Byggahus.se

Pelletshantering.

 1. E
  Medlem · värmland · 2 413 inlägg

  exerg

  Medlem
  En pelletanläggning har möjligheten att ge samma temperatur till radiatorsystemet som ev tidigare olja/ved vilket i många hus är avgörande om huset skall klara att hålla värmen när det blir rejält kallt. Det är alltför många nyblivna vp-användare som senaste månaden blivit medvetna om att deras radiatorsystem borde varit dubbelt så stort efter konverteringen för att uppnå 20 grader, och då väger vp-coopen väldigt lätt i sammanhanget. Att jämföra ett välisolerat nybygge, som i princip kan värmas med brödrosten, med ett 1920-tals hus som ofta behöver 12-15 kw i dut är såklart mycket missvisande. Att installatörer inte nämner de negativa följderna kan vara risken för att affären då uteblir. De bästa kunderna kaminförsäljarna har är just nyblivna värmepumpsanvändare.
   
  • Laddar…
 2. M
  Medlem · Norrbotten · 96 inlägg

  Maximum Justice Attack

  Medlem
  Relaterad fråga men ändå inte riktigt så ursäkta om lite utanför ämnet.

  Har el uppvärmning + LLVP, funkat kanon sen Maj 2015 men när -35 slog till här uppe nu December/Januari så upptäckte vi att trots en sprillans ny LLVP och alla element på så tappade vi värme och att vi kompletterade med elementen gjorde att elräkningen blev många gånger dyrare än tidigare.

  Vi har nu valt att komplettera med en pelletskamin Lilla frö som vi ska köra de riktigt kalla vinterdagarna, den kommer monteras nu i Februari och vi kommer köpa 16kg småsäckar, 2st pallar borde för oss räcka de riktigt svinigt kalla dagarna + kanske nån dags mysipysa och vi har börjat fundera på förvaringen av säckarna.

  Någon vi bör tänka på? Så vi inte staplar 100 16kg säckar i förrådet och sen får reda på att man bör dubbelkolla att golvet tar tyngden eller stapla dem med etiketten uppåt så... jesus kan läsa texten? Jag vet inte, vill bara kolla i förväg, dum fråga kanske men...
   
 3. E
  Medlem · värmland · 2 413 inlägg

  exerg

  Medlem
  Erfarenheter av L:a frö ? Själv har jag ganska dåliga sådana, fast det är uteslutande av frö med drag.
   
 4. E
  Medlem · Stockholm · 2 355 inlägg

  Eld

  Medlem
  Stapla korsvis, tex som de ligger på pallen, så att stapeln inte kalvar.

  Om det är ett enkelt (risigt) träbjälklag du ska lägga säckarna på kanske du ska kolla att det kommer hålla. Men om det är ett "riktigt" bjälklag eller betongplatta ska det inte vara något problem.
   
 5. Hyltran från Veglemyren
  Husägare · Älvsborg · 1 546 inlägg

  Hyltran från Veglemyren

  Husägare
  Det där med pellets på "småsäck" som man ska bära, det kommer jag aldrig att försåt mig på, om man ska bära säckar med pellets, så kan man lika gärna bära ved tycker jag.

  Även om bergvärme vore gratis vilket det inte är så, skulle jag ändå inte vilja ha det. Om det blir kallt så måste man ju ändå komplettera eländet på något sätt.

  "Är det din hobby att bära ved?" Den har jag hört förut, och jag tycker att bära ved är en bättre hobby än att frysa. Att frysa är en riktigt tråkig hobby tycker jag ;)
   
  • Laddar…
 6. E
  Medlem · Stockholm · 2 355 inlägg

  Eld

  Medlem
  Pellets innehåller drygt fyra gånger så mycket energi per volymenhet som ved. Du får med andra ord bära cirka fyra gånger så mycket ved som pellets. Dessutom klarar sig en pelletspanna med ett "veckoförråd" helt utan tillsyn en eller ett par veckor när du med ved måste ladda och tända cirka en brasa per dag.

  Ganska stor skillnad tycker jag.
   
 7. T
  Medlem · VG · 11 257 inlägg
  Förvisso, men det är ett jäkla bök att få vedträna att fungera i matarskruven, de bara fastnar hela tiden...!
   
  • Laddar…
 8. E
  Medlem · Stockholm · 2 355 inlägg

  Eld

  Medlem
  För klen skruv...
   
 9. Hyltran från Veglemyren
  Husägare · Älvsborg · 1 546 inlägg

  Hyltran från Veglemyren

  Husägare
  Kanske per volymenhet, och i mitt falla kanske till och med fem gånger mer på grund av min pannas lägre verkningsgrad. Men det lär inte innehålla lika mycket mer energi per viktenhet. Och det är vad jag tycker är det väsentliga. Ved är halva priset per värmeenhet jämfört med pellets.

  Tända i pannan är bara roligt tycker jag.

  Men om jag inte tycket det så skulle inget annat än en (heter det?) bulkförrådsmatad flis- eller pelletspanna finnas på kartan.

  Min en granne har det och han är supernöjd mina andra grannar bär säckar, men de vill också han ett bulkförråd. De har även planer på att samordna beställningar från bulkbilen när båda har bulkföråd.
   
 10. E
  Medlem · Stockholm · 2 355 inlägg

  Eld

  Medlem
  Jag har själv funderat på bulkförråd men jag tvekar. Dels gör att det inte lönar sig om man bara ser till utgifter och besparingar. Dels är det många som haft problem med stopp i sina bulkförråd.
   
 11. S
  Byggnadsvårdare · Västerbotten · 1 904 inlägg

  scim

  Byggnadsvårdare
  Är det verkligen ett problem som många har? Vad är egentligen skillnaden mellan att mata sin brännare från ett bulkförråd och ett veckoförråd? Har man plats för ett bulkförråd så ser jag bara fördelar, bortsett från kostnaden (som dock är ganska låg).
   
 12. E
  Medlem · Stockholm · 2 355 inlägg

  Eld

  Medlem
  Jag tror att det blir mycket större tryck på skruven i ett bulkförråd än ett veckoförråd. Sedan gör bulkhanteringen att pelletsen går sönder mer så att det blir mer spån. Sammantaget kan det bli problem och då är det inte så roligt att försöka ta sig ner till skruven i ett fullt bulkförråd.

  En annan nackdel är att man får sämre koll på förbrukningen när man kör bulk.
   
 13. prototypen
  Medlem · Västerbottens län · 16 369 inlägg

  prototypen

  Medlem
  Jag har en silo som är 4,5 meter hög och rymmer 6 ton.
  Har inte haft något problem med silon.
  Innan silon var klar så köpte jag 2 pall med säck.
  Skulle ALDRIG hålla på med säck, jag som tidigare kört med olja och värmepump.

  Har INGA problem med spån kanske just för att jag kör med bulk, det spån som blir är jämnt fördelat i hela silon och följer med pelletsen ut.

  Det KAN bero på att jag byggde en cyklon där pelletsen får lugna ner sig innan de faller mot botten.

  Vad ska man göra åt förbrukningen? Nej min kära familj nu har det gått 4 säck så nu får ni frysa!

  Kostnad, mitt är byggt av 12 mm plywood och 45x95 reglar men vad som är dyrast är rören som bulkbilen ansluter mot.
  Sedan är väl bulk lite billigare gentemot säck och man slipper säckarna i soporna och returnera pall.

  Protte
   
 14. E
  Medlem · Stockholm · 2 355 inlägg

  Eld

  Medlem
  Skruven, eller vad man nu har, som transporterar från bulkförråd till mellanförråd före brännaren tillkommer ju också. Det brukar vara den dyraste delen i en bulkförrådsinstallation om man bygger själv.
   
 15. S
  Byggnadsvårdare · Västerbotten · 1 904 inlägg

  scim

  Byggnadsvårdare
  Har svårt att tro att skruven inte skulle klara av trycket i bulkförrådet, jag har då inte hört talas om någon där det varit ett problem. Sedan, ja, det blir mer spån med bulk än med småsäck, men det klarar både brännare och skruv av. Blir det så mycket att det stör brännaren så har du antingen byggt förrådet fel eller så lossar bulkbilen pelletsen med alldeles för högt tryck.

  Det är väl ändå lite bakvänt att se "koll på förbrukningen" som en fördel med att bära säckar. Med bulk behöver du inte bry dig om förbrukningen, det räcker att du tittar till förrådet då och då så du vet om det är dags att beställa nytt. Vill du mäta förbrukning finns det ju betydligt bekvämare sätt än att bära säckar.

  Mellanförråd? Det låter som en onödigt komplicerad konstruktion, jag har en skruv från bulkförrådet till brännaren.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.