Byggahus.se

Placering av från och tilluft, mm, FTX

436 läst  5 svar

 1. M
  Medlem Nivå 1
  Hej,
  Vi bor i ett hus med två våningar och kallvind, byggt 1949 och tillbyggt -88. Väggar på BV och bjälklaget mellan våningarna i den gamla delen är sten/betong. ÖV och utbyggnad är i trä. Bifogar bild längre ner.

  Ventilationen i huset är idag självdrag, uppvärmning sker med fjärrvärme och vi har precis installerat en kassett i den befintliga öppna spisen. Huset har tidigare värmts med oljepanna som stod på BV. Nu funderar vi på att installera FTX, främst för luftkvaliten och för att undvika fukt i huset även om vi naturligtvis hoppas att spara lite energi också. Men jag räknar inte med att det ska bli ekonomiskt lönsamt.

  Om vi bestämmer oss för att göra installationen så kommer vi ta hjälp av fackkunnig för beräkningar och placeringar men jag vill gärna ha lite koll själv också och det verkar finnas många här som är duktiga på detta. Jag har försökt läsa på, men tycker att det är lite motsägelser på vissa ställen, och en del information som är svår att hitta. Så nu har jag tusen frågor^^ Hoppas det är någon som orkar ta sig an och hjälpa mig lite :)


  Jag har ritat in ett förslag (på ÖV dras rören på vinden och på BV synligt i taket) på hur jag tror att det är bäst att dra rören, men vet inte riktigt hur man ska göra i det stora rummet, och tycker nedervåningen är svår. För sovrum, badrum och kök finns ju klara direktioner, men hur fördelar man resten av luftflödet? Hur tänker man kring trappan och mellan våningarna? Och med den öppna planlösningen? Vart ska de sitta i förhållande till köksfläkten och den kassetten i öppna spisen för att kunna få drag i dessa? Bör man ha till eller frånluft i det gamla pannrummet?

  Och vart i rummen bör tilluftventilerna placeras? Kan man ha tilluften i taket också? Har för mig att de egentligen bör sitta vid golvet, men hur får man ner rören dit på ett vettigt sätt?

  Jag har läst mig till att det bör vara 1 ventil /25kvm, vilket skulle ge oss 4 ventiler per våning ( och antar att det då innebär 4 tilluft och 4 frånluft?)

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC_0188.JPG


  Vi bor primärt på ÖV, med öppen planlösning när kök, matrum och vardagsrum är ett enda stort rum på mer än halva ytan. Två sovrum, en liten garderob och badrum.
  På BV har vi delat av och hyr ut större delen av den. Detta innebär en avgränsning som jag funderar på om den ställer till det? Om det bästa är att sätta ventiler som låter luften flöda mellan delarna eller om vi ska täta ännu mer och försöka få balans i varje enskild del?
  Sen kommer den här uppdelningen antagligen inte finnas där för evigt utan om vi skaffar barn så småningom så kommer vi själva nyttja hela huset. Och det kan även hända att vi flyttar dörren och hyr ut en mindre del. Och då kommer vi ju i så fall sabba balansen...

  Kan man dra rör på vinden och ÖV som är dimensionerade för att kunna ventilera uthyrningsdelen också i ett senare skede och bara avvakta med att dra ner dem till BV? Eller blir det fel i luftflödena på ÖV om rören är överdimensionerade tills vi kopplar in BV? Vi skulle i så fall fortfarande dra ventilation till vår del av BV, tvättstuga och gamla pannrummet, i samband med installationen på ÖV.

  Sen har vi ju problemet med betong/sten i bjälklaget, där vill helst göra så få genomgångar som möjligt och planen är därför att försöka använda murstocken samt ha genomföringen till BV ute i tillbyggnadsdelen så långt det går. Dock har jag nu lagt in en genomföring för frånluft i en garderob på ÖV som kommer gå ner i den gamla delen, det kändes rimligast där och vi slipper istället att försöka ta oss genom den gamla ytterväggen på BV.

  Det finns många kanaler i murstocken eftersom det har varit en oljepanna på BV och även en kanal som vi tror är tänkt som ren ventilation. Kontaktar man sotar-/ventilationsfirma för att kolla om de är täta nog? Hur ansluter man rören till murstocken? Hur gör man med in-/utblås av luft utomhus? Antar att vi kan skicka ut utluften genom skorstenen? Men vart bör man ha tilluften?
  Är det en bra placering av VVX att ställa den precis bredvis murstocken på vinden?


  Sen har jag lite funderingar kring det här med luftflöden. Jag lästa på boverket att luften i ett rum inte bör ha en hastighet på över 0,15m/s för att det ska kännas dragit. Men luften i utblåsen i ventilationen måste bli betydligt högre än så om man pratar ventiler på 100mm eller 150mm, samt 1 ventil/25kvm och ett luftflöde på 0,35l / kvm... hur gör man för att det inte ska kännas som att det blåser ut ur ventilerna? Var placerar man ventiler i förhållande till säng i sovrum och soffa i vardagsrum för att slippa ligga/sitta i ett drag?

  Och vad är ett rimligt luftflöde i rör och ventiler för att det inte ska låta för mycket? Har läst om folk som har stora problem med ljud i ventilationen, och andra som lyckats få det helt tyst. Är det bara att öka dimensionen på rören för att få det tystare eller kan det ställa till andra problem om rören är FÖR stora? Uppe på vinden har vi gott om plats och att få det så tyst som möjligt i sovrummet är värt en del!

  I övrigt så har vi planer på att städa bort all gammal isolering på vinden (ihopsjunken sågspån främst) och lägga ny isolering. Så installationen skulle ske i samband med detta. Om ni har något tips på hur man bör tänka kring isoleringen av vinden kontra hur rören ska isoleras så ge mig :D

  Vi köpte huset i augusti förra året och underhållet är väldigt eftersatt, och luftflödena i huset är redan nu dåliga. Fönstren på södersidan och hela fasaden behöver bytas och vi tänker då tilläggsisolera, så vi behöver göra något åt ventilationen om vi inte ska sabba den helt när vi gör huset tätare. Det finns även gamla ventilationskanaler som besiktningsmannen sa var aspest, som vi gärna vill bygga bort.

  Vi har lite att jobba med^^ och jag är så tacksam för lite råd för ventilationen har vi lite för dålig koll på känner jag!
   
  Redigerat 13 apr 09:05
 2. E
  Medlem · Nivå 11
  För att få nån ordning på genomföringar i skorstenen bör du dra i slang. Tyvärr brukar man inte få i större än 125 mm vilketär i minsta laget för de drygt 300 l/s som det blir. Ftx-aggregatet måste däremot inte sitta på vind el likn. Om det tex satt i "pannrum" och med avluft o uteluft via ett kombidon i förrådets yttervägg skulle tilluft kunna ske genom väggdon till sov2 och tvättstugans frånluft genom motstående vägg.Frånluft i matplats behövs ej. vilket åxå avlastar kanalstorleken. De 0,15 m/s är luftrörelser där du vistas och kan påverkas genom rätt val av tilluftsdon.Ett perforerat don är som regel enklare till att ge kort kastlängd, dock ska luften kunna ta sig till rummets alla hörn. De flesta don har viss möjlighet till avskärmning för att kunna styra luften åt olika håll. ex:https://www.swegon.com/globalassets/_product-documents/air-diffusers/wall-diffusers/_sv/sdwa.pdf http://resources.flaktwoods.com/Perfion/File.aspx?id=5a4f4d60-0324-4948-b90d-f0f32f08a9c4 PS:Om uthyrningsdelen klassas som egen brandcell blir det klurigare.
   
 3. M
  Medlem Nivå 1
  300liter /sekund låter väldigt mycket! 0,35l/s, * 188kvm = ~ 66l/s i hela huset?
  Och att ha aggregatet på nedervåningen, i gamla pannrummet, borde bara öka behovet av att använda murstocken? Då måste typ all luft både upp och ner där för att dra rör till resten av huset? Som jag lagt upp det nu så är det ju bara tvättstuga, hall och pannrum som behöver dras den vägen... Sen nämnde jag förstås om det gick att ta den totala till-/ frånluften genom skorstenen, men det borde väl i så fall vara lättare att ta genom gaveln uppe på vinden? Rätta mig gärna om det är någon del jag inte förstår!

  Sen skulle jag väl egentligen hellre ha aggregatet inne för minskad risk för påfrysning och troligt bekvämare underhåll, men vi tänkte att vinden borde underlätta rördragningen :)
   
 4. M
  Medlem Nivå 1
  Tilluft/frånluft vid matplatsen var mest ett försök att sprida ut ventilerna något över övervåningen, och försöka placera ut totalt 4 tilluft och 4 frånluft. Är det i ett sånt läge bättre att ha mer frånluft närmre köket och mer tilluft närmre vardagsrumsdelen eller ska man försöka sprida ut dem?

  Ska ta mig lite tid och läsa in mig på kastlängd :) förstår att 0,15m/s är luften i rummet, men behöver nog läsa på lite kring ventilerna :)


  Ja, det där med brandceller är lite lurigt, min förhoppning nu är nog att vi ska kunna förbereda för ytterligare inkoppling i framtiden, men inte koppla in det idag. Så att vi kan installera och köra allt i vår del, och sen den dag vi slutar hyra ut göra resten av installationen. Så slipper vi dessutom bråka med hyresgästen med att dra rör och greja :)
   
 5. E
  Medlem · Nivå 11
  Ha, 300 kbm/tim borde det såklart stått. 15 L/våtutrymme brukar vara ganska rätt och ca 3.5 m/s i kanaler alstrar minimalt med ljud. Pannrumsvarianten var mer för att redan innan skorstensslangen ,göra sig av med tvättstugans 15 l/s och rum 1 o 2:s tilluft. Ev torde en direkt kanal till pentry o wc på bottenplan då åxå vara möjlig.
   
 6. M
  Medlem Nivå 1
  Aa, då är jag med. Kruxet är att arbetet med håltagning på BV är mångdubbelt större än på ÖV och vinden pga av sten/betong i väggar. (förutom i utbyggnaden) Men vi får kanske fundera på om det är värt det ändå :)