Byggahus.se

Reavinst

 1. N
  Medlem · Dalarna · 735 inlägg

  Nygge72

  Medlem
  Vet ej om jag placerat denna rätt. Har hört att om man säljer bostad med vinst så kan man slippa reavinstskatten genom att hiva in vinsten i nya byggnaden(stämmer det?). Gäller det även om man bygger ett hus?
   
 2. D
  Besserwisser · E · 14 436 inlägg

  Daniel 109

  Besserwisser
  Ja, men du måste betala ränta på beloppet du för över. Räntan är för tillfället högre än bankräntan. Så det är inte en lönsam metod.
   
 3. N
  Medlem · Dalarna · 735 inlägg

  Nygge72

  Medlem
  Ja fast räntan på beloppet måste ändå vara betydligt lägre än skatten man betalar
   
 4. D
  Besserwisser · E · 14 436 inlägg

  Daniel 109

  Besserwisser
  Ja det är den, men den är ju löpande till den dagen du betalar skatten.
   
 5. S
  Medlem · västra götaland · 128 inlägg

  singemoller

  Medlem
  Den som sålt sin bostad med vinst kan få uppskov med att betala skatten på hela eller en del av vinsten. Ett uppskov innebär dock att man får betala en årlig skatt på ca 0,5 procent av uppskovets storlek.

  Beloppet du får uppskov med är själva vinsten när du säljer bostaden. Skatten på vinsten är 22 procent. Att ha ett uppskov på en miljon kronor innebär alltså att du har en skatteskuld på 220 000 kronor, som varje år kostar dig 5 010 kronor i ränta. En skuld som dessutom måste betalas någon gång.

  Om man ställer uppskovsräntan i relation till själva skatteskulden innebär den en ränta på hela 3,25 procent före skatteavdrag.
   
 6. N
  Medlem · Dalarna · 735 inlägg

  Nygge72

  Medlem
  Jo men min fråga var ju om man får ”återinvestera” pengarna i nytt boende istället och på så sätt slippa skatten? Och om det även gäller om bygger i så fall
   
 7. K
  Medlem · stockholm · 2 313 inlägg

  Kane

  Medlem
  Redigerat 21 feb 2018 08:27
 8. useless
  Lök. · Gävleborg · 18 889 inlägg

  useless

  Lök.
  Det går inte att kvitta vinsten mot köpeskillingen direkt och slippa skatt.
  Om du återinvesterar pengarna i en ny bostad så kan du begära uppskov. Då behöver du inte betala skatten förr än du säljer den nya bostaden, men måste å andra sidan betala ränta på uppskovsbeloppet.
   
 9. P
  Medlem · Västerbotten · 159 inlägg

  perlundstrom

  Medlem
  Du måste betala skatten senare bara, så helt slipper du den inte. Som andra svarat tidigare i tråden måste du då betala ränta på den skatt som du valt att betala senare än tänkt. Det är i dagsläget dyrare för dig att vänta med skatten så om du har råd/möjlighet bör du betala den direkt.
  Ett läge där jag tänker att det kan vara värt att ta ett uppskov och betala skatten senare är ifall du annars saknar pengar till kontantinsatsen för nya huset/lägenheten och annars hade behövt ta ett blankolån. Eller om du tror att du kommer göra en större förlust under kommande år på annat håll och då kan kvitta förlusten mot skatten du gjort uppskov på kanske.
   
  • Laddar…
 10. H
  Moderator · Stockholm · 42 786 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Som sagt, man slipper inte skatten utan fördröjer den. Men även om räntan är högre på den obetalda reavinstskatten, så kan det vara ett sätt att klara kravet på kontantinsats för det nya boendet. Skatteskulden räknas inte som skuld av banken.

  Om det gäller nybygge så kan man behöva planera tiden noga. Det får inte gå för lång tid mellan försäljningen av den bef. bostaden och inflyttning i det nya boendet. Det gäller också då att ha marginaler för förseningar av bygget.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.