket och hittade fuktskador. Dessa hade angripit vissa delar av de bärande takstolarna. Inte alla, men ett par. De är nu utbytta. Fick ingenting på försäkringen när vi skulle ha insett att det kunde finnas skador på taket när plåten var gammal. Taket har en brant lutning och är ca 80kvm. När jag nu är ensam kommer jag inte kunna låna upp så mycket pengar till detta och jag undrar om någon har erfarenhet av liknande situation?
  Kan någon ge mig kanske en liten kalkyl på hur mycket det kostade för er att byta själv i material? En av mina vänner är plåtslagare och har lovat hjälpa mig. Jag skulle gärna få all information ni har kring era takbytet som ni gjort själva, tankar och slutresultat. Tack på förhand.
   
 2. Rickard.ag
  Medlem · Nivå 11
  Ursäktar mig om detta är olämpligt men din plåtslagarkompis (som t o m erbjudit att hjälpa till) har nog absolut bäst förutsättningar att ge en prisuppskattning.
   
 3. T
  Medlem · Nivå 9
  Jag la 300m3 plåttak (Kami terra plegel) + duk för ca 100 000 själv. (Dyr plåt planja hade varit 20 000 billigare tex)
   
  • Laddar…
 4. S
  Medlem Nivå 1

  Jo, absolut. Det har du rätt i såklart. Men jag ville som ändå ha lite feedback kring hur andra gjort och så. Jag kan t.ex inte arbetsmomenten och jag vill lära mig själv också. Tänkte att jag kanske kunde få lite hjälp här. Jag är helt ny husägare så jag söker att information jag kan få :D
   
 5. S
  Medlem Nivå 1
  Okej! Hur lång tid tog detta arbete och hur många var ni involverade? Vi kommer vara 5 pers varav 1 är jag som inte är så superkunnig, men jag vill lära mig! Jag antar att jag måste strippa ner allt till de bärande stommarna och sen bygga upp igen. Hur såg ordningen ut i arbetsmomenten för dig? Jo, tror det kan bli en av de billigare plåtarna, är det mycket sämre?
   
 6. T
  Medlem · Nivå 9
  Vi var 2st höll på i 2 veckor men då blev vi avbrutna pga regn och så innefattade det lite mer än bara själva takbytet.

  Enkelt förklarat vårat arbetsmoment.
  Jag tog bort gamla taket en sida, la undertak och bärläkt sen tog jag andra sidan.
  Och sen på med plåt.