Byggahus.se

Pergola - material och teknik

 1. S
  Medlem · Halland · 70 inlägg

  SCGB

  Medlem
  Vi går i tankar om att bygga en fristående pergola. Ytan ska vara ca 3,5x5 meter, kanske något större. Saken är att jag tycker att moderna, skruvade konstruktioner i tryckt virke ser för trista ut. Jag vill gärna ha nåt som matchar vårt gamla hus. Helst ska den vara snygg omålad och jag vill gärna ha snygga fogar utan synlig metall. Den ska tåla hängmattor o.dyl. Finns det tips, nåt att läsa på nätet eller i bokform när det gäller

  1. Materialval - Lärk, ceder? Var hittar man i de relativt grova dimensioner som krävs med tanke på 2? Är det väldigt dyra alternativ?
  2. Teknik - olika typer av konstruktioner, sammanfogningar osv
  3. Detaljerna - vilka är det som ger ett genuint utseende? Är det sammanfogningar? Gömda plintar? Materialvalet? Vad tycker ni?

  På Youtube hamnar jag på Samurai Carpenter - ok det är liite extremt, men ändå ett föredöme. Jag fattar att det ingår ett rejäl portion hantverksskicklighet där också, men det vore roligt om man som lekman kan närma sig det mer gammaldags utseendet.

  Jag länkar till några googlefynd som jag tycker ser skapliga ut, men jag har inte hittat den perfekta än!
  http://pool-quest.com/wp-content/uploads/2014/09/pergolas-landing.png
  http://southwicks.co.uk/contemporary-pergola-a-stylish-and-sturdy-pergola/
  http://4.bp.blogspot.com/-HL4ZBfNngo0/VeBcKUxiiZI/AAAAAAAAAcM/omW3G2bKW5E/s1600/CREATIVE+PERGOLA.jpg
  http://www.ads4me.com/oc-content/uploads/278/27830.jpg
  http://d2ihp3fq52ho68.cloudfront.ne...0OTA5ZGIxYjhmYTg0NGYxNzMyMGI3OTM3NGQ2NDlmIjt9
   
 2. GoForIt
  Medlem · Jönköpings · 5 126 inlägg

  GoForIt

  Medlem
  Att man använder tryckimpregnerad furu har ju med kravet på hållbarhet utomhus i vårt klimat, till en rimlig prisbild. Samtliga de du länkar till skulle mycket väl kunna vara byggd av det, och sedan ytbehandlats på olika sätt. Sedan ska man naturligtvis ta hänsyn till att vårt klimat har en större påverkan på materialet än i andra klimat.

  Alla material blir dyrare, och svårare att få tag på. Ek skulle kunna vara ett förslag. Men även det är påtagligt dyrare, och svårare och mer tidskrävande att arbeta i.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.