Byggahus.se

Montera gammal taklampa

 1. Tss
  Medlem · Nivå 7
  Skulle vara intressant att mäta mellan kroken i takuttaget och kontakten i taket!
   
 2. D
  Medlem · Nivå 20
  Men den har bara två stift. En kronkoppling kräver tre anslutningar. Det går inte att få det fenomenet med dessa kontakter.
   
  • Laddar…
 3. A
  Medlem Nivå 1
  I taket är det nog rätt/som det ska! Lampan har bara två stift, är det ett kontakthål på den tredje platsen?
  Då kan den vara avsedd för jord eller för att styra lamporna. Det finns ju en extra enkelledare, skruva isär kontakten och fota kopplingarna.
  Med två stift kan du bara få en variant normalt. 1. Min första tanke var att du råkat vrida lampan när du testade och det faktiskt är samma lampor som lyser i de två lägen det fungerar.
  2. Det kan finnas elektronik i lampan som reagerar olika beroende på hur du kopplar.
  3. Är det kontakt på den tredje platsen där det inte sitter något stift finns det ytterligare en möjlighet.
  Att man då vänt på kontakten, hål i stället för stift är för att man inte ska kunna koppla fel. Det kan också vara avsett för jord men då borde alla lamporna lyst samtidigt. (Den lampan som inte lyser kan ju vara trasig eller också är det något fel som gör att lampan inte får kontakt)
  Du behöver inte ha jordkontakt i ditt hus! (Jag bor också i hus från 78, man verkar ha byggt mycket då)
  Skulle var kul att se, var bor du?
   
 4. Anna_H
  Husägare · Nivå 19
  Ja, antingen har tredje stiftet ramlat bort eller så har någon bytt kontakt någon gång. Men två stift går det i nuläget inte att få alla lamporna att lysa samtidigt.
   
  • Laddar…
 5. D
  Medlem · Nivå 20
  Framför allt går det inte att få olika lampor att lysa beroende på hur den sitter. Att få alla lampor att lysa är ingen konst.
   
  • Laddar…
 6. Tss
  Medlem · Nivå 7
  Med två stift från lampan kan den bara lysa på ett sätt
   
  • Laddar…
 7. Maarrre
  Medlem Nivå 2
  Oj så många svar, mer eller mindre begripliga för en novis som mig. Jag har iallafall förstått av era kommentarer att som lampan är kopplad just nu så är det omöjligt för den att lysa med alla lampor samtidigt. Jag har bestämt mig för att lämna in den och få ny el dragen, som gör att den kan lysa med alla lampor samtidigt. Vi kommer nog ta hit elektriker framöver för att få lite fler vägguttag, då kan ju hen byta takuttaget också samtidigt.
   
 8. H
  Medlem · Nivå 6
  Möjligen om en eller båda av brytarna kopplar om mellan fas och nolla, då går det. SÅ ska det inte vara kanske, men kanske om man kopplar lite konstigt....
   
 9. useless
  Självbyggare · Nivå 23
  Hur tänker du då?
   
 10. D
  Medlem · Nivå 20
  Nej, det går inte.
   
 11. Tss
  Medlem · Nivå 7
  Nej,en lampa kan bara lysa! spelar ingen roll om du skiftar nolla och fas.
   
  • Laddar…
 12. D
  Medlem · Nivå 20
  Beroende på hur den är kopplad internt så kan alla lampor lysa eller valfritt antal. Men det kan inte bli olika lampor beroende på hur kontakten sätts i.
   
  • Laddar…
 13. H
  Medlem · Nivå 6
  Nä, det är sant så klart, inte bara med två stift
   
  • Laddar…
 14. useless
  Självbyggare · Nivå 23
  Vi kan kanske ta några pedagogiska bilder...

  Så här brukar man koppla en armatur avsedd för krontändning. Lampa A respektive B styrs av varsin tändtråd, 1 och 2. Anslutningen i taket har tre anslutningar - 2 tändtrådar och nolla:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  l1.png


  Plockar man bort en av anslutningarna så att det bara är två anslutningar i stickproppen, t ex en av tändtrådarna, så blir det så här:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  l2.png


  I detta läget är det helt omöjligt att på något sätt få lampa B att lysa. Det spelar ingen roll hur mycket man vrider stickproppen i uttaget!  Tar man istället bort kontakten som nollan är kopplad genom så blir det antingen så här:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  l3.png

  Eller så här:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  l3.png

  beroende på om nollorna eventuellt är ihopkopplade.

  I det sista fallet kommer båda lamporna att lysa, men med reducerad styrka, om stickproppen är vriden så att ena tändtråden är kopplad till nollan i takuttaget. Annars lyser ingen lampa.


  Jag hävdar med bestämdhet att det inte finns något fall där en kontakt med två stift kan ge upphov till fenomenet att olika lampor lyser beroende på hur man vrider stickproppen i takuttaget. För det krävs minst tre anslutninggar.
  Om det i TS fall verkligen är så att olika lampor lyser så är enda rimliga slutsatsen att takkroken är en del av den elektriska kretsen och då har TS stor anledning att plocka bort lampan och be någon se över anläggningen.
   
  • Laddar…
 15. P
  Medlem Nivå 7
  Äntligen någon som förstår vad jag menar