Byggahus.se

Montera extra eluttag

 1. C
  Medlem · Nivå 14
  Hur går jag enklast tillväga om jag vill sätta ett eluttag nedanför en väggbrytare? Helst utan att behöva såga upp väggen....

  Kan man göra ett doshål nedanför och sedan bara skicka ner en elkabel från väggbrytaren ovanför utan att använda sig av slang? Är det ok att göra så?

  Sedan hade jag även behövt dra ner en slang eller i huvudsak antennkablar från vinden till ett nytt uttag mitt i en vägg. Tips??? :)

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  image.jpg
   
 2. MugAssMaz
  Självbyggare · Nivå 11
  Enklast är en förhöjningsram på brytaren och utanpåliggande kabel till uttaget.
   
 3. C
  Medlem · Nivå 14
  Utanpåliggande kabel går bort...

  Väggarna ska målas om, så i värsta fall får jag såga upp men det känns som en sista utväg om det är tillåtet att dra kabel i vägg utan slang.
   
 4. nisse123
  Medlem · Nivå 9
  Ja det är tillåtet att dra lös kabel i vägg,
  bara det är dragavlastat i dosorna.
   
  • Laddar…
 5. Huvudbrytaren
  Medlem · Nivå 8
  Det är långt ifrån säkert att det finns nolledare i dosan bakom brytaren och säkert ingen jordledare.
  Då måste man komplettera med sådana ifrån kopplingsdosan där fasledaren till brytaren kommer ifrån genom att dra nya FK-ledare i röret. Kommen så långt kan man lika gärna sätta dit en förhöjningsram och kombinera brytare och eluttag om man inte absolut måste ha ett dubbeluttag nere vid golvsockeln.
   
 6. C
  Medlem · Nivå 14
  Det finns både nolledare och jord bakom.

  Men det är faktiskt ingen dum idé ändå, huvudanledning till uttaget är i princip till dammsugare då alla andra uttag hamnar bakom möbler! Så det tål att funderas på.

  Smart! Tack....

  Men jag måste väl inte sätta en förhöjningsram ens, det går väl att såga upp ett hål under och sätta en ”senildosa”. Sedan en dubbelfacksram. Det är schneider exxact som sitter där idag så dom finns ju med olika fack.
   
 7. M
  Medlem · Nivå 11
  Så hade jag gjort. (y)
   
 8. C
  Medlem · Nivå 14
  Har ni något tips på hur jag får till ett tv uttag mitt på väggen då? Behöver dra ner antennkablar och nätverk från vinden. Problemet är ju att det är isolering i innerväggarna så det är ju svårt att få ner slang eller kablar....

  Man kan ju göra ett doshål, sedan borra ett hål från vinden ner i väggen. Men dels är det svårt att borra hålet exakt mittför doshålet och sen vet jag inte hur jag ska lyckas få ner kablarna till doshålet. Men jag antar att det är så jag får göra och hoppas på tur.... och går det inte så måste jag såga upp en del av väggen?
   
 9. P
  Renoverare Nivå 3
  • Laddar…
 10. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Problemet med ROT-dosa precis under nuvarande uttag och dubbelfacksram är att ganska troligt har nuvarande dosa en massa delar där, stutsar, kanske låsfjädrar, kanske är det spik och skruv och klack i dosan som håller nivån mot skivmaterialet.
  Men det beror mycket på vilken dosa som sitter, dvs dosans konstruktion, samt montaget.
  Det kan också gå lätt och bra att ta upp ett hål för en ROT-dosa.
   
 11. T
  Medlem · Nivå 11
  Kolla framför allt att det inte går ut rör nedåt ur dosan :)
   
 12. C
  Medlem · Nivå 14
  Det vet jag att det inte gör...
   
  • Laddar…
 13. H
  Moderator · Nivå 25
  I det läge som brytaren har, så finns det troligen reglar bakom som skivan är skruvad i. Så jag tror det kan vara svårt att få ner en kabel. Jag skulle försöka med en ROT dosa under. Men räkna med att hålsågen får jobba.
   
 14. L
  Medlem Nivå 1
  Ett tips är att använda ett VP-rör som man för upp genom hålet för senildosan mot det ställe som man skall borra. Fäst sedan ett antal kraftiga magneter i toppen av dragfjädern och för in detta i VP-röret. Sedan kan man från ovan lokalisera var man skall borra med appen "Magnetometer" på mobilen. Detta gäller för Android men jag antar att det finns något liknande för iPhone.
  Mobilens inbyggda magnetometer är rätt känslig och man kan lokalisera magneterna genom reglar och väggar.

  Jag har använt detta i ett antal variationer exempelvis med magneterna istället fästa med krympslang på en tunn gängstång som kan förlängas med kopplingsmuttrar. Det kan vara lättare att få upp i väggen om det är trångt.
   
 15. C
  Medlem · Nivå 14
  Eftersom tv och nätverksuttagen skall vara i nivå med golvuttagen så blir det nog svårt att få in ett vp rör nerifrån och upp. Däremot kan jag nog ta det från vinden och ner istället, och då skulle jag på samma sätt kunna sätta en kraftig magnet längst ner på röret som du säger och hitta den på väggen sedan. Ingen dum ide alls! Då kan jag nog tom hitta den med hjälp av en annan magnet, det är ju bara osb och gips.... Har riktigt kraftiga men små magneter på jobbet. Skall prova detta.... :)