Byggahus.se

Nedslagen i skosulorna...

 1. I
  Medlem · 157 inlägg

  Idalind

  Medlem
  Vi hade fått ett muntligt positivt förhandsbesked från bygglovsarkitekten på att få bygga på den tomt vi ämnar köpa och avstycka. Nu har de haft samråd och övriga tre bygglovsingenjörer emotsätter sig ett bygglov å det bestämdaste!  :(

  Tomten ligger utanför detaljplanerat område och tätbebyggelse. Men nu säger kommunen att säljaren av marken måste lämna in en detaljplan för flera tomter och för VA och el och väg - innan det kan bli tal om bygglov. Detta motiverar de med att de nu ser området som tätbebyggelse  ???

  Området ligger 3 km utanför vad som egentligen är tätbebyggelse och där finns endast 8 bostäder. Inte direkt vad jag kallar tätbebyggelse... Förmodligen vill kommunen ha områdets utökning under kontrollerade former.

  Alla andra bostäder har egna brunnar och el finns ju i området.

  Kan kommunen motivera sitt avslag på bygglovsansökan på detta sätt? Finns det möjlighet för oss att överklaga? I så fall, hur?

  Säljaren kommer att försöka göra en detaljplan över området, men sedan ska ju kommunen se över den följt av samråd, pappersexercis, administration, bla,bla,bla...

  Vi vill ju gärna börja bygga NU! Eller åtminstone under år 2003! Och vi har verkligen funnit vår drömtomt, så vi är inte ett dugg sugna på att leta efter annat.  

  Har någon varit med om något liknande? Tips och råd, snälla!! All min byggarentusiasm försvann i ett dråpslag...  :'(
   
 2. K
  Medlem · 26 inlägg

  Kjelle

  Medlem

  Re: Nedslagen i skosulorna...

  Låter tyvärr som det kan bli en långdragen hisoria, MEN ge er inte.
  Vi blev också lovade av vår kommunarkitekt att få bygga på den tomt vi avsåg att stycka av som också ligger utanför detaljplanerat område. På han lät det till och med som att hans ord skulle räcka som förhandsbesked(precis som er). Tomten ligger dock inom utökat strandskyddsområde, men kommunarkitekten är ju chef så det kändes inte som att det var några problem tills vi insåg att vi måste ju faktiskt ha skriftligt. Det var då vi stötte på patrull. Han förde diskussioner med byggnadsinspektören inför samrådet och han motsatte sig direkt våra planer. Även om byggnadsinspektören är en kanontrevlig prick(har vi märkt nu) så är det hans roll. De båda spelar ett slags rollspel där kommunarkitekten är den som är lite snällare medan inspektören hela tiden skall vara kritisk och följa lagen strikt. Vår förfrågan gick inte igenom och det lät på vår snälla kommunarkitekt att han var glad som lyckades så väl, motiveringen till bordläggningen var just strandskyddsreglerna och då krävs särskilda skäl. Inför nästa samråd behövde vi komma med särskilda skäl för att få dispans. Vi läste på vad som gäller och lämnade in en lunta med en massa punkter som egentligen inte direkt kunde ses som särskilda skäl men ändå ganska starka skäl. Vår ansökan gick igenom och byggnadsinspektören är än idag förvånad, men det hade säkert inte varit möjligt om inte kommunarkitekten varit på vår sida.
  Det tips jag kan ge är att bearbeta arkitekten, det är ändå han som har mest att säga till om och ofta får sin vilja igenom(sa t o m inspektören i ett tidigt skede till oss). Tyckte att vår arkitekt fick lite dåligt samvete när han hade lovat och sen stötte på patrull. Vi drog på lite och sa att nu har vi ju redan fixat med både det och det andra, vi trodde ju att det var klart. Försök läs vilka regler som gäller om det kan finnas några kryphål. Sen så låter det konstigt att endast ingenjörerna och arktiekten har gett avslag, det är en fråga för byggnadsnämnden. Det är dom som bestämmer (men som oftast går på arkitektens och inspektörens råd). Osäker om det går att överklaga, i vårt fall hade vi möjlighet att överklaga till Länsstyrelsen, men det skall mycket till för att få igenom det. I värst fall får ni vänta på detaljplanen. I och med kommunen begärt in en sådan bör ni åtminstone ha goda chanser att få bygga på sikt.
   
 3. B
  Medlem · 270 inlägg

  byggherreNR1

  Medlem

  Re: Nedslagen i skosulorna...

  Idalind ge dig inte nu för sjutton, nästan ingen får godkännande från början, självklart vill kommunen sälja sina egna tomter.

  Vi stred med stadsarkitekten först, sedan med byggnadsnämnden. Hela tiden kom vi med sakliga skäl och för varje avslag vi fick (vet ej hur många men mer än 10) så nöjde vi oss ej med ett nej utan bad om en skriftlig förklaring. Detta har man rätt till har jag förstått.

  Efter 19 månaders kohandel satte vi första spadtaget ;D

  Mitt enda råd är tänk igenom sitvasionen, om ni har någon kvalitetsansvarig be honom om hjälp, de har ofta informela kontaket på stadsarkitektkontoret.

  Framför allt, ge inte upp det kommer lösa sig.

  Lycka till
   
 4. I
  Medlem · 157 inlägg

  Idalind

  Medlem

  Re: Nedslagen i skosulorna...

  Tack, tack, snälla för långa och uppmuntrande svar!

  Vi har ju tack och lov bygglovsarkitekten på vår sida och vi kommer mycket bra överens med honom. Ska ringa honom på måndag och höra efter vad som egentligen händer.

  Jag är ändå tveksam till att kommunen kan kräva av markägaren att han gör en detaljplan för flera tomter (när vi är de enda som ansäkt om bygglov) samt för väg och VA innan han kan sälja...
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.