Byggahus.se
D Daniel 109 skrev:
Det intressanta är mängd per planta/yta. Koncentrationen anpassar man efter appliceringsmetod.
Fel, för just Parkslide skall det vara koncentrat, styrkan minst 360mg/L oavsett applikation, därför är det helt olämpligt att spruta. Anstrykning eller injicering är lämpligt.
 
Claes Sörmland
M Marcus-AA skrev:
Du verkar inte ens läskunnig. Det är koncentration som hjälper, inte mängd.
I slutändan är det ju mängden glyfosat som man lyckas administrera till växtens kärlsystem som avgör hur effektivt det fungerar. Mer utspädda lösningar kan ju för vissa växter som t ex parkslide blir begränsande för upptaget. Normalt går ju glyfosat in via bladens klyvöppningar när det appliceras via besprutning. Vid injicering så får man ju in det i själva växten och det är nog mer oklart hur det sedan över de närmsta dagarna/veckorna sprider sig i växtens kärlsystem. Det kan i alla fall inte rinna av efter regn eller dagg som det gör vid sprutning.
 
  • Gilla
klaskarlsson
  • Laddar…
Tabell över herbicider, dosering och appliceringstid. Varning för säker användning och information om ägande.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Claes Sörmland och 2 till
  • Laddar…
Snigla skrev:

Tack för återkoppling! Mitt svar var inte avsett som kritik mot dig personligen. Du vill ju trots allt bara hjälpa till med input i ämnet. Jag ser dock ofta (inte minst på detta forum) att personer googlar fram diverse svar från olika "juridiska" nätsidor där kvaliteten i svaret starkt kan ifrågasättas, eller i vart fall diskuteras. Problemet är att många tolkar dessa svar som absolut sanning ("det är ju en jurist som skriver detta"), medan det vanligen är fråga om en just en student som drygar ut studielånet genom att extraknäcka. Få verksamma jurister har vare sig tid eller lust att besvara kryptiska och ofta ofullständiga frågor på nätet....

Det googlade tveksamma svaret tas sedan raskt som intäkt för gällande rätt, vilket ofta bara leder till missförstånd och onödiga sidodiskussioner, när det på sin höjd är fråga om endast en ren trådsanning...
Internet är internet, ingen ska nöja sig med ett svar på ett ställe. Man ska alltid söka reda på minst (MINST) två helt oberoende ställen som säger samma sak innan man bestämmer sig.
Minst två källor är en bra början, men jag skulle rekommendera några till. Än viktigare är dock att kontrollera kvaliteten i själva svaret och kompetensen på den som svaret. Två tvivelaktiga svar trumfar ju inte ett korrekt, dvs majoritetsprincipen gäller inte här.
Jag själv är lite mer noggrann än så oftast (när det kommer till viktiga saker jag själv ska ge mig på).
Lysande!
Många "ok" internetsidor innehåller iaf, förutom ev svar, också namn och/eller företagsnamn på de som "står/ansvarar" för informationen. De i sin tur kan man alltid söka vidare på om man undrar över deras meriter/kunskaper osv.
Det är ett utmärkt förhållningssätt! Innan jag skrev mitt förra svar gjorde jag just det. Om jag minns rätt är hon som svarade relativt nyutexad från juristprogrammet i Uppsala (i år rent av...?) och är för närvarande administrativt ansvarig hos Familjens Jurist. Det finns betydligt bättre meriterade källor än så att söka svar hos. Det är naturligtvis inte helt omöjligt att hennes svar är korrekt (vilket jag dock har ytterst svårt att tro...) Osvuret är emellertid alltid bäst när det gäller juridiska spörsmål utan vedertagen praxis. Om HD nånsin tar upp ett fall av av denna art där domskälen går i hennes riktning kommer jag naturligtvis pudla å det allra djupaste ;)
En sida som inte presenterar något "officiellt" mer än ett svar.. ska definitivt alltid tas med en hel hink av salt.. (en vanlig sidas, vettig, ska även den tas med en nypa salt).
Ja, och ibland med en hel skottkärra...
Internet är på gott och ont!
Så sant, så sant!
 
  • Gilla
klaskarlsson och 1 till
  • Laddar…
Men det viktigaste är att inte få panik om man upptäcker parkslide i sin trädgård.
Man måste inte använda atomvapen eller dundergift för att avveckla en rabattväxt, som prytt våra trädgårdar i 100 år men som dock inte bör släppas loss i naturen där den kan bli svårhanterad.
 
  • Gilla
SågspånPappspikEternit och 5 till
  • Laddar…
M MoveMe skrev:
Lätt att säga att köpa nybygge, hur många % av svenska folket har råd att köpa nybygge i dessa tider?Jag tycker min syster är modig som ens vågar köpa ett hus med dagens ränta.
Det spelar väl ingen roll hur många som har råd att bygga ett nytt hus eller inte? Anledningen till att det är billigare att köpa ett begagnat hus är ju just för att man kan råka ut för tråkiga överraskningar. Likt detta.
 
B blue marlin skrev:
Det är slöseri med pengar att betala för sanering o ingen kan garantera att den inte kommit tillbaka. Båda våra grannar har/har haft parkslide. Den ena grannen håller den i schack genom att rycka upp skottarna som växer upp runtom busken (busken är stor som en medelstor tuja). Den andre har sprutat glyfosat på varje planta i två omgångar och nu är den helt borta efter att ha täckt en ca 50 kvm yta (svårt att hitta glyfosat men han lyckades till sist på amazon). Nyproducerad Round Up saknar tydligen glyfosat så den kommer inte hjälpa.
Låt dig inte skrämmas av hiskeliga historier om parkslide, den är inte ens klassad som invasiv art, i varje fall inte än. Några timmars jobb sparar 50.000 kr och en jättegrop i trädgården. Vill du ha kvar en buske av parksliden se till att knipsa av blomklasarna.
Avfallet måste köras till förbränning, små påsar kan kastas med hushållssoporna.
Roundup är bara ett varumärke, om den innehåller glyfosat eller ej beror inte på om den är nyproducerad. Verksam substans i den som säljs i kundled i Sverige är perlagonsyra.
Köper man från Ebay eller Amazon så finns det att välja på med eller utan glyfosat.
Skulle jag gubbgissa så skulle nog inte en dunk med glyfosat passera en kontroll i tullen, det bör man nog ha i åtanke.
 
H Haagbard skrev:
Skulle jag gubbgissa så skulle nog inte en dunk med glyfosat passera en kontroll i tullen,
Det finns ingen tull inom EU...
 
  • Gilla
blomknopp och 1 till
  • Laddar…
D Daniel 109 skrev:
Det intressanta är mängd per planta/yta. Koncentrationen anpassar man efter appliceringsmetod.
Jag tror nog att ni menar samma sak.
Bara att båda vill ha rätt.
 
C Citrona skrev:
Tror dessutom att glyfosat inte bet på parkslide.
Jag läste om några som spruta med kanyl precis innan första frostknäppen ner i röret på plantorna och då drogs vätskan ner i rötterna och hade effekt. Nu är det några år sen jag läste det här!
 
Ja, det är en metod som fungerar. Applicering på bladen med spruta eller bestrykning fungerar också. Men det är för tillfället inte tillåtet i Sverige.
 
D Dilato skrev:
Det finns ingen tull inom EU...
Dock kontrollerar de väl en del försändelser? Annars kan man ju helt fritt skicka knark, hembränningsapparater, vapen eller olagliga kemikalier hej vilt?
 
M Maledictus skrev:
Dock kontrollerar de väl en del försändelser? Annars kan man ju helt fritt skicka knark, hembränningsapparater, vapen eller olagliga kemikalier hej vilt?
EU, fri rörlighet av varor och tjänster...
Men visst finns det en liten risk vissa försändelser kontrolleras ändå, men den risken är liten (man letar främst efter knark och vapen).
 
Redigerat:
Alfredo Alfredo skrev:
Och i vissa länder är stening en acceptabel straffmetod. Inte heller det är relevant i svensk rättsordning. 😉

Välkommen till forumet i alla fall!
Så då jämnar det ju ut sig menar du? 🤣🥴
 
M MoveMe skrev:
Min syster har köpt ett dödsbo. 5 dagar efter tillträde kommer grannen och hälsar på och presenterar sig och säger att hon är god vän med säljarna, men att hon är helt tvärtom mot säljaren. Hon berättar allt och håller inget inne, därför ville hon upplysa om att jätteplantan som mina syster inte märkt fanns på visningen var parkslide. Grannen ursäktade sig med att hon behöver berätta för alla så inte parksliden slängs hur som helst och sprids. Då frågade min syster såklart om inte säljarna också visst, då sa hon att det borde dom veta. Den har funnits där sen deras mormor planterade den. Jag och min syster har kollat på bilder ifrån prospektet och visningen så plantan fanns inte på visningen ( antagligen bortklippt) Säljarna köpte dolda fel försäkring, så är det ett dolt fel? Eller kan man stämma dom för att de höll inne med viktig informationdet kan gå som dolt fel
M MoveMe skrev:
Min syster har köpt ett dödsbo. 5 dagar efter tillträde kommer grannen och hälsar på och presenterar sig och säger att hon är god vän med säljarna, men att hon är helt tvärtom mot säljaren. Hon berättar allt och håller inget inne, därför ville hon upplysa om att jätteplantan som mina syster inte märkt fanns på visningen var parkslide. Grannen ursäktade sig med att hon behöver berätta för alla så inte parksliden slängs hur som helst och sprids. Då frågade min syster såklart om inte säljarna också visst, då sa hon att det borde dom veta. Den har funnits där sen deras mormor planterade den. Jag och min syster har kollat på bilder ifrån prospektet och visningen så plantan fanns inte på visningen ( antagligen bortklippt) Säljarna köpte dolda fel försäkring, så är det ett dolt fel? Eller kan man stämma dom för att de höll inne med viktig information?
M MoveMe skrev:
Min syster har köpt ett dödsbo. 5 dagar efter tillträde kommer grannen och hälsar på och presenterar sig och säger att hon är god vän med säljarna, men att hon är helt tvärtom mot säljaren. Hon berättar allt och håller inget inne, därför ville hon upplysa om att jätteplantan som mina syster inte märkt fanns på visningen var parkslide. Grannen ursäktade sig med att hon behöver berätta för alla så inte parksliden slängs hur som helst och sprids. Då frågade min syster såklart om inte säljarna också visst, då sa hon att det borde dom veta. Den har funnits där sen deras mormor planterade den. Jag och min syster har kollat på bilder ifrån prospektet och visningen så plantan fanns inte på visningen ( antagligen bortklippt) Säljarna köpte dolda fel försäkring, så är det ett dolt fel? Eller kan man stämma dom för att de höll inne med viktig information?
När jag tittade på ett hus med Parkslide sa mäklaren att hon var skyldig att upplysa alla spekulanter om att det fanns Parkslide vilket hon gjorde.
M MoveMe skrev:
Min syster har köpt ett dödsbo. 5 dagar efter tillträde kommer grannen och hälsar på och presenterar sig och säger att hon är god vän med säljarna, men att hon är helt tvärtom mot säljaren. Hon berättar allt och håller inget inne, därför ville hon upplysa om att jätteplantan som mina syster inte märkt fanns på visningen var parkslide. Grannen ursäktade sig med att hon behöver berätta för alla så inte parksliden slängs hur som helst och sprids. Då frågade min syster såklart om inte säljarna också visst, då sa hon att det borde dom veta. Den har funnits där sen deras mormor planterade den. Jag och min syster har kollat på bilder ifrån prospektet och visningen så plantan fanns inte på visningen ( antagligen bortklippt) Säljarna köpte dolda fel försäkring, så är det ett dolt fel? Eller kan man stämma dom för att de höll inne med viktig information?
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Rr74J2/maklare-salde-hus-med-parkslide-far-varning
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.