Byggahus.se

problem med dimmer

 1. M
  Medlem Nivå 1
  Jag ska byta en trasig dimmer mot en vanligt brytare och har 5 trådar ut från väggen..
  en brun. två svarta med vit linje på och jord och nolla..här satt en dimmer förut som har gått sönder nu..mellan ingående fasen (brun) och en svart ledare har jag 230 v??
  och mellan fasen och jord eller nollan finns ingen spä..satt ing.fasen in brytare och fas ut till lamporna men lampornar kommer inte igång men om jag kopplar nollan med jord så börjar de lysa fast jag har ingen spä mellan ing fas och nollan eller jord..??
   
  Redigerat 29 dec 2014 10:54
 2. Nyfniken
  Medlem · Nivå 17
  Kan du tända och släcka samma lampa med en annan brytare någon annanstans i huset?
   
 3. M
  Medlem Nivå 1
  Ja det går för att den brytare tog jag lös från annan ställe bara för att testa
   
 4. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 25
  1. Studera hur dimmern var inkopplad - det ger svar på vad varje ledare har för funktion.
  2. Koppla in strömbrytaren.
   
 5. M
  Medlem Nivå 1
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20141225_123717.jpg

  hoppas att bilden är bifogad.
  första brun är ingående och finns 230 v mellan den och en av andra brun..sen finns ingen spä mellan ingående och nollan och jord om man sätter en vanligt en poligt brytare lamporna lyser inte förran det finns kontakt mellan nollan och jord?? Blir galen snart
   
 6. tommib
  Självbyggare · Nivå 22
  Uh.... ta dit en elektriker. Har aldrig sett en dimmer som behöver jordanslutning och det ser inte ut som en överkopplingsplint där. Sannolikt är den gulgröna inte jord utan en tändtråd eller mellantråd. Samma gäller den blå.

  Finns det någon manual till dimmern som berättar vad K1, K2, C0, C1 och C2 är för något eller finns det symboler där det framgår.
   
 7. H
  Moderator · Nivå 25
  Det där ser klart skumt ut. Den svarta, är det den du kallar jord? Ser ut som eltejp, hade den ngn. annan färg under tejpen?

  Lägg gärna upp fler bilder, framförallt en från framsidan där man ser symbolerna över anslutningarna. Och syns det en typbeteckning så kan det också vara bra.

  Du säger att dimmern är trasig, det finns ofta en liten säkring i dimmern som du i så fall troligen kommer åt från framsidan. Men stäng av strömmen innan du letar efter säkringen.
   
 8. M
  Medlem Nivå 1
  Det finns inga manual och den svarta är en brun tråd som har bara svart tape på pga liten skada på isoleringen..och den har ingen säring...letat efter det på nätet med inget resultat..jag tror nolla och jord har används som tänd ellet mellan tråd...
   
 9. P
  Medlem · Nivå 7
  Är det här samma uttag som du beskrev i första inlägget? Där hade du en brun och två svarta, men på din bild finns det tre bruna.
  De du kallar jord och nolla, är det verkligen jord och nolla eller har du bedömt det på kabelfärgen? Det här luktar hempul lång väg, inte alls säkert att färgerna stämmer.

  Är det här en trappkoppling, dvs att lampan har kunnat styras från två olika brytare?
   
 10. M
  Medlem Nivå 1
  Att det kan vara en trapp tror inte jag kan kolla igen när jag är där men det är 3 trådar en brun och de andra brun är en kort fölängning av svarta trådar som varit för korta
   
 11. M
  Medlem Nivå 1
  Det finns inga spä mellan ingående fas och nollan och jord trådar..så det är inte sanna nolla och jord men när man koppla samman dem lyser lamporna :confused:
   
 12. nisse123
  Medlem · Nivå 9
  Redigerat 29 dec 2014 14:57
 13. M
  Medlem Nivå 1
  Det är vanliga glödlampor som har används
   
 14. M
  Medlem Nivå 1
  Det har sutit där 27st vanlga glödlampor som går att tända och släcka med en vanligt brytare..
   
  Redigerat 29 dec 2014 15:28
 15. tommib
  Självbyggare · Nivå 22
  Då är det nog som nisse123 tror och du har ett dimmerpack eller liknandd gömd någonstans. Även om alla glödlamporna skulle vara 15W har du ändå en belastning på 405W på den där vilket inte är rimligt. Öppna kopplingsdosorna och ta reda på vart alla kablar går. Eller ännu hellre, ta dit en elektriker.