Byggahus.se

Nivellgolv med tunn plast (0,2 mm) mot betongplattan

 1. N
  Medlem · 11 inlägg
  Hej!

  Vi har ett hus byggt tidigt 70-tal med tillhörande gillestuga - och med alla de fel man gjorde på denna tid med ingjutna reglar i betongplattan, organiskt material i form av träreglar mot källarväggen m.m. Jag har bifogat en bild från i höstas när vi höll på att riva ut det gamla.

  Som ni kan se på den andra bifogade bilden har vi nu ägnat en tid åt att mer eller mindre blåsa ur ALLT. Spåren ni ser i plattan är där de ingjutna reglarna satt. På väggarna kommer vi sätta upp stålreglar med luftspalt emellan.

  Vad gäller golvet: Här har vi valt en lösning från Nivell, med ventilerat golv då vi vill ha en långsiktigt hållbar lösning med minimal risk för fukt/lukt.
  Vi har valt att leja bort denna del då det är en del som ska byggas upp och justeras.
  Vi hade lite olika firmor på besök. En firma som ville då först lägga ett lager betong på plattan för att jämna ut den - men också för att undvika betongdamm som (enligt dem) kan sugas in i motorsystemet till Nivell-motorn som ser till att ventilationen under golvet sköts.

  En annan firma som var här sade dock att detta var onödigt dyrt, och att de istället kunde lägga en tunn (0,2 mm) plast över betongen - för att sedan montera regelsystemet från Nivell. På så sätt skulle inget damm blåsa runt under golvet
  Detta låter så klart ok. Poängen med Nivell är ju att man har justerbara skruvar i plast som gör att golvet inte behöver vara jämnt och därmed är det ju onödigt att gjuta på extra yta på plattan.
  Men min tanke här är om det eventuellt blir problem med fukt mellan betongplattan och den tunna plasten som läggs över den?

  Vi har städat mycket noggrant i källaren både på golv och väggar för att få bort så mycket som möjligt. Vi har gått med borste och grovdammsugare sektion för sektion samt huggit bort lös betong för att det ska vara så rent som möjligt, som ni kan se på bilderna.
  Betongplattan är torr och fin, så gäller även marken runt huset.

  Är det nödvändigt med denna lösning (0,2 mm plast mot betongen), eller kan man skippa plasten överhuvudtaget?

  All feedback uppskattas varmt!
   
  Redigerat 2 feb 2020 09:52
 2. Silver78
  Medlem · 1 647 inlägg
  Jag skulle köra med plast oavsett. Alternativet är att köra med oorganiska material hela vägen.
   
 3. Bästa svaret

  anders07
  Medlem · 5 926 inlägg
  Nej, ingen plast!
  Idén med Nivell är ju att hålla plattan torr med uppvärmd luft, en kallare platta med plast kommer att ge rejält med kondens som du inte vet vart rinner iväg.

  När vi lade in Nivell gjordes en "försägling" av plattan med något medel som motverkar mögel och binder underlaget. Vi fick inte gå in i huset på 48 timmar efter behandlingen så något "häftigare" medel var det. De dammsög och sopade och borstade med stålborste på slipmaskin innan medlet.
   
  • Laddar…
 4. N
  Medlem · 11 inlägg
  Ok.
  Argumentet var ju här att damm kan köras runt i systemet.
  I vårt fall har vi borstat och dammsugit noggrant och försökt få bort så mycket damm och löst material som möjligt. Något medel har vi inte lagt på.
  Är det "safe" att köra utan plast helt och hållet då?
   
 5. anders07
  Medlem · 5 926 inlägg
  Ja, har ni städat av plattan kommer det ju inte något mer damm
   
  • Laddar…
 6. Silver78
  Medlem · 1 647 inlägg
  Nivell är en fullösning som inte tar tag i det egentliga problemet vilket är dålig dränering. Man skall aldrig regla med organiska material mot en betongplatta utan tätskikt. Detta gäller oavsett. Idén med nivell är att den ska ventilera plattan. Min åsikt är att man sminkar de riktiga problemen. Att plasta eller lägga på ett tätskikt är inte för att skydda mot fukt utan att stänga ute den odör som uppstår pga fukt.
   
 7. anders07
  Medlem · 5 926 inlägg
  Nu är det ju inte dålig dränering som är problemet, utan avsaknaden av ISOLERING under plattan. Självfallet är det bättre att fixa det än att lägga Nivell men att bila bort en hel betongplatta i sig är väldigt mycket jobb, risken finns att husets hållfasthet påverkas, det kan finnas berg under huset som sen inte medför att det går att lägga isolering eller att sprängning krävs så kort och gott, Nivell ÄR den bästa lösningen på problemet...

  Nivell jobbar dubbelt, den håller torrt OCH blåser ut ev. lukt/fukt!
   
 8. N
  Medlem · 11 inlägg
  Tack för all input hittills!

  Jag ringde och pratade med företaget och personen som skapade systemet.
  Plast mot betongplattan är big no no, då faller hela iden med systemet.

  Så länge man städat betongplattan är det ingen fara.
   
  • Laddar…