Panel ovanpå den gamla?

819 läst  12 svar

 1. Fröken Timotej
  Medlem Nivå 2
 2. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Fast jag undrar om det ändå inte vore lättare (och billigare) att bara måla om panelen.

  Och det blir ju väldigt mörkt med panelen (från?) du visade.
   
  • Laddar…
 3. J
  Medlem · Nivå 21
  Det finns nog inga genvägar till bra resultat tyvärr. I TV kan man bygga kulisser, men inte i sin bostad. Använder man bra material och naturliga färger som får patina när de nöts, behöver man inte måla om särskilt ofta. Ett bättre alternativ till panelimitationer är i så fall gipsskivor och tapeter. Ditt foto är visserligen lite suddigt men jag har svårt att se några stora problem med väggarna. Är det ett gammalt hus med tidstypiska originaldetaljer kan det förlora i värde med okänslig modernisering.
   
  • Laddar…
 4. Fröken Timotej
  Medlem Nivå 2
  Ja det är ett hus från sekelskiftet. Det räcker nog dessvärre inte bara med målning utan måste fyllas ut i glipor och slipas överallt. Ja det blir mörkt, det ska vara dova mörka färger runt 1910 Ok inser att det är lite fusk, men är det ändå möjligt, vad skulle problemet vara om jag ändå valde detta sätt.?
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  2019-02-28 23.51.07.jpg
   
 5. Bästa svaret

  R
  Medlem · Nivå 8
  Ser ut som aldeles normal gammal panel som inte är skadad eller förstörd på något sätt?
  Skrapa och måla med linoljefärg så kommer det bli utmärkt.

  Ser inte riktigt, är det fasspont? Menar du att den krympt isär i botten på V-formen? Om du har årstidsrörelser i träet så blir det jättefult när det spacklade spricker. Men om den naturliga rörligheten får vara kvar och målas med en färg som fungerar med det så ser det betydligt bättre ut. Är det enstaka skador/hål i brädorna så kan du fylla ut det med linoljekitt, utan att behöva spackla och slipa.

  Behöver väl inte vara mörkt för att vara tidstypiskt runt 1910. Ljusgrått, jugendgrönt? Och i ett torp kan det ju vara målat "som man brukade" och inte efter mode.
   
 6. Fulkemisten
  Husägare · Nivå 9
  Håller med. Problemet är tyvärr att det helt krasst kommer se ut precis som vad det är: En modern låtsasprodukt och quickfix som man monterat ovanpå ett vackert originalytskikt. Det kommer troligen bli mer jobb att få det att se någorlunda acceptabelt ut vid lister övergångar och sådant. Måla säger jag med.
   
  • Laddar…
 7. Staffan2000
  Medlem · Nivå 13
  Det kommer att bli betydligt mer komplicerat än vad paneltillverkaren vill ge sken av. Du har knappt en enda rät vinkel i hela huset, för att inte tala om trapphuset.
  Även min bestämda uppfattning är att din fuskpanelsrenoveringsgenväg är en rakt igenom dålig idé. Sämre slutresultat till högre kostnad och betydligt mer jobb.

  Staffan
   
  • Laddar…
 8. Fröken Timotej
  Medlem Nivå 2
  Ja du har rätt på alla punkter. Jag gick in med inställningen att göra precis så..bara väldigt många projekt i det lilla huset och vi gör allt själva. Men det får väl ta sin tid så slipper jag gå o gräma mig i efterand. Tack för info om spackel och vad det kan innebära. Blir linoljekitt då istället .Härligt med all kunskap så lättillgängligt. ☺
   
 9. Fröken Timotej
  Medlem Nivå 2
  Ok jag ger mig
   
 10. major_tom
  Renoverare · Nivå 8
  om du målar panelen under vinterhalvåret när det är torr luft inne så slipper du problemen med att färgen i skarvarna spricker när träet krymper.

  var är det du tänkt spackla?

  håller med om att det är en bra idé att behålla den gamla panelen och inte byta till modern board. har sett sån fuskpanel använd i hus på riktigt och det blir snabbt riktigt fult. tex om man vill sätta upp något på väggen, men sen vill flytta eller ta ner det - då är det i princip omöjligt att spackla över hålen som blir på ett snyggt sätt. då är det mycket lättare med riktig träpanel, så är det bara att peta i lite linoljespackel och måla över.

  ta det lite pö om pö så blir det säkert jättebra!
   
 11. R
  Medlem · Nivå 8
  Inget som är så anskrämligt att det inte går att använda som det är i flera år. Trevlig kulör och allt är helt.
  Lovar att du blir nöjdare av att vänta och göra det när du har tid och lust. Allt blir roligare att pyssla med också när man inte ska brådska med mer än det som verkligen är akut nödvändigt.
   
 12. J
  Medlem · Nivå 21
  Du har fått så många bra svar innan jag hann skicka mitt, så det är bara att gratulera.!
   
 13. R
  Medlem Nivå 1
  Tack för att ni tog er tid att svara :)
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: