Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Markarbete inför husbygge på totalentreprenad

 1. B
  Medlem · 1 inlägg

  bopam

  Medlem
  Hej, funderar inför eventuell hus och tomtköp på hur att planera (och budgetera) för de arbeten som krävs inför byggnation. Brukar husleverantören erbjuda bra pris på arbetet som behöver göras för att förbereda marken inför byggnation eller gör man bäst i att hitta en markentreprenör på egen hand? Och exakt vilka arbeten behöver man göra som inte ingår i totalentreprenaden?
   
 2. harry73
  bra på allt · Skåne · 14 824 inlägg

  harry73Premiumikon: Skruvdragare

  bra på allt
  Det är väldigt smidigt om husleverantören rekommenderar en markentreprenör som de brukar samarbeta med. Samarbetet blir bättre, och markentreprenören vet hur husgrunden ska göras.

  Men det är viktigt att ni besöker tomten tillsammans och att entreprenören har tillgång till en geotekniskt utredning innan de kommer med en offert. Det är också bra om de i offerten skriver att de varit på plats tillsammans med husentreprenören för att få en uppfattning om tillgänglighet och husentreprenörens krav på bärighet under husbygget. Och att offerten baseras på den geotekniska undersökningen som du skickade till entreprenören.

  Gör ni det så, har ni en chans att markentreprenören kommer med en rimlig prisuppskattning och att ni slipper få extra oförutsedda omkostnader. det ger er även möjlighet att banta husets pris så att ni håller er inom budget.
  Det vanliga är att husleverantören kommer med en låg schablonkostnad för markarbeten, som gör att ni tror att ni har råd med extra val i huset som kostar dyra pengar.
  När beställningen är lagt och man börjar bygga upptäcker ni att grunden blir mycket dyrare och att budgeten inte håller. Då är det ofta för sent att ta bort extra val från huset.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.