Byggahus.se
Fick en kloridhalt på 280mg/l i våran nya fina brunn. Vi har smakat och det smakar inte salt. Riktvärdet är 100mg/l och smakgränsen går vid ca 300mg/l.

Kan den höga halten vara skadlig för djur, barn och människor på något sätt? Är det värt att fylla igen hålet igen?
Några tips och trix?
 
H
Det behövs mer info om brunnen för att ge ett relevant svar! Är den nära kusten eller tränger det in relikt vatten, brunnsdjup, nivå för vattenintag, förbrukning tex.:)
 
Hur djup är brunnen?
 
Hemmakatten
Hög salthalt är skadligt för alla människor men mest för barn under sju år som man rekommenderar att INTE dricka så halthaltigt vatten.
 
Hemmakatten skrev:
barn under sju år som man rekommenderar att INTE dricka så halthaltigt vatten.
Blir dom halta då? :rolleyes:
 
Salta killar klarar av det :)
 
Tror inte att det är någon fara att dricka. Men man ska inte ge barn under 1 år. Men det kan ge lite smakförändring. Sen är det inte bra för rör och maskiner.
 
Hemmakatten
Är helt säker på att det finns en rekommendation för barn under 7 år att inte dricka ett så pass salthaltigt vatten. kan det vara Livsmedelverket eller Socialstyrelsen? Orkar inte leta, men som förälder borde man ta reda på detta.

Det är dessutom inte heller för vuxna nyttigt med för mycket salt. Generellt får vi i oss alldeles för mkt salt och rekommendationen är att minska saltintaget rejält. (Bl.a njurarna tar stryk.) Om man då dricker (för) salthaltigt vatten har man mindre utrymme kvar för att salta maten.
 
Jag tror också att Hemmakatten blandar ihop det.
Miljökontoret på Enköpings Kommun hade ingen åsikt i detta. Det enda dom sa var att gränsen för teknisk anmärkning går vid 100mg/l och estetisk anmärkning vid 300mg/l. Dvs att det inte finns några rekommendationer för hälsa precis som Janet_Johan:s länk ovan.
Kan påpekas att jag även frågade om spädbarn och fortfarande inga rekomendationer.
Kom gärna med fler synpunkter.

Kan också berätta att vi är så j-%&%a less på borraren så vi valde att ta vattnet som det är eftersom vi inte kände någon saltsmak.

Brunnen är ca 70m djup. Ligger strax utanför Enköping. Uppmätt ca 600 timliter.

Kan salthalten sjunka något när vi börja använda vattnet?
 
Vilka var det som borrade?
Vi hade för hög salthalt, då gjöt dom som borrade igen 20-30 meter av hålet. Då fick vi vatten från en ny vattenåder som det var mycket mindre salt i.
 
Ok. Det är en lokal borrare som kör med Avanti system. Han pratade okså om att gjuta hålet 15-20m för att se om saltet försvinner.
Är så sjukt less på borraren så vi acepterar salthalten t.v. iallafall
 
Vi tog vattenprov ur vår borrade gamla brunn förra året. Det var tjänligt men med anmärkning på för mkt salt, flourid och natrium. Nu har jag beställt ett vattenfilter som använder tekniken omvänd osmos och hoppas på bättring.
 
adde_camilla skrev:
Ok. Det är en lokal borrare som kör med Avanti system. Han pratade okså om att gjuta hålet 15-20m för att se om saltet försvinner.
Är så sjukt less på borraren så vi acepterar salthalten t.v. iallafall

Kolla vad ni har för garantier via Avanti. Jag tror de har speciella regler för vad som händer vid dålig vattenkvalitet etc. Och hur snart ni måste reklamera. Det skulle vara tråkigt att tappa rätten att reklamera (specillet om vattnet blir sämre och inte bättre när ni använder det mera) bara för att ni är trötta på borraren. Det kan kosta rätt mycket och vara rätt omständigt att rena vattnet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.