Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

LLVP, braskamin och Airmove 2.0 - hur ska det passa ihop?

 1. O
  Medlem · Stockholm · 109 inlägg

  oscrug

  Medlem
  Hej!

  Vi håller att renovera ett tillbyggt 60/70-tals hus.
  Hus är stort, ca 270 kvm och har fram till nu endast varit uppvärmt med direktverkande el, radiatorer och el-golvvärme på stora delar av nedanvåning.

  Vi har just installerat en kraftfull LLVP på nedanvåning och den värmer fint fram till badrummet ungefär.

  Vi har tänkt installera en gjutjärns-braskamin och är lite osäkra på hur kraftfull (kw) den ska ha. Vi har tittat på en med 7,1kw i nominell effekt och en 8-14kw. tex, https://eurofire.se/sv/produkter/liseocastiron/liseocastiron-7/lci-7-stove-gflr.html

  Den öppna ytan som kaminen står i är ca 130kvm, varav ca 50kvm är öppet till nock 3,6m i max takhöjd, resterande yta med 2,4m i takhöjd. Vi vill gärna kunna elda så det ger fin värme men utan att det blir bastu.

  Fråga 1: Hur ska vi resonera om effekten? Hur många kw är lagom?
  Fråga 2: Vi överväger 2 placeringar av braskaminen, vi tänker att LLVP kanske hjälper att sprida värmen bättre i position B, vi tar gärna emot åsikter om braskaminplacering.
  Fråga 3: Vår LLVP värmer fint men det når bara bort till ca badrummet, vi funderar på att sätta en airmove 2.0 (enligt markering på bild) för att få runt värmen från LLVP och framtida braskamin, vad tror ni om det?

  Tacksam för råd och tips!
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2022-1-19_14-16-15.png


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  a rum 2.png
   
  Redigerat 19 jan 14:22
 2. ylven
  Medlem · Kalmar · 1 684 inlägg

  ylven

  Medlem
  Jag skulle nog överväga att installera en LLVP till snarare än en airmover, då mest troligt på övervåningen. Airmoveer riskerar att bli dålig effekt alternativt mycket drag och ljud.
   
  • Laddar…
 3. O
  Medlem · Stockholm · 109 inlägg

  oscrug

  Medlem
  Tack! Ok, jag hoppades att en Airmove 2.0 skulle vara ganska tyst och kunna skapa ett undertryck på ovanvåningen och därigenom förbättra luftflödet av uppvärmd luft upp via trappan eller iaf längre bort på bottenplan.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.