Planering av normcentral

493 läst  18 svar

 1. H
  Självbyggare Nivå 2
  Hej!

  Är i bygglovsprocessen och håller på med planering av elsystemet av huset jag vill bygga. Då alla grupper blev klara gjorde jag en ritning över normcentralen. Jag har 3 JFB, en till kyl och frys, en till uttag på fasaden och en till resten. Värmepumpen lade jag utan JFB. Huvudsäkringen är på 25 A. Har jag missat något? EL normcentral_nn.jpg
   
 2. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 22
  Det är en bra ritning du gjort, fungerar utmärkt så.

  Jag personligen skulle dock göra några ändringar:
  • Sprid ut lite belysning på alla JFBer för att få en "signal" om de löser.
  • Likaså sprid ut lite okritiska värmeapparater som tvätt o tork på JFBerna för att minska risken för läckströmmar.
  • Uttag i kök för större laster får man inte för mycket av, gärna nån grupp till. Jag ser att du valt 16 A till dessa, det går det också.
  • Tvätt o tork skulle jag ge två sep 10 A grupper. En enda 16 A räcker inte.
  • Utomhus skulle jag inte heller använda 16 A, det är risk för långa skarvsladdar där.
   
  Thomas_Blekinge och Hutton gillar
 3. H
  Självbyggare Nivå 2
  Tack för synpunkterna! Jag ändrade lite:

  Angående belysning på JFB tänkte jag ha en LED varsellampa invid kyl och frys som indikator på att JFB har löst ut.

  Läckströmmar med okritiska värmeapparater? Hur funkar det?

  Ändrade till två separata grupper på 10A för tvätt och tork.

  Ändrade utomhusuttagen till 10A avsäkring.

  Sen lade jag även vattenanläggningen utanför JFB, den är ju väldigt kritisk i ett hus med egen brunn. norm_ny_bh.jpg
   
 4. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 22
  Alla apparater har läckströmmar, allt från nätadapter till laptop till tvättmaskiner. Så det är bra om man kan fördela dem lite. Då utomhusuttag är en risk, alltså riskerar att lösa en JFB pga snö i motorvärmarsladden, så kan man lägga div okritiska apparater där, och det är väl inte speciellt kritiskt om tvättmaskinen skulle stanna.

  Jag ser heller inte vatten som kritiskt, eller kylen. Det jag ser som kritiskt är larm och värme och dylikt som kan förstöra huset när man inte är hemma.

  Men man ska samtidigt inte vara rädd för att en JFB tjyvlöser, det händer mycket sällan.
   
 5. L
  Medlem · Nivå 18
  I stället för kontrollampa för kyl/frys , lägg köksfläkten på samma grupp , då märker du direkt om det är fel och säkringen gått , spis och fläkt används ofta
  Frysen räddad :)
   
 6. H
  Självbyggare Nivå 2
  Jag undrar om det finns något bra system som kan meddela via push-meddelande i mobilen eller maila om en JFB har löst ut, eller överhuvudtaget något slags enkelt övervakningssystem över elsystemet. Mobiltelefonen har man ju alltid med sig. Värt att kolla upp kanske?
   
 7. M
  Medlem · Nivå 10
  Det finns en hel del att välja bland. Bara att plugga in i valfritt uttag.
  http://www.vake.se/vake-larm/
   
 8. L
  Medlem · Nivå 18
 9. M
  Medlem · Nivå 10
  - Även dvärgbrytare blir varma. Man kan därför undvika att samla alla högintensiva grupper som spis disk ugn i rad.
  - VP har du ju lagt utanför, men skulle kunna ha en brandskydds JFB på 300 mA till. En del tycker det är onödig andra inte.
  - Och som Bo skriver. Lägg med en hallampa eller nåt på K7 om du ska ha egen PSA till kyl och frys. Annars är det nästan en försämring för du kommer inte att märka om den löst.
   
 10. M
  Medlem · Nivå 10
 11. L
  Medlem · Nivå 18
  Jag framförde bara en indikering , i den sorten är det en slutande och en brytande funktion
  så det måste till lite mera bitar för sända ut det
   
 12. T
  Medlem · Nivå 13
  Kanske du vill styra utebelysning med astro-ur som sitter på DIN-skenan?
  Sedan kan det vara klokt att ha uttag i samma rum från olika grupper, ifall man vill jobba med el där så har man en annan källa för bygglampan. Andra tycker dock alla all el i ett rum ska sitta på samma grupp.
   
 13. tommib
  Självbyggare · Nivå 15
  Om du har ett larm med trådbundna ingångar kan du sätta en hjälpkontakt på varje JFB och lägga den som en normal sektion i larmet. Programmera den som driftlarm eller liknande så att den inte löser sirenen men skickar meddelande till dig (och ev vaktbolag).
   
 14. H
  Självbyggare Nivå 2
  Tack för alla ideer. Jag har fösökt att få grupperna att överlappa varandra lite rumsmässigt, men någon slags organisatorisk drivkraft gör att man vill ha lite ordning.

  En sak som verkar ha förändrats ganska dramatiskt sen LED lamporna kom är ju att belysningen nästan inte drar något alls och belastar gruppen väldigt lite, det är ju positivt :)

  Försöker tänka framåt och det verkar ju som de smarta systemen blir allt billigare och tar mindre plats. Jag gissar på att det man idag köper i form av en t.ex. fibaropuck köper man snart inbyggt i ledlampan till ett mycket lägre pris. Har därför valt att avvakta med automatiska system.

  Trådbundet larm verkar dock lockande då det är svårare att manipulera och störa ut. Tack för tipset tommib :) Har funderat på astrour också, men tycker det verkar vara en utdaterad lösning idag. Klockor ställs via internet nu och särskilt i framtiden och ljusrelääer verkar vara en billigare lösning om man vill släcka och tända saker efter dygnet, men jag kan ju ha fel?


  Några andra reflexioner:

  Jag tänkte sätta en byggcentral i carporten i anslutning till mätarskåpet som får vara elcentral under byggprocessen, det går ju att färdiganmäla en sån.

  Dessutom verkar färdigdragen flex i kombination med att man drar tändtråd i tomflex etc. ute i grupperna vara det smidigaste om man satsar på kvalitetsslang....om man nu ska dra själv som man ju kanske inte får som alla vet men många gör ändå :)

  En fullständig elritning på detaljnivå ned till minsta fk är ju inte så svårt att framställa i en dator idag och sparar nog massor av tid vid själva installationen. Det gäller ju allt i stort sett. Ventilation, VVS mm. Allt går att sammanföra i en 3D modell och därmed förutse en hel del krockar. Dessutom blir kostnadberäkningar betydligt lättare.
   
 15. Ljus
  Husägare · Nivå 8
  Det är sant men vad som ofta glöms bort är att startströmmarna kan bli besvärliga. En 7.5 Ledljuskälla av god kvalitet kan utan problem dra upp mot 2 Ampere i startström under de första perioderna efter tillslag så tänk vanlig gammal glödljusbelastning när du dimentionerar så slipper du problem.
   
  Redigerat
  Bo.Siltberg och Hutton gillar

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: