"Mjukt" golv på betong?

374 läst  7 svar

 1. Z
  Husspekulant · Nivå 9
  Var i helgen på husvisning av två hus och reagerade på golv som kändes mjuka och som sviktade tydligt när man gick på dem.

  Det första var ett 50-talshus med nydränerad och inredd källare. I ett rum var det ett laminatgolv som sviktade tydligt när man gick på det.

  Det andra huset var ett enplans 60-talshus med vad som såg ut som original parkettgolv i vardagsgolvet.Även här kändes golvet mjukt när man gick på det.

  I båda fallen borde det vara betong under de "mjuka" golven. Är det här något som tyder på att något är fel, eller finns det underlag som gör att golven sviktar?
   
 2. Anna_H
  Husägare · Nivå 18
  I källaren är det förhoppningsvis uppbyggt något med luftspalt under.
  Vardagsrumsgolvet är svårare att svara på, men det kan tex ligga på sand som blivit ojämn med åren av någon anledning.
   
  • Laddar…
 3. J
  Medlem · Nivå 21
  I båda fallen var det nog fråga om regelkonstruktioner ovanpå betong. I källaren på 50-talshuset säkert byggt i efterhand. Många småhus på både 50- och 60-talen hade gjutna betongvalv över källaren med parkettgolv på reglar.
   
 4. S
  Medlem Nivå 1
  Exakt så ser mitt 60-talare ut.
   
 5. J
  Husägare · Nivå 8
  Golvet kan då vara skrådpikad självbärande parkett som gett upp i sponten. Värt att tillägga är att denna typ av konstruktion, med uppreglat golv på en oisolerad betongplatta är en riskkonstruktuon som kan behöva göras om. Ofta erfordras då någon form av mekanisk ventilation. Se tex. nivell.se/
   
  • Laddar…
 6. J
  Medlem · Nivå 21
  Bara om det är ett källargolv, inte om det är ett mellanbjälklag.
   
 7. Z
  Husspekulant · Nivå 9
  Tack för tips! När det gäller den inredda källaren vet jag inte vad det var för golvkonstruktion, men i enplanshuset var det "ytskikt direkt på betongplatta".
   
 8. J
  Medlem · Nivå 21
  Det enklaste är att hålla koll på byggåren. Enplanshus med platta på mark byggt efter 1980 har säkert isolerad platta. Är det byggt före 1970 är plattan oftast oisolerad. Vid byggår mellan 1970 och 1980 får man vara observant. I hus med källare är källargolvet nästan alltid oisolerat.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: