Byggahus.se

Olika lampor till dimmer

 1. A
  Medlem · 15 inlägg

  Artilleriet

  Medlem
  Hej på er!

  I vårt badrum har vi en dimmer som styr både spottar i taket och en lampa ovanför spegeln. Alla dessa lampor är halogenlampor. Vi undrar om det är möjligt att byta lampan ovanför spegeln till en LED-lampa om det är så att dimmern klarar av LED-lampor? Eller är det så att man inte kan blanda LED och halogen med samma dimmer? De flesta ljusstarka badrumslampor som säljs verkar vara LED-lampor.

  Stort tack på förhand!
   
 2. harka
  Medlem · Stockholm · 376 inlägg

  harka

  Medlem
  svårt att garantera något, men det går förmodligen bra att blanda som du säger

  däremot är min erfarenhet att LED-lampan nog inte kommer att dimma ner lika långt som halogenspottarna, det vill säga att om du har låg/lägsta ljusnivån inställd så kommer LED-lampan att lysa förhållandevis starkt

  men det är som sagt svårt att på förhand uttala sig om hur det kommer att te sig -- varför inte pröva! inget kommer att gå sönder (mer än möjligen ett litet hål i plånboken)
   
  • Laddar…
 3. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 18 528 inlägg

  Bo.Siltberg

  Hobbyelektriker
  Jag är lite mer pessimistisk då befintligt dimmer troligen har en lägsta effekt på runt 20 W. Så jag skulle räkna med att behöva byta dimmer. Då är en bra utgångspunkt att leta efter kombinationer av dimmer och lampor som fungerar, t.ex med Schneiders dimmertool, ELKO's dimmerguide, startrading, lysman etc så att inte hålet blir alltför stort i plånboken.
   
  • Laddar…
 4. Alfredo
  Besserwisser · Västernorrland · 10 464 inlägg

  Alfredo

  Besserwisser
  Fast är halogenspottarna kvar borde just "minstaeffektgränsen" klaras men tyvärr är även jag pessimistisk då kombinationen LED och dimmer är minst sagt en snårig djungel. Jag tror man måste prova för att veta om man uppfattar lösningen som fungerande.
   
  • Laddar…
 5. harka
  Medlem · Stockholm · 376 inlägg

  harka

  Medlem
  ja det var så jag resonerade (tyst för mig själv...) -- att det blir en kombo med både halogen och LED på samma dimmer, och det bör fungera men det är inte osannolikt att det blir en obalans i upplevd ljusintensitet av skenet från halogenspottarna och från LED-lampan (hur mycket man störs av det är nog individuellt)

  det går givetvis att dimma renodlade LED-installationer både snyggt och långt ner mot mörkret, men kan vara lite av ett lotteri -- för att bättra oddsen så kan man ta hjälp av de kompatibilitetsguider som Bo vänligt länkade till
   
  • Laddar…
 6. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 18 528 inlägg

  Bo.Siltberg

  Hobbyelektriker
  Jag missade att önskemålet var att blanda LED och halogen. Men jag är fortfarande pessimistisk till att det kommer att fungera bra..
   
 7. A
  Medlem · 15 inlägg

  Artilleriet

  Medlem
  Tack för snabba svar! För att undvika "hål i plånboken" känns det som att jag bör välja det säkra före det osäkra, dvs. försöka att hitta en lämplig halogenlampa.

  Ett alternativ är kanske att framtidssäkra lösningen och byta ut även spottarna till LED. Men då är det ju lite jobbigt om det är "lite av ett lotteri". Finns det något man kan göra för att känna sig mer trygg om man byter allt? T.ex. kan man förvänta sig att en duktig elektriker kan navigera i LED-djungeln? Man vill ju inte betala för ny lampa, nya spottar, ny dimmer och elektriker och sedan landa i en lösning som dimmer dåligt.
   
 8. Alfredo
  Besserwisser · Västernorrland · 10 464 inlägg

  Alfredo

  Besserwisser
  Varför vill du byta "spegelarmaturen"? Är den skadad? Går den att reparera? Bara ful? Ja vad ligger bakom din önskan till byte?
   
  • Laddar…
 9. harka
  Medlem · Stockholm · 376 inlägg

  harka

  Medlem
  jag inleder med en ny fråga istället -- vad är det för lampa som idag sitter ovanför spegeln? en ny LED-lampa kostar inte mycket om det inte är något väldigt special...

  ett totalutbyte är ju en helt annan prislapp, och min erfarenhet av halogenspottar i badrumstak är att de håller bra när de styrs av en dimmer -- mjuk uppstart och inte alltid gående på maxeffekt (=värmeutveckling)
   
  • Laddar…
 10. A
  Medlem · 15 inlägg

  Artilleriet

  Medlem
  @Alfredo @harka Bra! Värt att vända på denna sten också. Flyttade nyligen in i en lägenhet och då fattades en av två glasskärmar. Se bild. Finns tyvärr inget märke på lampan och vet därför inte riktigt hur man skulle kunna hitta nya skärmar som passar samma armatur.

  Började därför leta efter ny armatur och märkte att det mesta som säljs idag är LED. Då dök frågan om att blanda LED och halogen upp.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_3621.jpeg
   
  • Laddar…
 11. Bästa svaret

  harka
  Medlem · Stockholm · 376 inlägg

  harka

  Medlem
  aha, du är ute efter att byta hela armaturen och inte bara ljuskällan -- det förtydligar frågeställningen!

  ett eventuellt utbyte till LED-lampa för test i befintlig armatur vore att googla på G9 LED dimbar, men jag förstår att det inte är en intressant lösning

  när det gäller investering i en ny armatur så kan det vara vettigt att leta efter en med utbytbar ljuskälla -- så att den kan köras på endera halogen- eller LED-lampor; många nya armaturer har dock LED-ljuskällor som inte är utbytbara utan är fast monterade och då känns det osäkert om det går att skapa en bra, dimbar lösning som lirar med takspottarna

  ett ytterligare alternativ är att det kanske går -- utan alltför mycket arbete -- dela upp lamporna i två olika belysningsgrupper, så att taket dimmas medan spegeln blir on/off...
   
 12. a.o.f
  Medlem · Bohuslän · 679 inlägg

  a.o.f

  Medlem
  Om du kollar vilket artikelnummer som dimmern har så kan du googla dig fram om den fungerar med LED. Numret på dimmern sitter på metallplattan som du ser om du tar bort ratten och plastplattan (när strömmen inte är på).
   
 13. Alfredo
  Besserwisser · Västernorrland · 10 464 inlägg

  Alfredo

  Besserwisser
  Det där tycker jag kan vara en väldigt bra idé. Med lite tur går det relativt enkelt att dra fram en ny separat tändtråd till spegeln i befintliga rör. Befintlig dimmer skulle kunna bytas/kompletteras/ändras till en lösning liknande denna:

  Screenshot from 2020-12-30 09-00-40.png
  Då fungerar dimmern som idag till takspottarna och strömbrytaren till spegelarmaturen, som då kan vara "vad som helst".

  Nu vet vi inte förutsättningarna hos dig så det är ju lite fritt fantiserande kring vad som går eller inte går att göra enkelt men du kanske i alla fall får lite ytterligare idéer.
   
  • Laddar…
 14. A
  Medlem · 15 inlägg

  Artilleriet

  Medlem
  Stort tack för svar.

  Låter bra att hitta en ny armatur som kan köras på valfri ljuskälla. Då kan den ju sitta kvar även om vi i framtiden skulle byta spottarna i taket till något annat. Nu när jag kollar runt ser jag att det inte är så svårt att hitta som jag först trodde. När jag tidigare började googla hittade jag bara en massa fasta LED-armaturer.

  Att dra fram ny tändtråd känns spontant som svårt givet hur trångt det är där nuvarande sladdar kommer ut. Se bild.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_3632.jpeg
   
 15. harka
  Medlem · Stockholm · 376 inlägg

  harka

  Medlem
  vad visar bilden -- är det där sladdarna kommer ut vid armaturen?

  om den skulle kunna återanvändas till att koppla in nästa, nya armatur så är den springande punkten var andra änden av tändtråden mynnar -- går den ograverat till strömbrytaren så är det ju en smal sak att mata den separat med en ny brytare; om den är rörigt ihopkopplad med takspottarnas mattning så kan det vara lite krångligare, dvs omkoppling till separata tändningar kräver en separation av tändtrådarna från strömbrytaren/dimmern till de två olika belysningsgrupperna, det behöver inte inkludera en nydragning ändå till armaturen
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.