Byggahus.se

Misslyckad limmning av badrumskrok. Dålig produkt, dåligt lim, eller skit bakom spakarna?

1k läst  4 svar

 1. J
  Medlem Nivå 7
  Hej,

  Efter att ha provat produktserien "Noll hål i väggen" med gott resultat fick jag för mig att försöka limma upp en badrumskrok från Smedbo (House Fyrkrok RK359). Jag hade då ingen aning om att de säljer en speciell platta avsedd för limning av denna produkt, utan använde den medföljande plattan (avsedd för borrning).

  Jag använde mig av Pattex monteringslim (http://www.pattex.se/gor-det-sjalv/produkter/no-more-nails/no-more-nails-water-proof.html), och lät det torka i 48 timmar innan jag försökte skruva fast badrumskroken i plattan. Men det krävdes inte många skruvtag innan jag märkte att plattan började tryckas ut från väggen. Limmet kunde således inte hålla kvar plattan mot väggen.

  Först tänkte jag att det var limmets fel. Att det var helt enkelt inte hårt/starkt nog. Kanske var det lite gammalt också (inköpt för 2 år sen kanske). När jag tog bort plattan från väggen märkte jag att limmet var ganska mjukt och smuligt. Visserligen förstår jag att det inte är rimligt att förvänta sig att det ska vara hårt som sten (iom att man ska kunna ta bort det igen utan att förstöra kaklet), men hårdare än detta trodde jag ändå att det skulle vara.

  Nästa tanke var att det var badrumskrokens fel. Att den inte var byggd för att limmas. Konstruktionen gör nämligen så att den trycks fast mot plattan i väggen mha en skruv som går parallellt med väggen, och trycks fast mot plattan (istället för att skruvas in i ett hål i plattan). Plattan har en vinklad kant som skruven trycks emot, vilket innebär en stor kraft på plattan att tryckas ut från väggen (vilket innebär att kroken trycks fast mot kaklet, bara plattan lyckas hålla sig kvar där den är). Jag tänker mig att denna kraft rakt ut från väggen är för stor för att limmet ska hålla emot.

  Sen hittade jag Smedbos reservdel, limfästet F964, som passar denna badrumskrok. Ah, det förklarar saken, tänkte jag. Jag använde fel sorts platta! Men... när jag tittar på bilden på nätet på hur denna platta ser ut så tycker jag att den ser nästan identisk ut med orginalplattan. Enda skillnaden som jag kan se är en smal kant runtom, vilket jag antar är för att få ett utrymme mellan plattan och väggen där limmet ska få plats. Men kan detta verkligen räcka? Tryckte jag bort för mycket lim när jag tryckte fast den helt plana ytan på orginalplattan mot väggen? Skit bakom spakarna helt enkelt?

  Vad tror ni? Om jag köper nytt färskt lim, kanske av ett bättre märke (tips?), kan det räcka för att montera denna badrumskrok med orginalplattan? Eller bör jag köpa deras specialplatta för limning? Eller är risken stor att även den inte kommer sitta bra?

  /Jimi
   
 2. H
  Moderator · Nivå 25
  Vad är det för material i plattan?
   
 3. J
  Medlem Nivå 7
  Ser ut att vara vanligt stål.

  http://www.smedbo.se/products/xtra/f964.aspx

  Limmet släppte inte från plattan, om det var det du tänkte på. Det blev limrester kvar på både metallplattan och kakelplattan.

  Edit: Den där länken är till reservdelen jag nämnde. Jag har ingen länk till eller bild på orginalplattan, men den ser nästan identisk ut, förutom kanterna som jag nämnde tidigare.
   
 4. F
  Medlem Nivå 10
  Pattex anger 18 månaders hållbarhet så limmet kan ju vara för gammalt.

  Jag har god erfarenhet av Glabetes motsvarighet.
   
  • Laddar…
 5. J
  Medlem Nivå 7
  Tack för tipset om Glabete. Verkar intressant. Var det aerosol-varianten du använde?

  Dock noterar jag att Ahlsell hänvisar till en ersättningsprodukt på sin hemsida:

  https://www.ahlsell.se/10/varme--sa...nitetsarmatur/limbara-montagebrickor/4050151/

  https://www.ahlsell.se/10/varme--sa...itetsarmatur/limbara-montagebrickor/4095502/#

  Vet du något om SMART.MIX?

  http://design4bath.se/produkt/smart-mix-limkit-inkl-rengoringskit-fixeringsstod/
   
Taggar: kakel, lim, montering

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: