Byggahus.se

Passivhus i ny tappning

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida Nivå 9
  Beställaren är uppvuxen på 1700-talsgården och ville skapa en byggnad anpassad för alla generationer i familjen. Fredriksson arkitektkontor ritade och uppförde ett sådant hus i passivhusteknik, med en helt diffusionsöppen konstruktion med ångbroms istället för plast.

  Du kan läsa artikeln här: Passivhus i ny tappning
   
  • Laddar…
 2. P
  Medlem Nivå 5
  Stör mig på att man använder uttycket passivhus på hus som behöver värmetillskott. Lågenegihus är mer passande.
   
 3. S
  Medlem Nivå 8
  Det skulle vara intressant med en uträkning som bevisar nedanstående tes;

  "Den förhöjda investering ett Passivhus innebär brukar grovt kunna räknas hem inom 10-15 år, därefter går huset med vinst."

  Jag kan tänka mig att det stämmer om man betalar med obelånade pengar och jämför med ett exakt lika hus med konventionell uppvärmning och tunnare isolering mm. Dock tror jag inte att det stämmer om man istället tar lån för den extra kostnaden för att passivhusanpassa och istället jämför med ett standardhus med motsvarande boendeyta ur valfri katalog hos någon hustillverkare.
   
 4. Oldboy
  Medlem · Nivå 15
  Nja, man måste jämföra med exakt samma hus på samma plats, fast med konventionell isoleringsstandard, annars jämför man äpplen och päron.

  Det hade varit en ännu intressantare artikel om mer tekniska fakta för detta passivhus hade funnits med. Det är ju det mest intressanta med passivhus. Hur ser energiförbrukningen ut, uppvärmningssystem, ventilation, fuktsäkring, ekonomi etc. Ett passivhus är ju i princip bara ett extra välisolerat hus, men där omsorg om vissa detaljer och utförande är mer kritiska än i ett normalisolerat hus. För alla husägare som funderar på att tilläggsisolera, bygga ut, eller för de som ska bygga nytt, så är ju den typen av information/kunskap ovärderlig. Titta bara på alla inlägg här på forat om tilläggsisolering och hur man bäst ska göra det. Eller byte av värmesystem.
   
  • Laddar…
 5. Marlen Eskilsson
  Administrator · Nivå 21
  Det gjorde jag också i början, men det är ju trots allt bara en standard som heter så. I kalla Sverige tror jag att det är få som orkar leva utan tillskottsvärme i praktiken, även om huset är byggt för att du ska kunna klara dig utan. När det har gått en tid vill du i alla fall ha det lite varmare när du tänker efter, lågenergilamporna blir lite tråkiga etc. Läs t ex om Michael och Rebecca. https://www.byggahus.se/bygga/erfarenheter-passivhus
   
 6. G
  Anonym
  Lite förvånande att man inte behöver ångspärr i plast, hur klarar man då täthetsprovningen?
   
 7. S
  Medlem · Nivå 8
  Det hade varit kul med mer tekniskt fakta som tex energiberäkning och lufttäthet osv.
   
  • Laddar…
 8. Microkatten
  Medlem · Nivå 14
  En vindtät och diffusionsöppen konstruktion bör fixa täthetsprovningen.
   
 9. T
  Medlem · Nivå 12
  Håller med att lite mer byggtekniska detaljer skulle vara intressant. Personligen är jag grymt intresserad av vilket val av isolering man har gjort i väggar i och med ångbroms.
   
  • Laddar…
 10. K
  Medlem · Nivå 11
  Det står i artikeln att det är en massivträstomme från Martinsson, det låter iofs vansinnigt med 45 cm massivt trä, men när man snackar massivträstommar så brukar träet i sig vara isoleringen, smart eftersom det inte blir några köldbryggor, lambda ligger dock på runt 0,14 vilket är ungefär lika kass som lättbetong.
   
 11. T
  Lösvirkesbyggare · Nivå 13
  Del långa kupan var nog en av den mest smaklösa jag sett på ett hus annars var det ett fint hus
   
 12. G
  Anonym

  Totalt kass artikel

  Varför bemödar ni er med att skriva en artikel om ett passivhus utan att ge information om:
  *Boyta?
  *Uppvärmning?
  *Ventilationslösning?
  *Produktionskostnad?
  *Förväntad driftkostnad?

  osv osv? Det vill säga det mest väsentliga när det handlar om passivhus?
   
 13. R
  Ingenjör & spadjon · Nivå 18
  Tycker det var synd att de inte gick på samma stil som på det gamla huset bredvid med foder och spröjs. Förstår inte riktigt hur man kan tycka att detta hus smälter in i omgivningen...
   
 14. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Man kan störa sig på stort och smått, allt eller inget, med de utvändiga gula fönsterkarmarna tycker jag skär sig i färgskalan.
  Men de går ju att måla om :)

  (Eller är bildernas färgskala lite eljest?)
   
 15. O
  Bannad · Nivå 15
  När utförs täthetsprovningen?
  Själv är jag skeptisk till att "stänger in" husen så brutalt när man bygger idag. Det låter vettigt med ångspärr istället!