personstarthumb-up

Nålfiltsmatta i trapp. List?

30k läst  7 svar

 1. M
  Medlem Nivå 1
  Hej,

  Vi har en gammal lackad furutrapp som vi tänkte måla vit och sätta en snygg grafitgrå nålfiltsmatta på. Ett problem (?) är att trappstegen är rundade framtill i trappnosen varför vi inte har någn rät vinkel idag.

  Har några funderingar om någon kan hjälp till:

  1. Vi vill ha nålfilt på ovansidan men inte ha denna runt själva trappnosen. Antar att mattan blir några mm tjock och antar att den snart blir "uppfläkt" om man inte har någon liten list därfram. En lite tjockare almuniumlist i trappnosvariant skulle säkert fungera. men blir inte det halvsnyggt att denna täcker ca 2/3 av fronten på trappsteget?

  - Skulle man kunna lägga en vanlig silverfärgad skarvlist som avslut på mattan, eller är mattan för tjock så liten kommer att se konstig ut?

  - Skulle man kunna lägga en liten vitmålad trälist framför mattan i lite högre höjd så man skyddar mattkanten? I fall, vilket mått?

  2. Behöver man slipa ner trappan innan man sätter ny matta på? Det är lite slitet i ytan nu med lite ojämnheter.

  Vi skulle vara jättetacksamma om någon kunde dela lite erfarenheter.

  mvh A&C
   
  Redigerat 16 nov 2008 18:34
 2. M
  Medlem Nivå 1
  Inget svar. Testar igen med en lite rakare fråga.

  Hur "avsluta" en nålfilsmatta på ett snyggt sätt i en trappa.
  Alternativ och idéer?
   
 3. 1337
  Medlem Nivå 7
  Jag skulle ha satt en bit trä (typ plywood) i framkant på trappsteget och låta det sticka upp lika högt som mattan minus en milimeter kanske. Sen skär man mattan mot det som sticker upp så att mattan blir nedfälld.

  Kör över de ytor som ska kläs med matta med 36-60-papper för att vara på den säkra sidan. Räcker med att matta ned/rugga upp ytan, förutsatt att lacken sitter som den ska.
   
 4. M
  Medlem Nivå 1

  Tack

  Har undersökt lister och lutar åt en 3-4 mm tjock eklist, eventuellt för att målas vit. Tror att den kan vara lite mindre fläkbenägen är plywood. Å andra sidan är jag lite sugen på att gå hela vägen med ek nu....
   
 5. jeppeknaster
  Medlem Nivå 11
  Körde med vanlig vit golvsockel 12x56 och det funkade perfekt. Spikade fast den 3-4 mm högre än trappkanten och fällde ner mattan. Blev toppen!
   
 6. lindengbg
  Medlem Nivå 1
  Jeppeknaster; Vad fint det blev. Om du spikade den 3-4mm högre än trappkanten. Hur många mm är mattan? För man vill väll inte ha att listen sticker upp över matten för då fastnar man väll i den? Dum fråga men frågar man inte får man inga svar..

  Mvh en som nu kommer sätta fart på trappfixeriet efter detta bra förslag!
   
  Redigerat 12 feb 2009 14:18
 7. M
  Medlem Nivå 1
  Blev du nöjd också?
   
 8. B
  Gäst
  satsa på list i metall.
  tänk på att den vita trälisten slits mer och på behöver målas
   

Hej där! så kan du också ställa frågor i forumet. :love: