personstarthumb-up

Måste man ha takdosa?

6k läst  35 svar

 1. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Om man hårddrar i enlighet med regler så är FK ut genom ett rörutlopp godkänt tillsammans med fast monterad armatur, t.ex. lysrörsarmatur eller sån där porslinsockel + glasglob, m.fl. armaturer för fast montage.

  Men att ansluta FK/EK direkt på en honkontakt avsedd för kabelmontage är givetvis helt "olagligt", iaf felaktigt enligt ett flertal punkter utifrån elinstallationsreglerna.
  Det blir endast enkelisolerad kabel, det ansluts fel kardeltyp till rörlig kontakt (FK och EK not OK, RK OK), det saknas ev kabelavlastning. Dvs 2-3 fel.

  Sen skiljer sig teori och praktik mellan olika elektriker, som vanligt. ;)
   
 2. P
  Medlem Nivå 8
  Det kanske skule kunna vara tillåtet med någon speciell typ av kabel i röret (kanske aceflex?) tillsammans med dragavlastning i dosan som kabeln utgår ifrån.

  Utanpåliggande lamputtag känns bra mycket enklare än att försöka hitta ett korrekt alternativ.
   
 3. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Man måste bestämma sig för om man vill vara korrekt eller pragmatisk. :cool:


  Eller så väljer man kanske något på skalan mellan dessa alternativ. :)
   
 4. P
  Medlem Nivå 8
  FK i lamphona för sladdmontage ger mig rysningar när jag ser dem. Det är så felanvänt material.
   
 5. A
  Medlem · Nivå 15
  Svaret jag gav var utifrån hur en del elektriker fortfarande gör i praktiken vid installationer. Har inget att göra med hur jag gör.
   
 6. A
  Medlem · Nivå 15
  Men jag måste ändå få fråga gällande lamputtag/hona för sladdmontage och hur det fungerar i praktiken.
  Det finns både jordade och ojordade med dragavlastning. Varför får vissa rysningar om de ansluts med FK med riktigt fäst dragavlastning kontra om de fästs på en kabel/sladd? Förutsätter att taklampan sitter riktigt fäst i krok och även har dragavlastning för lampsladden. Sliter jag ned hela armaturen så att dragavlastningen släpper i lamputtag/hona så är det ju "skitsamma". Vad är den stora skillnaden?
   
 7. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Främst för att EK eller FK inte tål att det vickas så mycket innan kardelerna går av.
  Det tycker jag är den viktigaste anmärkningen.
  EK/FK är endast enkelisolerat, EKK, SXK osv är dubbelisolerat.
  EKK är ändå fortfarande fel, pga av enkelkardeliga ledare, går lätt av. Det ska i så fall vara RKK.
   
 8. A
  Medlem · Nivå 15
  Köper det som ett argument, men som praktiker så har det aldrig inträffat i vårt hus från -60 som enbart har denna lösning i samtliga tak. Och det är ju inte så mycket som rör på sig inne i upphängningen om man gjort en riktig anslutning med flexibel sladd ned till lampan. I fasta armaturer inget problem.
   
 9. Patrik_Hed
  Medlem Nivå 15
  Sedan får man tänka på hur det estetiskt ser ut när det inte sitter någon lampa som täcker eller en lampa som kåpan inte sitter dikt mot taket. Det ser för jäkligt ut.

  //Patrik
   
  Kopparkullen gillar
 10. A
  Medlem · Nivå 15
  Jo, men är inte det ett problem med båda utanpåliggande uttag och lamputtag på sladd. Tätar inte kåpan med ansluten lampa så blir det snett i båda fallen. Och där vi inte har någon lampa sitter det en kåpa, vilket vi även har i fritidshuset med dosor/infällda uttag om inte det finns någon lampa för uttagen, för infällt utag med krok är ju inte snyggare.
  Ber om ursäkt att jag kanske överargumenterar, men de var så otroligt negativt med dessa lamputtag att jag måste se det praktiska jämfört mot teorier. Och i vårt fall har vi två hus med båda dessa lösningar.;)
   
 11. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 22
  Lamputtag direkt på FK/EK i gamla ojordade rum, eller en sockerbit, är ganska vanligt - så gjordes det förr. Frågan är om det fortfarande är totalförbjudet i ojordade rum? Någon egentlig skillnad mellan sockerbit och lamputtag ser jag inte. Det handlar i praktiken om fast montage av en lampa, som sedan kommer att hänga still ett antal år. Det bygger också på att det finns en kåpa som tätar mot taket.

  Men vid nyinstallation gör man naturligtvis inte så. I dagens jordade rum faller det dessutom på att enkelisolerade ledare är berörbara (nåja) vilket inte är tillåtet. Dessutom faller många gamla ojordade lampor med kåpa av metall bort.
   
 12. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Ja den kan man ju kanske anse som en apparat eller den andra isolerande barriären.
  Inte värre än en del andra godkända lösningar:
  doslock_E1426297_98p.jpg
   
 13. Larsa
  Medlem Nivå 12
  Patrik_Hed gillar
 14. J
  Medlem Nivå 11
  Mikael_L: hur menar du? Om man klamrar en kabel i ett tak, från takdosan, och går till en utanpåliggande dosa/lamputtag. då är väl ditt täcklock med rörutlopp ok? Inget som sitter löst då?
   
 15. Patrik_Hed
  Medlem Nivå 15
  Då kan man inte sätta något lamputtag, därför kan det vara olämpligt i åtminstone ditt exempel. ;)

  //Patrik
   

Hej där! så kan du också ställa frågor i forumet. :love: