Byggahus.se

Liter i varmvattenberedaren?

 1. M
  Medlem Nivå 1
  Hur många liter bör egentligen en varmvattenberedare vara för en familj på fyra personer? Vi har fått ett antal offerter från olika firmor som alla har varit på 166 liter. Det känns spontant som väldigt lite. Vi har tre duschar i huset och vill naturligtvis kunna använda dem samtidigt ibland. Vi har ofta gäster som bor över och då kanske vi är sex eller åtta som "bor" i huset samtidigt. Vad säger ni ska vi gå ifrån deras rekommendationer och välja en större beredare. En säljare hävdar att de drar mer energi helt i onödan och att om man inte använder allt vatten så kan det bli bakterietillväxt i beredaren. Stämmer detta?
   
 2. prototypen
  Medlem · Nivå 22
  Försäljaren har fel.

  Förlusterna beror helt och hållet på hur beredaren är isolerad. Står beredaren så att förlustvärmen kan komma huset tillgodo så är det ingen förlust.

  Legionella beror bara på temperaturen i beredaren, med stor beredare så går temperaturen mera sällan under 50 grader.

  Om vattnet kommer att räcka beror på hur ni värmer vattnet, med värmepump så kommer det nog att vara för lite. Med el och andra uppvärmningskällor så kan man hålla en högre temperatur och behöver då blanda mindre varmvatten för att få det att räcka. Har ni bubbelbadkar så är det för lite. Finns det plats så ställ dit en på 300 liter eller så.

  Protte
   
 3. t_ehrngren
  Medlem Nivå 3
  Håller du temperaturen över 60 grader så blir det ingen tillväxt.