Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Problem med lampor

 1. marcusjohnson
  Medlem · Västra Götalands län · 32 inlägg

  marcusjohnson

  Medlem
  Hjälp mitt hus äter lampor!

  Jag har en villa från 76 med direktverkande el, inköpt i mars i år. Huvudsäkringarna är på 25 amp, fast betalar bara för 20 amp har inte själv mixtrat med det! Elcentralen består av 2 delar: Hushållsel och Elementdel. Vi har installerat 2 st luft/luft värmepumpar och de har fått varsin säkring i centralen. Än så länge har vi inte behövt sätta på några element då vi tycker att pumparna klarar av att värma plus att vi har en braskamin. Nu till problemet! Huset käkar lampor! Jag bytter lampor var och varannan dag. Jag upplever också att ljuset fladrar. Det enda som tycks funka, fast föregående tråd inte sa var bra, är lågenergilampor.

  Jag har pratat med min svåger som varit elektriker och han säger att det är svårt att säga vad det beror på. Letat runt på internet och hört att det kan vara överslag på en fas, bero på buller, dålig kvallite på lampor osv. Nu senast har jag enbart köpt osram och philips - och det skall väl anses som kvalitet? Svågern mätte upp i några uttag och då låg det på mellan 242-245 volt, detta var normalt sa han?

  Har ni något förslag? Jag har fått för mig att det har med överslag att göra plus att det inte finns någon framdragen nolla till trefasen. Det blir helt enkelt snebelastning då jag inte använder mina element! Kärringen jag köpte huset av har trillat av pinn, så där får jag inga svar!

  Tacksam för svar!

  Marcus
   
 2. snaggletooth
  Medlem · F · 5 454 inlägg
  Livslängden på glödlampor sjunker drastiskt vid överspänning. Är det samma höga spänning på alla faser? Annars kan man ju misstänka dålig kontakt i PEN-ledaren nånstans, men då blir det olika spänningar på faserna. Du ska kunna belasta osymmetriskt utan att råka ut för överspänning. Vad menar du med att trefasen saknar nolla?
   
 3. pefo
  Medlem · Gotland · 2 812 inlägg

  pefo

  Medlem
  242-245V tycker jag låter lite högt då nominell spänning är 230V. Spänningsgodhetsnormen som den kallas säger 230V -10% +7% vilket betyder att du ligger på MAX av vad du ska behöva tolerera. Varierar det ibland ytterligare uppåt så tar ju lampor och andra elapparater stryk. Vad säger elnätsbolaget?
   
 4. Immobil
  Medlem · Blekinge · 10 474 inlägg
  Jag misstänker att du ligger precis i början av matningen från transformatorn. Kolla med nätbolaget, som Pefo sa.
   
 5. marcusjohnson
  Medlem · Västra Götalands län · 32 inlägg

  marcusjohnson

  Medlem
  Nu är jag ingen elektriker och ett av förslagen till fel är att till elementen, spis och tvätt maskin har jag ingen nolla framdragen. Elementen går ju bara på 2 faser, och det blir 400 volt och då ska väl det inte finnas någon nolla? Jag funderar alltså - Hushållselen på 1 fas och elementen på 2 faser. Spis och varmvatten m.m utnyttjar alla 3 faser. Är jag ute och cyklar?

  Sen när ni skriver 240 volt är mycket så minns jag att det givetvis 232-235 volt i uttagen!

  Är som sagt ingen elektriker - vill bara veta vad det kan vara för fel, så man kan diskutera med en elektriker vad det kan komma att kosta och om det går att åtgärda!

  Marcus
   
 6. snaggletooth
  Medlem · F · 5 454 inlägg
  Att det inte finns nolla framdragen till vissa 2/3-fasprylar är helt enkelt för att de inte behöver någon nolla och är ingenting som påverkar spänningen allmänt. 232..235V låter ganska normalt. Men att du upplever att ljuset fladdrar, det kan ju finnas grannar som har utrustning som påvekar elnätet också. Är det samma lampor som går hela tiden?
   
 7. S
  Medlem · 3 644 inlägg

  Slugge

  Medlem
  Sen är ju frågan vilket instrument du mätt upp denna spänningen med, är det en 69-kronors från Bo Ohlsson har dessa mycket högre feltolerans än riktiga instrument.
  Med tanke på vad du skriver är tidigare gissningar på nollefel ganska troligt, det kan även vara överspänning men då borde dina grannar också ha problem eller bor du ute på landet kanske utan grannar?
  Du kan ringa ditt nätbolag så kan de sätta upp mätutrustning för att kolla spänning under nåt dygn eller så för att se om något är konstigt.
  Tyvärr så tillåter reglerna ganska stora avvikelser vad gäller över/underspänningar, men det borde ändå ligga i nätbolagets intresse att se till att du är nöjd, det är bara att ställa in trafon rätt.
   
 8. marcusjohnson
  Medlem · Västra Götalands län · 32 inlägg

  marcusjohnson

  Medlem
  Jag bor inne i ett samhälle och jag har faktiskt inte pratat med mina grannar om de har samma problem! Instrummentet svågern mätte upp med är inget skitinstrument, utan något han "glömt" att lämna tillbaka när han slutade som elektiker. Problemet med svågern, vilket är bra, är att han gärna sen han sluta rotar i elsystem! Sen är det som snagglethooth frågar: Jag upplever att en av mina lampor går oftare än andra!

  Men ligger mitt problem hos nätbolaget? Kan de säga att de inte har skuld i det och jag får ta det med en elektriker? Kostar en mätting något? För att förtydliga så vi ett normalt hushåll som inte har några större förbrukare i huset. Finns inga grannar som har större förbukare heller!

  Marcus
   
 9. S
  Medlem · 3 644 inlägg

  Slugge

  Medlem
  Nu när jag läser mer noggrant förstår jag det som att du faktiskt har dryga 230 V, inte drygt 240 som angavs först?
  Vad jag gissar från detta är att du har fel på din PEN-ledare in, detta är inget ovanligt men det borde ligga i ditt elleverantörs intresse att undersöka detta för om det vill sig illa kan det leda till skador både på prylar och folk. Märker de inget konstigt då de mätt spänning och meggat kabeln kan de antingen om de sätter mätutrustning eller lägger en temporär gummikabel och ser om problemet försvinner.
  Men innan du kontaktar dem borde du göra en undersökning så att felet inte ligger på din anläggning, tex i elcentralen, kolla kontinuiteten på nolledaren från inkommande plint till utgående. Är det så att ljuset fladdrar hela tiden? Då kan du kanske dra säkringarna till dina trefasförbrukare och se om det upphör, gör det detta låter det som nollefel.

  Men gäller detta alla lampor i huset, det har jag fattat det som, men nu i ditt senaste inlägg skriver du 1 lampa?? Hur är det med de andra i så fall? Det jag skrivit gäller ifall det är flertalet lampor du måste byta väldigt ofta. Är det bara 1 kan felet vara något helt annat.
   
  Redigerat 1 nov 2008 19:40
 10. snaggletooth
  Medlem · F · 5 454 inlägg
  Lampor som sitter i närheten av t.ex. entrédörren har en tendens att gå sönder p.g.a. vibrationerna vid stängning. Eller om armaturen är trång så att lampan blir överhettad.
   
 11. marcusjohnson
  Medlem · Västra Götalands län · 32 inlägg

  marcusjohnson

  Medlem
  För att fötydliga! Alla lampor i huset har kort livslängd. Sen finns det på vissa armaturer som lamporna går oftare. Storarummet, källarplanet är ställen som går mest. Köket är minst!

  //Marcus
   
 12. M
  Medlem · 265 inlägg
  eller så är det helt enkelt kompressorerna i värmepumparna som orsakar att glödlamporna går...

  det där är ju ett vanligt problem om man bor nära vissa industrier som orsakar större flicker och spikar på nätet, men i hemmamiljö kankse två värmepumpar räcker för tt ställa till det för glödlamporna.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.