Byggahus.se

Putsa om tegelhus

 1. O
  Medlem · Stockholm,Skåne · 3 808 inlägg

  oceanis

  Medlem
  Jag har inte skrivit att man aldrig behöver underhålla, allt måste underhållas oavsett trä, tegel eller puts. Det skrev jag och inte ens en tegelfasad klaear sig utan undehåll av åtminstone fogarna. Men att påstå att en putsad fasad alltid spricker är nog att ta i. Du kan säkert hitta tunna sprickor (hårstråstunna) men dom döljs av tex en bra silikatfärg. Om du påstår att putsade fasader alltid spricker sönder så är du välkommen till skåne så ska du få se fasader som är från sekelskiftet och som fortfarande är lika fina. Naturligtvis har dom kalkats eller silikatmålats med jämna mellanrum. En bra silikatfärg från tex Keim håller 15 år och sen är det bara att måla utan stora grundarbeten.
   
 2. S
  Anonym

  SBH

  Anonym
  jo, jag vet. har renoverat ett gammalt kloster, kyrka och äldre hus stora som små och jag är avundsjuk på kvaliteten på fasaden.
  men nu skriver om dagens produktion. där allt går för snabbt.
   
 3. M
  Anonym

  MaxPax

  Anonym
  Fixera valv är nödvändigt i många äldre tegelfasader om man vill undvika framtida sprickbildning i valven, jag har jobbat en hel del med att byta valv på gamla murade fasader (ja, som oceanis säger så underhålls dessa också) då armeringsjärnen spränger sönder 2-3 fogar. Varför skulle detta inte hända om man putsade rakt över teglet? och hur billigt blir det att laga då man måste laga putsen och, om man vill ha enhetlig färg på kåken, färga om en stor yta och inte bara lagningen. Skulle man behöva byta valv fem år efter putsning blir det himla krångligt, gängstav och ankarmassa är ingen garanti för att slippa detta, men minskar risken väsentligt. Jag har fått det från viss erfarenhet och från att, under min lärlingstid, lyssna på de som jobbat som murare i 40+ år.

  Näta bara vissa delar tror jag inte på att det blir bra, men det får jag ifrån min egen bedömning som kan vara fel, men jag har väl sett för många sprickor i puts i mina dagar som följer skarven mellan nät och inte nät.

  Att spika nätet i fogarna anser jag i detta fallet -är- att förankra nätet väl i underlaget, jag uttryckte mig otydligt. Det jag ville få fram var att det kan ta tid att fästa det så det inte blir "bubblor".


  Håller med, men jag anser att kostnaden för underhåll av en genomsnittlig tegelfasad ändå är en bråkdel av kostnad för putsjobbet plus framtida underhåll av putsfasaden.
   
  Redigerat av moderator 2 jan 2014 17:07
 4. M
  Anonym

  MaxPax

  Anonym
  OT: En riktigt bra fasad vore en homogen granitplatta, 10cm tjock, med fönster och dörrar utskurna.

  ;)
   
  • Laddar…
 5. pelpet
  Medlem · Dalarna · 9 879 inlägg

  pelpet

  Medlem
  Jag hade ställt mig och tittat på den gula tegelfasaden, och tänkt ett bra tag på vad jag skulle göra med den tid och de pengar som jag slipper lägga på fasadunderhåll. Sedan känns fasaden nog rätt bra!
   
 6. roland53
  Medlem · Skåne · 4 330 inlägg

  roland53

  Medlem
  Ja, absolut sant, men har själv gamla tegelhus bl.a 1 som är byggt 1910 och murat med kalkbruk.
  Ja, nu är det snart tid att foga om södergaveln, men det har hålilt över 100 år......
  och jobbet ? Ja för en gavel kanske 2 dagar med en fogfräs och lika många dagar för omfogningen.
  Dela detta på hundra år så är kostnaden inte svindlande per år. :)
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.