Byggahus.se

Nyfiken - Hur mycket El av Solceller

 1. N
  Medlem Nivå 6
  Hej, då jag går i lite byggtankar och olika värmesystem/tekniker, så är jag nu lite nyfiken att höra från er som har solceller, hur mycket detta producerade under November som var extremt solfattigt i Sverige i år? (gärna om någon har jämförelsesiffror med en mer normal november månad med). Så man får en hum om hur effektivt det är.

  Tack på förhand
   
 2. A
  Medlem · Nivå 9
  • Laddar…
 3. N
  Medlem Nivå 6
 4. useless
  Självbyggare · Nivå 24
  Rent tekniskt spelar det ingen större roll hur mycket eller lite som produceras under en dålig vintermånad - Det viktiga är den totala produktionen under ett normalt år. Det är ju det man får betalt för och/eller kan kvitta mot köpt el när det behövs.

  Undantaget är väl om man har solcellerna som sin primära energikälla i en off-grid-lösning, men då är det en helt annan lösning med egna energilager etc.
   
 5. AntonIngvarsson
  Medlem Nivå 1
  Har en anläggning på 10kWp November ca 100kwh riktning söder i Skåne sämsta månad December ca 60kwh
   
  • Laddar…
 6. N
  Medlem Nivå 6
  För mig handlar det om ett sommarställe, därav är det lite av intresse för mig. För det skulle kunna innebära att jag när jag bor där (sommarmånader) kanske inte behöver betala så mycket, och dels när jag inte bor där om det är tillräckligt för att driva en underhållsvärme i det fallet. Så därav är jag intresserad att veta vad den ger under dåliga förutsättningar.

  Sen förstår ju även jag att det är "årsproduktionen" som utjämnar det hela
   
 7. AntonIngvarsson
  Medlem Nivå 1
  Min årsproduktion matchar kwP på mitt läge och lutning får ut 10MWh på 10 kwp.
   
  • Laddar…
 8. useless
  Självbyggare · Nivå 24
  Solceller för värme på vintern fungerar tyvärr väldigt dåligt. För att få ut så mycket som möjligt ska man i så fall inte gå omvägen via elektricitet, utan låta solen värma det som ska värmas direkt. Är syftet bara att hålla huset torrt och lite varmare än omgivningen så skulle jag satsa på en luftsolfångare med cirkulation av inneluften.
   
  • Laddar…