projekterar elen i nybygge - Hur många uttag per rum? Vilken placering?

8k läst  20 svar

 1. maeron
  Medlem Nivå 3
  Som sagt vi håller på att markera ut på slutritningen var vi vill ha eluttag, tryckkontakter, antenn mm. Finns det någon standard på var man placerar kontakter och hur många per rum?
  Sovrummen är ca 15m2 och alla har fönster på två väggar

  /Martin
   
 2. E
  Medlem · Nivå 21
  El i nybyggda hus brukar planeras enligt Svensk standard, den säger bla. ett dubbeluttag per ca 3,5 meter vägg samt minst ett dubbeluttag på varje möbleringsbar vägg oavsett vägglängd, inga uttag närmare hörn än ca 70 cm (man ska kunna sätta en garderob i hörnet i framtiden utan att uttaget blir täckt) mm.
  Det brukar fungera bäst om elinstallatören gör en skiss först som kunden får ta ställning till. Som "amatör" kommer man att göra många feltänk samt glömma mycket, garanterat. Möjligen kan ni göra en skiss där ni markerar vart ni vill ha uttag och sedan får installatören komma med förslag på "kompletteringar".
   
 3. P
  Medlem Nivå 8
  Sitta och prata med en erfaren elektriker är nog bäst. Själv vet man vad man vill göra själv, han vet vad andra oftast brukar vilja använda.
   
 4. maeron
  Medlem Nivå 3
  Visst är det bäst att sitta med en elektriker, problemet är att vi måste sätta ytterväggskontakerna innan vi kan ha mötet med elektrikern,,,,,
   
 5. Rrrrr
  Medlem Nivå 13
  Som övriga säger, ett uttag / 4 m vägg (eller något sådant). Man bör placera ett uttag under varje fönster (på sidan) samt ett uttag under varje strömbrytare (eller i kombination med brytaren).

  I sovrum bör man sätta ett uttag på varje sida om sängen (där nattduksborden kommer stå)
   
 6. Patrik_Hed
  Medlem · Nivå 16
  Varför det? Det är ju hans/hennes departament så det går ju inte att fixa det innan, ni pratat med personen. Antar att det ligger på och ni vill slänga igen ytterväggarna, men där ska ju mycket el in också så även där är det ju bra med konsultation av en yrkesman.
  Bygga hus är något de flesta inte gör så många ggr och därför bör man inte stressa ihop allt utan tänka efter så att allt blir som man vill ha det.

  //Patrik
   
  Redigerat 5 jun 2012 16:37
 7. H
  Medlem Nivå 4
  Spontan reaktion från en elektronikälskare: man kan aldrig ha för många dosor och rör i väggarna! Exempel: nätverk, tele, tv antenn m.m. Ta till i överkant för att inte sakna något när du behöver det. Nätverk, tele samt tv antenn dras med fördel till en egen gemensam kopplingspunkt i huset.
   
 8. E
  Medlem · Nivå 21
  Följer man Svensk standard får man data, tv, telefon uttag i lämpliga rum samt allt samlat i ett lämpligt utrymme för sammankoppling. Svenskstandard är oftast MER och BÄTTRE än vad "vanliga" har i sin fantasi, så än en gång ger jag rådet att sitta ner med installatören och gå igenom jobbet så att allt blir bra från början. Det är faktiskt så att en elinstallatör är PROFFS på det han sysslar med och proffs är i nästan alla fall bättre på det dom gör än en amatör. Och det blir i slutändan både BILLIGARE och BÄTTRE.
   
 9. 3
  Medlem Nivå 6
  Det vettigaste lär ju vara att först låta en yrkesman rita installationen enligt svensk standard. Sedan kan Du ju titta på ritningen och beställa komplettering med något som Du eventuellt saknar där...
   
 10. C
  Medlem Nivå 1
  Måste fråga... dessa placeringar är väl inte ett tvång, utan en rekommendation?

  Men som tur är så finns ju skarvsladdar och grenuttag. :)
   
 11. Patrik_Hed
  Medlem · Nivå 16
  Rekommendation, ja.

  Jepp, och de är väldigt bra när man inte har en ny- byggd/renoverad kåk.

  //Patrik
   
 12. C
  Medlem Nivå 1
  Jag tycker faktiskt de är lika oumbärliga i de flesta hus, oavsett dess ålder. :) Men i vissa fall så kan man faktiskt anpassa sina elektrika förbrukare till husets befintliga eluttag.

  Dock är just datorerna och dess kringutrustning ett gissel, eller vid tvbänken. Alla dessa nätadaptrar. Man kunde ju önska att de tillverkade dem med en lite längre anslutningssladd istället för kontakten direkt integrerad i adaptern, så man kan ansluta flera av dem lite tätare i uttagen. :)
   
 13. maeron
  Medlem Nivå 3
  Problemet är att vår elektriker är på semester och rören i väggarna måste vara bestämda senast på tisdag.
  Dvs han som skall utföra elarbetet ligger på en strand i Thailand medan hustillverkaren måste ha vart rören skall vara senast tisdag.

  Detta gäller enbart ytterväggarna!

  Därav problemet.
   
 14. E
  Medlem · Nivå 21
  Vem har hand om samordningen av bygget? det ligger på den samordningsansvarige att se till att allt flyter och att alla berörda parter kommer in i rätt tid. Är det husfabrikanten så får han helt enkelt vänta eftersom han har brustit i sitt åtagande
  Det är faktiskt lite mer än att spika upp några dosor man måste veta helheten för att det ska fungera, ska husfabrikanten sätta dosor i ytterväggarna så är det bara att be att dom följer Svensk standard då får du rätt bra placering och antal av uttag för kraft bel, tele,data. Ska dom dra rör och dosor i väggen måste dom ju ha någon med behörighet som ska veta vad det innebär.
   
  • Laddar…
 15. J
  Medlem Nivå 4
  Ingår verkligen data i ”svensk standard”, ber om ursäkt, gammal tråd men hittade den vid annan sökning
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: