Byggahus.se

Luftintag vid takfoten, att vara eller icke...

 1. N
  Medlem · 134 inlägg

  nihtila

  Medlem
  Hej!

  Har på senare tid hört att fler och fler hustillverkare har börjat utelämma luftintaget vid takfoten oavsett om man har inrett vinden eller inte.

  Man skall ha kommit på att det kom in för mycket kall/rå/fuktig luft och man fick större mögelproblem. Tanken är att man skall ha rejäl ventilation i båda gavlarna enbart.

  Vad säger ni om detta? Allt jag kan hitta på forumet går ut på att man skall ha intaget. Är det bara jag som har stött på snickare som bygger enligt ritningar från tex Myresjöhus  som säger att så är fallet?
   
 2. ByggaNytt
  Medlem · Stockholm · 2 711 inlägg

  ByggaNytt

  Medlem

  Re: Luftintag vid takfoten, att vara eller icke...

  I en ideal/teoretisk värld kan vinden vara helt utan ventilation OM det är absolut tätt mot boytan under vilket du ALDRIG kan få... så då får du bilda dig en egen uppfattning!

  http://www.byggahus.se/forum/showthread.php?t=31913
   
 3. T
  Medlem · 288 inlägg

  tartan

  Medlem

  Re: Luftintag vid takfoten, att vara eller icke...

  nihtila. Nya tider med välisolerade vindsbjälklag gör att med för mycket ventiler i takfot får man en för kall miljö på vind. När fuktig inomhusluft spills upp till vinden kondenserar den mot yttertaket och mögelpåväxten är ett faktum. Med endast lite ventilation så blir vinden varmare och risken för kondens mindre.
  Tartan
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.