Hej!

Då var det dags att skriva av sig lite irritationer.
Vi bor i utkanten av Varberg i vårt första nybyggda hus. Vi byggde med Fiskarhedenvillan och dom förmedlade en snickare (Magnus Kihlgren Bygg Ab) som fick hålla i Generalentreprenaden. Dvs alla andra underleverantörer gick via honom.

Huset blev fint och visst fanns det konstigheter som skedde när huset byggdes men jag antar att alla projekt har det. På slutbesiktningen med Garbo togs flera punkter upp, bla;

  • Ett sviktande golv i ena sovrummet som berodde på ojämnt underlag under parketten.
  • Även ett lutande golv på ovanvåningen - känns som att gå på en knöl/trädrot under parketten som trycker sig uppåt och skapar lutning.
  • Färgsprickningar/krackeleringar där vi blev rådda av Garbos besiktningsman att åtgärda vid tvåårsbesiktning då dom ändå kommer spricka ånyo tills dess.

Det sviktande golvet åtgärdades genom att ta upp golvet och sätta en lös bit masonit under. Detta gjorde att golvet kändes hårt - temporärt - sedan började det igen att svikta så att parkettbrädorna började svikta i upp/nedled till bristningsgräns.

Lutningen i golvet - åtgärdades aldrig, med argument om att det kommer lösas när huset ”sätter sig”. Och om det inte gör skulle snickaren åtgärda detta vid tvåårsbesiktningen.

Detta argument upprepades när man igen bad om åtgärd strax innan 6 månader passerat från inflytt.

Snabbspolning till idag.
Vi gjorde nyligen en tvåårsbesiktningen med Garbo och med en ny representant från Fiskarhedenvillan (då vår tidigare har slutat). Det framkom att det fanns en del åtgärder som behöver fixas. Bland annat det redan påtalade sviktande golvet och lutande golv på övervåningen utöver färgsprickning i alla rummens hörn.
Men vid tvåårsbesiktningen informeras vi av Besiktningsmannen att snickaren Magnus Kihlgren Bygg Ab lagt ned (dvs ingen konkurs). Först informerades vi att Fiskarhedenvillan skickat vidare ärendet till en avdelning som kan åtgärda dessa fel åt oss. Men vid efterfrågning hur det går - får vi svaret av Fiskarhedenvillan att vi måste göra en skadeanmälan via Garbo för att dom skall åtgärda problemen.


Från att ha varit i ett läge där samtliga punkter på tvåårsbesiktningen (vilket kostade oss 9000kr till Garbo att utföra) skulle ha åtgärdats gratis eftersom garantitid gäller. Blev vi plötsligt helt utan garanti.

Vi tar kontakt med Garbo som säger att man skall betala 26250kr för självrisk vid en skadeanmälan. Vid en skadeanmälan görs en ny utredning, och om felet inte uppfyller deras krav för skada måste hela utredningen bekostas av oss.

En skadeanmälan täcker inget estetiskt (dvs inga färgsprickningar). Det är även oklart om Garbo täcker det lutande golvet, då man misstänker att värmeslingan i golvvärmen sitter inte i den falsade spåret. Och om felet beror på någon som involverar värme så täcks inte försäkringen. Det finns även en skjutdörr som har installerats för högt upp så att den inte kan når skenan undertill, detta tros inte försäkringen täcka enligt rådgivare på Garbo.

Så här sitter vi i ett osäkert läge att bekosta en självrisk och inte veta vad som inspektören kommer uppleva är fel (när kraven på fel skiljer sig mellan skadeanmälan inspektören och besiktningsmannen vid tvåårsbesiktningen - trots att båda arbetar för Garbo!?

Vi tog även kontakt med snickaren, som säger att han har inget ansvar för huset då bolaget är nedlagt. Vi borde ha förståelse för honom. Han säger också att han la ned sitt bolag för 1,5 år sedan (dvs i samma veva han övertala oss på 6 månaderskontrollen att vänta och åtgärda felen efter tvåårsbesiktningen). Han säger att han tecknat en försäkring med Länsförsäkringar vid nedläggningen men att denna täcker bara stora byggfel - som vattenläcka. Han tycker att Fiskarhedenvillan borde åtgärda felen.

Målaren säger att han hade ett avtal med snickaren att åtgärda fel i 2h, därefter skulle han betalas av snickaren.
Händer detta ofta? Kan en Generalentreprenad bara lägga ned sitt bolag och bli av med all ansvar för sina projekt!?

35 tusen (9+26) till Garbo för att ev lyfta ett golv och jämna till underlaget känns så tråkigt när man har en lång lista från Garbos tvåårsbesiktning med fel som aldrig kommer att lagas utan betalning.
 
  • Arg
Genaugenau och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.