Byggahus.se

Nytt eluttag till diskmaskin

 1. L
  Medlem Nivå 1
  Vi har i nuläget ingen diskmaskin i köket. Vatten och avlopp verkar vara förberett för diskmaskin, men elen är det värre med... Där vi har tänkt ha diskmaskinen finns inget eluttag men jag antar att det är möjligt att dra el från ett befintligt uttag. Det finns ett eluttag bakom kylskåpet och ett som sitter på kaklet ovanför bänkskivan, där diskmaskinen ska vara. Hur vet man om säkringen kommer klara både kyl/frys och diskmaskin? Är det ok att dra elledningarna förbi, under, diskbänken (jag tänker på kombinationen vatten och el...)? Går det att dra elen från uttaget på kaklet ner under bänkskivan på något snyggt sätt (bänkskivan ska bytas, men inte kaklet)?

  Vi har såklart tänkt anlita en elektriker för jobbet, men jag är lite nyfiken på om det ens skulle vara möjligt att göra så som vi har tänkt, eller om det krävs att ny el dras från elcentralen eller så...
   
 2. T
  Medlem · Nivå 10
  Det normala och korrekta är att dra fram en separat gruppledning avsäkrad med en 10 a säkring. Det gäller särskilt inbyggnadsmaskiner av golvmodell. Effekten vid uppvärming ligger ofta strax över 2 kW vilket är precis vad en 10 a säkring klarar av utan överbelastning.

  Vid svåra kabelvägar från central kan man skapa en två-eller trefasgrupp som matat diskmaskin , kyl/frys och mikrougn m.m.

  Men det har elektrikern koll på vilken lösning som passar bäst.

  Det normala är att placera vägguttaget i ett köksskåp bredvid diskmaskinen. Inte bakom.
  En åtkommlig placering gör det möjligt att frånskilja dm enkelt vid service.
   
  Redigerat 17 feb 2015 13:53
 3. L
  Medlem Nivå 1
  Tack för ditt svar! Det låter ju lite krångligt och dyrt... Vet du vad det skulle kunna kosta att dra fram en ny ledning? Det är ingen jättelång sträcka, men man lär behöva dra ledningen igenom ett par väggar...
   
 4. E
  Medlem · Nivå 23
  Om huset är nyare än från 60 - 70 talet är det inte osannolikt att du under diskbänken har ett rör som går till centralen. I den vevan blev det vanligt att man lade fram ett rör till ev framtida diskmaskin. Det kan ha en tråd indraget men det kan även vara en röd plastbit som sitter i betongen.
   
 5. lars_stefan_axelsson
  Besserwisser Nivå 15
  Å andra sidan så är kyl/frys inte en jättebelastning att lägga till en diskmaskin, särskilt inte om ni har diazedsäkringar ("proppar") i centralen. Så även om en ny grupp är bra, och definitivt något som skall kontrolleras innan det utesluts, så är det inte nödvändigtvis kört med diskmaskin för det. Bara så att du inte alldeles hänger läpp.

  Att dra en ledning behöver inte bli dyrt, men kan bli det. Det är svårt att säga utan att åtminstone se bilder. Det är lite av "hur långt är ett snöre". För ett så här litet jobb (att sätta upp ett uttag) så är i realiteten en hel del av kostnaden att få dit elektrikern överhuvudtaget, om vederbörande gör lite, eller lite mer, behöver inte påverka kostnaden så mycket som man kanske kan tro.
   
 6. L
  Medlem Nivå 1
  Tyvärr verkar det inte vara så väl... Men så är huset från 50-talet också.
   
 7. L
  Medlem Nivå 1
  Jag testade att "stänga av" de olika säkringarna (vi har inte "riktiga" proppar, utan sådana man kan slå av och på) och all el i köket (fläkt, kyl/frys, lampa, ett av uttagen ovanför bänkskivan och även all el i rummet bredvid) är på samma säkring. Det andra uttaget över bänkskivan är däremot kopplat till en egen säkring (13 A). Borde inte den säkringen klara diskmaskin plus typ elvisp? Men då blir problemet istället att dra elkabeln någorlunda snyggt över kaklet ner under bänkskivan...
   
 8. T
  Medlem · Nivå 10
  Jag skulle nog vara lite försiktig när.du skriver 13 a. Är det 2,5 mm2 ledning då är det inget problem. Men om man har 13 a säkring till en infälld installation utförd med 1,5 mm2 , då är det ett gränsfall för kabelbelastningen.
   
 9. E
  Medlem · Nivå 23
  Dra ingen kabel över kaklet, det måste finnas andra vägar att gå även om det blir någon meter längre.
   
 10. L
  Medlem Nivå 1
  Aha... Det verkar vara mycket att tänka på. Jag antar att man inte kan se det utan att öppna eluttaget?
   
 11. L
  Medlem Nivå 1
  Ok. Ja, på nåt sätt går det kanske. Men uttaget sitter ovanpå kaklet...
   
 12. E
  Medlem · Nivå 23
  Det borde finnas något annat ställe att hänga på, men det borde den elektriker du ska ta dit lätt se. Att på plats se hur det ser ut är en stor skillnad mot att i sin fantasi göra sig en bild oftast faller allt på plats när man får "rota" lite i anläggningen.
   
 13. L
  Medlem Nivå 1
  Ok, ja det är ju säkerligen lättare på plats att göra en bedömning! Jag tänkte mest på hur kostsamt det behöver bli och om det blir nödvändigt att dra ny el från centralen, men det verkar som att en elektriker behöver komma hit även för att få svar på det. Får man ta hit elektrikern två gånger för att lösa detta?
   
 14. T
  Medlem · Nivå 10
  Det som du beskriver är vardag för en yrkeskunnig elektriker att fixa på ett snyggt och säkert sätt.
   
 15. E
  Medlem · Nivå 23
  Berätta när du ringer och beställer jobbet så tar han säkert med lite kulo, uttag, FK, dososa mm. saker som man normalt har liggande i sin servicebil.