Byggahus.se

Preskriberat svartbygge - grannarna vill riva

 1. T
  Medlem · Västra Götaland · 2 893 inlägg

  ToRy

  Medlem
  Det mesta som behöver sägas i frågan har redan sagts - förrådet är inget svartbygge eftersom du har ett skriftligt medgivande av grannen, vilket innebär att någon värdeminskning på grund av svartbygge på grannens (din) fastighet behöver garageägaren inte vara rädd för.
  Det som eventuellt kan tilläggas är väl att om grannen är rädd för att en eventuell köpare ska börja surra om att ett förråd försvårar underhållet på garageväggen så är ett bra argument att förrådet stått där i 25 år och väggen har inte tagit någon skada på den tiden. Om det nu är så.

  Så nej, grannen kan inte tvinga dig att riva. Frågan är väl snarare hur du ska lägga fram det utan att det blir dålig stämning. Ett förslag är att i samråd med grannen se till att både ditt förråd och grannens vägg är i bästa skick, kanske dags att måla och kontrollera infästningar, tätningar eller vad som nu kan vara relevant? Om inte annat så för att ge grannen lite sinnesfrid...?
   
 2. harry73
  bra på allt · Skåne · 13 443 inlägg

  harry73

  bra på allt
  Dålig stämning är kanske inte ett stort problem när grannen planerar (eller överväger) en försäljning
   
 3. P
  Medlem · 11 inlägg

  Petersvarta

  Medlem
  Det är < 15m2 men klassas inte som fristående eftersom det sitter ihop med grannens garage. Således kan det inte vara en friggebod. Tack för synpunkten.
   
 4. P
  Medlem · 11 inlägg

  Petersvarta

  Medlem
  kloka tankar. Vi vill absolut inte bråka. Att flytta det in 50 cm är dock behäftat med svårigheter eftersom:
  1) Det skulle krävas bygglov att förändra befintlig byggnad (förrådet). Skulle i teorin dock nu kunna klassas som friggebod.
  2) 50 cm kanske inte skulle räcka eftersom grannen skulle vilja ha bättre åtkomst för underhåll nu när hans vägg faktiskt är fri men inte åtkomlig via mitt förråd.
  3) Det är tyvärr inte möjligt att flytta förrådet t.ex. 1 meter in eftersom det då inte riktigt får plats/passar in på vår tomt

  Det stämmer att kommunen i framtida bygglovsansökningar kommer att ta hänsyn till befintligt förråd, dels som byggd yta och dels som plump i protokollet att det från början var ett svartbygge. Så visst ligger det oss i fatet.
   
 5. P
  Medlem · 11 inlägg

  Petersvarta

  Medlem
  Frågan är hurvida grannen kan kräva att vi river vårt förråd som står på vår tomt men är byggt dikt an mot deras garage.

  Förrådet och garagets placering på tomtgräns aktualiserades när vi ser att deras fasad behöver ett lätt underhåll. Därtill börjar grannen fundera på att sälja och vill då inte ha ett förråd mot sitt garage som det dessutom saknas bygglov för. Efter en onödigt hård diskussion lät det som att grannen vill skriva ett nytt avtal där vi förbinder oss att riva förrådet när de närmar sig en försäljning.
   
 6. P
  Medlem · 11 inlägg

  Petersvarta

  Medlem
  Precis min avsikt. Det är inte många m2 som behöver underhållas och om det bidrar till bättre grannsämja så bidrar jag gärna till underhållet av deras fasad
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.