Byggahus.se
O
Som jag trodde så skulle frågan glida iväg till huruvida SVT har ett existensberättigande eller inte. Eller även medieformatet.
Oavsett medieformat så måste någon producera innehållet.... Själv tittar jag väldigt mycket på TV... Jag skulle inte kunna börja titta på internet istället, mina program går inte att se där...
Eftersom all journalistik är vänstervriden så är det inget som är specifikt problem för SVT.
När det gäller radio så slår publicservice alla reklamradiokanaler med hästlängder åtminstone om man vill lyssna på annat en reklam och musik. Bäst trafikrapportering det har SR.

Men om man återgår till kärnfrågan, om tv-licensen skall hamna på skattsedeln istället så är mitt svar, självklart!
Jag har alltid sagt att jag skall betala tv-licensen den dagen de erkänner att de är en skatt. För det är vad det är... Börjar det inte bli lite gammalmodigt att betala tv-licens?
 
  • Gilla
Paxman
  • Laddar…
Oj, vad ditt resonemang är likt mitt Odjuret!! (y)
 
Paxman skrev:
Resonerar du på samma sätt när det gäller bibliotek, kommunala simhallar, belysning i parker etc om du nu aldrig utnyttjar dessa?
Nej, jag resonerar inte generellt. Man får se till nyttan för samhället i stort också.

Jag vill till exempel inte sluta betala skatt som går till polisen,
bara för att jag själv inte blivit överfallen än.

Simhallar; tveksamt, de kan väl finansieras via inträdesavgifter.
Jag spelade tennis på motionsnivå under många år och det finansierades med medlemsavgifter.
Förutom ungdomsverksamheten.
Och barn och ungdom är vårt gemensamma ansvar,
det är de som skall ta över och ge oss en hyfsad ålderdom.

Där jag bor finns ingen kommunal belysning, utebelysningen får jag ordna själv.
Men jag måste betala för gatubelysning och trottoarer i tätorten. Varför?
 
  • Gilla
camaro1969
  • Laddar…
KnockOnWood skrev:
Nej, jag resonerar inte generellt.
Precis min poäng...i den här frågan måste man ju resonera generellt och inte bara köra med navelskådning; "Jag har inget behov av det och anser att det är skit, därför ska jag inte betala för det." Public Service är precis just det, en service för hela befolkningen...som alla de andra exemplen jag tog upp.


KnockOnWood skrev:
Och barn och ungdom är vårt gemensamma ansvar,
det är de som skall ta över och ge oss en hyfsad ålderdom.
Bör de inte ha tillgång till "oberoende" media så de inte bara matas av Kinnevik och liknande vinstdrivande koncerner?

KnockOnWood skrev:
Där jag bor finns ingen kommunal belysning, utebelysningen får jag ordna själv.
Men jag måste betala för gatubelysning och trottoarer i tätorten. Varför?
För att du lever i Sverige och här har vi valt ett system där de flesta hjälper till att betala för det som kollektivet vill ska vara tillgängligt för alla. Det finns säkert saker du åtnjuter som alla vi andra varit med och betalat via skattemedel...att du har tillgång till Internet t ex. Det har staten varit med att forcera fram i Sverige eftersom beslutet (klokt nog) togs att Sverige ska vara världsbäst på Internetaccess.

USA har ett system som bygger på att så långt det är möjligt ska varje enskild individ bara betalar för det denne vill ha/behöver...det är inte ett speciellt trevligt system...och det behöver man inte vara kommunist för att tycka...
 
  • Gilla
lars_stefan_axelsson
  • Laddar…
mariatherese skrev:
Jösses, om man tror att vara röd i sverige är att likställa med det engelska ordetv "liberal" så är man verkligen ute och cyklar.
Nej, det är man inte. I USA så använder man termerna "kommunism, socialism, liberalism" osv. så som de definierades i början av förra seklet (när de trädde fram som politiska alternativ). Nu har vi dock haft en ganska ordentlig glidning i Europa sedan revolutionernas mellankrigstid, och skall en insatt amerikan idag översätta vad vi i Sverige menar med socialdemokrati så blir det just under "liberalism" som man hamnar, och inte "socialism", eller "communism". (Se exv: http://en.wikipedia.org/wiki/Swedish_Social_Democratic_Party#Liberalism)

Det är lite kul att notera att på den tiden (nittiotalet) CIA publicerade antalet kommunister i varje land så listade man för Sverige "17500" dvs som var medlemmar av eller till vänster om Svenska kommunistpartiet. Så CIA klassade alltså många självutnämnda kommunister i Sverige, som var partimedlemmar i partier med "kommunist" i namnet (exv. VPK) som icke-kommunister! :) Så man måste vara försiktig vid översättningen. (Och särskilt med "neo liberal" som är något helt annat. Nyliberal är inte en perfekt översättning på svenska men den får duga.)

mariatherese skrev:
Hade varit intressant att se en svensk undersökning med IQ och höger och vänsterskala.
Ja det hade det. Den blir antagligen ungefär likadan. Det är inte för inte som våra riksdagsmäns högre utbildning korrelerar ganska perfekt med höger-vänster skalan. Ju längre till höger ju mindre utbildning. Eller snarare, ju längre till vänster desto mer. ;)

mariatherese skrev:
Om man nu är så övertygad om "public service" obundenhet så borde man väl verkligen inte oroa sig för lite konkurrens? Själv är jag ganska övertygad om att Sverige är befolkat av människor som intresserar sig mer för söta katter på youtube än verkliga samhällsfrågor. Denna "debatt" förstärker bara min uppfattning.
Vi är inte det minsta rädda för konkurrens. Vi är rädda för avsaknaden av konkurrens. Vilket blir fallet med ett medielandskap helt styrt av kommersiella krafter. Det amerikanska exemplet förskräcker som sagt, och även det brittiska ger en otrevlig bismak.

Sedan är det ju spännande att notera att du tror att alla är intresserade av "youtube-katter", och ändå så sitter vi här lik förbannat och diskuterar politik...

mariatherese skrev:
Det är för övrigt inte Kent Asps forskning som har visat att journalister inte kan hålla sig helt oberoende utan medvetet eller omedvetet vinklar nyheter efter sin egen uppfattning.
Nej, hans främsta tes är att politiken och samhället ändrar sig för att passa medielandskapet. Men nu var det inte jag som sade att han visat att journalister låter sig färgas av sin partipolitiska åsikt. Det var ju du som som på direkt svar på frågan om partipolitisk åsikt sade att den kom från Kent Asp och att man inte insett vidden av problemet om man inte satt sig in i den. Då svarade jag att även om han är en viktig medieforskare så är inte hans arbete allena saliggörande (alltså i polemik mot ditt inlägg).

Så jag förstår inte hur du fick det jag sade till det du trodde... (Som liberal så ställs det ju alltid högre krav på mig i debatten, jag får ju inte hänvisa till tomtar på loftet, så jag säger inte Dunning-Kruger... ;))

mariatherese skrev:
Det är inte snyggt att låtsas som man är insatt när man i själva verket inte har någon som helst koll.
Nej, det är vi i alla fall helt överens om! :)

mariatherese skrev:
Nu skall jag göra något vettigare.
Titta på youtube-katter då? Vad kan vara vettigare än att intresserat diskutera de politiska frågorna som väcks i samhällsdebatten?

mariatherese skrev:
Som tur är finns det ganska gott om oberoende media på nätet...
Ja, vi har haft stor nytta av de nya fria medierna på nätet. Tyvärr så ställer de också högre krav på konsumenten, och det bådar ju tyvärr inte gott för Fox News-anhängarna (se som sagt tidigare refererad forskning), vare sig på denna eller andra sidan pölen... :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.