Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Partikelfilter IVT Greenline HT plus C9

 1. H
  Medlem · Stockholm · 23 inlägg

  Henke99

  Medlem
  Hej, min bergvärmepump larmar om högt värmebärardelta och jag skulle vilja prova att rensa partikelfiltret på "varma sidan".

  Sitter partikelfiltret vid det röda handtaget på bilden? På vissa modeller verkar det sitta ett handtag inne i maskinen men inte i mitt fall verkar det som.

  Vad ska jag tänka på när jag rengör?


  En annan fråga: Mitt expansionskärl verkar trasigt då trycket faller ofta och jag måste fylla på. Kan detta också påverka flödet i pumpen vilket i sin tur ger upphov till larmet? Står inget i manualen om det men vissa på forumet verkar mena att det kan vara så.

  Tack!
   
 2. V
  Medlem · örebro · 2 257 inlägg
  Ja det är bara stänga pumpen och lossa mutter efter du stängt kranen.Men du kanske måste ha en låsringstång för att lossa filtret så du kan ta ur det och spola.
  Kan ju vara säkerhetsventilen som inte tätar eller förtryck som felar.Den ratten på säkerhetsventilen kan du prova skruva på några gånger för att se om den fungerar.
   
 3. C
  Medlem · 14 026 inlägg
  Tänk också på att locket bara skall dras åt med handkraft. Tyvärr kan någon innan dig varit framme med skiftnyckeln och då drar man lätt sönder o-ringen och du får det inte tätt igen. Bara nämner det så du inte hamnar i samma situation som jag kunde gjort om jag inte hade haft en låda med blandade o-ringar hemma.
   
 4. H
  Medlem · Stockholm · 23 inlägg

  Henke99

  Medlem
  Tack för svar. Hade tänkt rensa filtret imorgon men nu stannar pumpen för Pressostat låg istället. Sedan startar om efter 900 sek och sedan kör lite för att stanna igen. Börjar bli lite kallt här hemma nu...

  Kan det vara pga luft i systemet? Kan man avlufta själv via luftningsventilen innanför plåten? Vad ska man tänka på isåfall? Behöver maskinen vara avstängd etc?
   
 5. J
  Medlem · 10 817 inlägg
  Lågt ( LP ) tryck på KB är att det inte finns nog med flöde på den delen. Hur är det, har du slangar som är kopplade från VP och ut. Dom kan sätta igen sig. Prova med filtret först.
   
 6. H
  Medlem · Stockholm · 23 inlägg

  Henke99

  Medlem
  Ok tack. Hur funkar det, kommer elpatronen kicka in när det blir tillräckligt kallt och maskinen står stilla pga "låg pressostat"?
   
 7. J
  Medlem · 10 817 inlägg
  Troligtvis är det inbyggt så att om kompressorn löser på något så går patron in. Detta är en säkerhet för att inte huset ska frysa ner. Har du ett genomskinligt kärl på KB ( det som går ner i borrhålet ) så du kan se en nivå, ev en manometer som sätts i bland.
   
  • Laddar…
 8. H
  Medlem · Stockholm · 23 inlägg

  Henke99

  Medlem
  Ok. Tar nog hit en tekniker nästa vecka som får kolla över maskinen. Funderar på att sätta maskinen på enbart tillskott tills dess, då borde vi få värme tills dess iallafall. Borde väl funka? (om än lite dyrt...)
   
 9. 13th Marine
  Renoverare · Trelleborg · 10 718 inlägg
  Tror denna pump är väldigt lik min HT-C9 utan plus, då kan slangarna på värmesidan täppas igen som @jonaserik skriver.

  Pumpen går automatiskt över till bara elpatron en timme efter utlöst larm.

  Manualen har ett par saker som man kan göra vid de olika felen, kika i den.
   
 10. J
  Medlem · 10 817 inlägg
  Och det är mer en regel än undantag med skit ( magnetit )i slangarna på äldre IVT och andra äldre VP med.
   
 11. M
  Medlem · 12 inlägg

  Manuelca73

  Medlem
  Hoppas det funkar, jag har haft samma dilemma och skall beställa nytt partikelfilter då mitt är trasigt. Nån i tråden som vet var man beställer ett sådant till IVT Greenline? (jag bor i Täby)
   
 12. V
  Medlem · 433 inlägg
  Vilken Årsmodell räknas som äldre?
   
 13. M
  Medlem · 4 inlägg

  MGBGT48

  Medlem
  Angående expansionskärlet så kan du pröva att fylla på med luft i bilventilen. Det kan stabilisera trycket. Hade samma problem med att trycket pendlade mellan 0 och 1,5 bar, efter att jag fyllt på med luft stabiliserades runt 1 bar.
   
 14. H
  Medlem · Stockholm · 23 inlägg

  Henke99

  Medlem
  Tack för alla svar. Det slutade med att jag tog hit en tekniker som bytte slangar, cirkpump och även köldbärarpump som hade gett upp. Expansionskärlet funkade att pumpa luft i, verkar hålla trycket än så länge iallafall.
   
  • Laddar…
Rekommenderat från shoppen

Varför visas rekommenderat från shoppen?

Rekommenderat från shoppen är en annons från Byggahus egen shop. Produktrekommendationer visas automatiskt baserat på nyckelord som nämns i foruminlägget. Vi matchar innehållet med relaterade produkter som kan hjälpa läsare med sina byggprojekt. Inläggskaparen har inte själv lagt in produkterna i inlägget.

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.