Byggahus.se

Mäklarstatistik: Så går det för huspriserna

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida Nivå 9
 2. Appendix
  Medlem · Nivå 12
  " Mäklarstatistiks statistik värdelös, och redovisar inte den faktiska utvecklingen den senaste månaden. Istället är det en utveckling av de senaste tre månaderna jämfört med månaderna med en månads förskjutning bakåt i tiden, dvs februari+mars+april dividerat med januari+februari+mars, vilket då kallas "priserna i april", när de mest handlar om priserna i februari+mars jämfört med priserna i februari+mars."

  "Tittar man istället på medelpriserna per kvadratmeter blir bilden istället korrekt för april månad. Priserna i centrala Stockholm kraschade nästan 6% i april."

  [​IMG]"

  Snott från Coronucopia. vars analyser folk kan diskutera men hans statistik är bra.

  Så marknaden står sig INTE bra!
   
 3. Appendix
  Medlem · Nivå 12
  Valuegurad publicerar riktiga månadsvärden och brukar stämma bättre. De har indikerat att April gick ungefär som Cornus tabell ovan.
   
 4. H
  Moderator · Nivå 25
  Jag tror att det finns en stor felkälla i alla sådana här försök att göra statistik. Och det ör det faktum att kvadratmeterpriset är lägre ju större en bostad är. Att göra statistik på kvadratmeterpris påverkas då av vilken mix av stora och små bostäder som säljs vid ett givet tillfälle. Så länge vi har en marknad som inte påverkas av olika kriser, politiska beslut osv. Så är mixen troligen ungefär densamma månad för månad. Men när marknaden ändras av en ekonomisk kris, av politik, som amorteringskrav, ökad kontantinsats osv. Då påverkas olika grupper i samhället olika, det påverkar vilken typ av bostäder som säljs. Och det påverkar det genomsnittliga kvadratmeterpriset på marknaden.

  Man kan också spekulera över att olika ”typ” av kris, påverkar köpviljan olika i olika inkomstgrupper en kris för medelinkomstgrupper, kanske inte påverkar köpviljan på Strandvägen.
   
  Redigerat 10 maj 08:52
 5. U
  Medlem Nivå 4
  Priserna ligger stabila här i Norrbotten ännu, och många bostadsrätter får nu betydligt högre budgivning än tidigare. Nyligen såldes en äldre bostadsrätt för 1,7 miljoner. Huset där den är belägen byggt på -50 talet. Utgångsbud under 1 miljon, en trea på 70 kvm.